Verklaring Antilliaanse Bisschoppenconferentie (AEC)

De Antilliaanse Bisschoppenconferentie, in vergadering bijeen in Rome (23 tot 26 april 2018) voor hun jaarlijkse plenaire vergadering, publiceerde de navolgende verklaring m.b.t. de situaties in Suriname en Venezuela.

SURINAME
Wij, de Bisschoppen van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie, betuigen solidariteit met het volk van Suriname in deze moeilijke fase van hun geschiedenis, waar zij de uitspraak van de rechter afwachten in de zaak van de 8-decembermoorden.

Het is een grote zorg voor vele leiders in Suriname en de internationale gemeenschap dat de resultaten van deze rechtszaak kunnen leiden tot maatschappelijke onrust, ongeacht wat het vonnis ook moge zijn.

Vanuit onze bezorgheid om gerechtigheid en vrede in de regio, vragen wij dat de CARICOM en de internationale gemeenschap de Overheid en het volk van Suriname bijstaan in deze moeilijke tijd. Wij vragen om een proces die de garantie biedt dat deze impasse een gelegenheid wordt van verzoening onder alle betrokken partijen en de natie als geheel.

Wij erkennen het legitieme gezag van het Hof om recht te spreken in deze zaak, maar wij geloven ook dat er behoefte is om uiting te geven aan onze bezorgheid over orde, stabiliteit en harmonie in de natie op korte en middellange termijn.

Wij betuigen onze solidariteit met Bisschop Karel Choennie, het Comité Christelijke Kerken en de Interreligieuze Raad in Suriname. Wij ondersteunen hun pogingen om vrede en verzoening in Suriname te bewerkstelligen.

Wij bidden dat de Almachtige God richting zal geven aan de leiders, de families van de slachtoffers, de Rechterlijke Macht en de Overheid van Suriname naar het pad van gerechtigheid, vrede en duurzame verzoening voor het volk van Suriname.

VENEZUELA
Wij hebben ook kennis genomen van de verslechterende humanitaire situatie in Venezuela. De politieke problemen aldaar hebben geresulteerd in schaarste aan voedsel, medicijnen en basisbehoeften. Het heeft geleid tot een stroom van vluchteling naar de naburige landen. Deze landen zijn niet berekend op het omgaan met dergelijke calamiteiten.

Wij doen daarom een dringend beroep op de internationale gemeenschap, in het bijzonder CARICOM, om te helpen zoeken naar een duurzame oplossing voor de politieke impasse in Venezuela. Wij vragen onze burgers om grootmoedig te zijn tegenover de vluchtelingen en hen voorzien van de noodzakelijkheden zoals voedsel en onderdak. Wij staan achter onze broeder-bisschoppen in Venezuela in hun zorgvuldige beoordeling van de weg vooruit voor het Venezolaans volk. Wij betreuren het dat onschuldige levens, in het bijzonder van kinderen, op het spel staan vanwege ondervoeding en de verloedering van medische en educatieve faciliteiten.

Moge onze lieve Vrouwe van Coromoto haar Venezolaanse kinderen onder haar mantel behoeden.

OMHOOG Jaargang 62, editie 18, 06 mei 2018Categorieën:BISDOM, persbericht

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: