Roeping is vandaag

Door Jenny Sopawiro –

De Commissie Roepingen en Jeugd organiseerde een roepingendag op zaterdag 21 april 2018 in Asewa Otono. Het was een dag van luisteren, onderscheiden en beleven. Drie acties die volgens paus Fransiscus centraal staan bij roeping. Dit werd duidelijk uiteengezet door Gerda Misidjang in een presentatie over de boodschap van de paus voor Wereldroepingendag 2018.

Luisteren, onderscheiden en beleven
De roepstem van God is niet altijd even duidelijk en gaat soms via omwegen. Als voorbeeld het verhaal van pater Kumar die na twee keren te zijn weggelopen van huis en na andere hordes te hebben overwonnen eindelijk de roepstem van God hoorde en volgde. Onderscheiden maakt deel uit van het geroepen zijn. Hoe weet je waarvoor je geroepen bent? Een antwoord is begeleiding zoeken bij de pastoor of een andere vertrouwenspersoon. Ten slotte komt het proces van beleven waarbij je als geroepene uitvoering gaat geven aan jouw missie. Belangrijk is om voor ogen te houden dat dit in alle vrijheid moet gebeuren.

Roepingenvideo
Het mooi in elkaar gezette filmpje over roepingen oogstte veel bewondering. Daarin zijn o.a. roepingsverhalen van verschillende religieuzen, priesters en leken die werkzaam zijn in ons bisdom opgenomen. De religieuzen vertellen over hun leven in dienst van God dat verre van saai is. Het is een leven vol uitdagingen.
De vragenronde na de vertoning van deze video maakte duidelijk dat er jongeren zijn die begeleiding nodig hebben in hun roeping. Voorts heeft het filmpje ook enkele jongeren aangewakkerd over hun sluimerende roeping te vertellen.

Informatiestands
In de benedenzaal van Asewa Otono waren informatiestands van deelnemende groepen opgesteld. De meeste stands oogden heel fraai: ze waren prachtig verzorgd. Er deden zowel religieuze als lekenorganisaties mee. In een nutshell geef ik weer: de Katholieke Jongeren Suriname (KJS) met hun markante KJS-kruis. De KJS’ers Clist, Jenella, Gino, Preciosa en Richardo stonden bezoekers te woord en deelden flyers uit. Zij hoopten met deze roepingendag meer jongeren te betrekken in de activiteiten van KJS.
De fel oranjegele kleur van Marriage Encounter Suriname (MES) was moeilijk te missen en deze booth, bemand door de echtparen Grunberg en Chin A Foeng, kreeg veel belangstelling. Verder kreeg de goed ingerichte stand van de Surinaamse Salvatoriaanse lekenfamilie ook veel belangstelling; ook hier was de bemanning optimaal. Iedere bezoeker kreeg genoeg informatie.

Aandachttrekker
De redemptoristen lieten zich ook niet onbetuigd en hadden hun stand getooid met o.a. grote portretten van hun oprichter de heilige Alphonsus van Liguori, onze eigen zalige Petrus Donders, de heilige Gerardus Majella en OLV Moeder van altijddurende bijstand.
Verder was er goed professioneel promomateriaal van deze groep. De priesters Gilson en Croon stonden klaar om gebedskaarten te verstrekken aan geïnteresseerden.
De vrolijke zusters van de congregatie Zusters Fransiskus Charitas waren er ook met hun zelfgemaakte rozenkransen. De Zusters Dienaressen van de Heer gaven informatie middels filmpjes en flyers. Hun blauwe habijt was uiteraard ook een aandachttrekker.
De onvermoeibare zuster Judith van de Zusters van Paramaribo was er ook met albums vol foto’s van weleer, die allerlei herinneringen opriepen van de bloeitijd van deze congregatie, die momenteel echt geplaagd wordt door vergrijzing.

Lekengemeenschap
De Eternal Light lekengemeenschap waarvan Gerda Misidjang lid is, is nog niet gevestigd in Suriname. Als er genoeg belangstelling is voor het lidmaatschap wil Gerda Misidjang wel een afdeling in Suriname beginnen. De Eternal Light heeft als missie: lesgeven, evangeliseren en verkondigen.
De niet zo bekende lekenorganisatie Catholic Men’s Ministry of Suriname bemand door Eddy Dragman trok ook veel belangstellenden die meer wilden weten over deze mannenorganisatie.
De Katholieke Charismatische Vernieuwing was ook markant aanwezig met haar rode doeken die elan moesten opwekken. Marabel Boldewijn en Lucy Veldwachter stonden bezoekers te woord.
De informatie werd op verschillende manieren verstrekt: mondeling door te vertellen, schriftelijk middels brochures, flyers, registratieformulieren en powerpointpresentaties.

Muziek en samenzang
De muzikale begeleiding voor de hele dag werd verzorgd door de bisschopsband. Ook was het jongerenkoor van de Barmhartige Samaritaan aanwezig dat twee liederen ten gehore bracht. De bisschopsband zorgde ook voor de begeleiding tijdens de sloteucharistieviering.

Sport
Het onderdeel sport werd ingevuld door een taekwondo-demonstratie van de taekwondoschool Yu-Sin. Omstanders mochten meedoen met de oefeningen; zuster Boomiki van de zusters Dienaressen van de Heer liet zich dat niet twee keer zeggen en deed met veel bravoure mee.

Reacties
Mevrouw Ravenberg, moeder van de zangtalenten the Four J’s was er ook met haar kinderen en enkele meisjes van het Maria-internaat. Deze dag was boven verwachting voor haar; de presentaties en de informatiestands waren professioneel. Ze wist bijvoorbeeld weinig over de Salvatoriaanse lekenfamilie, maar op deze dag heeft ze alle informatie gekregen over deze lekenbeweging. Verder vraagt ze zich af of deze activiteit naar de parochies gebracht kan worden bijvoorbeeld voor een weekend.

Pater Jan Geerits van de Commissie Roepingen en Jeugd is tevreden over de dag. Het optreden van het jongerenkoor van de Barmhartige Samaritaan was prachtig. ‘Deze jongeren hebben wij alvast mee’, zegt hij. ‘De opkomst van jongeren kon wel beter.’ Hij heeft geen concreet antwoord op de vraag hoe het de volgende keer aan te pakken wat promotie betreft. De methode van flyers verdelen werkt niet meer, constateert hij. Hij denkt dat beter zal zijn als de parochies intern zelf organiseren om massaal naar de roepingendag te komen door bijvoorbeeld een bus in te zetten. Hij noemt als voorbeeld de dienst bij de oliewijding waar alle parochies in groten getale naar de basiliek komen.

‘Het werk in en de toekomst van de commissie Roepingen en Jeugd is uitdagend’, zegt hij, ‘want je raakt hier en daar mensen.’ Ondertussen is pater Jan al drie jaar bezig in de commissie en hij is zeker van plan om volgend jaar de roepingendag weer te organiseren.

Pater Gilson van de redemptoristencongregatie zegt dat de organisatie van deze roepingendag een heel goed initiatief is. Het is echt na lange tijd dat er zoiets georganiseerd wordt en eindelijk hebben de redemptorisiten nu de gelegenheid om hun promomateriaal tentoon te stellen en uit te delen. Zijn boodschap is dat de eerste roeping van de mens is om te leven, de tweede roeping om mens te zijn en de derde roeping om als christen anderen te helpen in een speciale missie (roeping) als priester, religieuze, getrouwde, alleenstaande, leerkracht, huismoeder, verpleegkundige, buschauffeur.

Mevrouw Grunberg van Marriage Encounter Suriname (MES) noemt deze roepingendag zeer prijzenswaardig en is heel erg blij dat MES ook gevraagd is om te participeren. Voor haar is dit een soort bevestiging dat het huwelijk ook gezien wordt als een roeping en volgens haar een zeer belangrijke roeping. De presentatie van Gerda Misidjang over de boodschap van de paus was voor haar een eyeopener en ze neemt zich voor meer aandacht daaraan te besteden. Ze is niet ontevreden over het bezoekersaantal bij de MES-informatiestand en heeft veel vragen gekregen van jongeren! Dat is positief. Zo heeft ze hen het ideaal van MES steeds voorgehouden: leven in verantwoordelijke en intieme verhouding met onze partner en met God, en de handen uitsteken naar anderen.

Getuigenissen
Vanaf roepingenzondag van het vorig jaar mochten gezinnen middels een roulatiesysteem voor een hele week een Christus-icoon bij zich houden om samen voor roepingen te bidden. In het programmaonderdeel getuigenissen vertelden enkele echtparen over hun ervaring met het Christus-icoon. Mevrouw Leckie had een bijzondere ervaring, namelijk dat de ogen van het icoon na een gebed naar haar lachten. Eric Doelahmarsidi vertelde over zijn eigen roeping, en zijn boodschap is dat je niet te jong bent om te antwoorden op de roepstem van God.
Het gezin Mendis, een familie uit Sri Lanka die al jaren in Suriname woont, vertelde dat het met plezier met het icoon om roepingen heeft gebeden. Het gezin bidt aldoor voor roepingen en is ervan overtuigd dat God luistert en Zijn eigen tijd heeft om de gebeden te verhoren.
Uit de getuigenis van zuster Myriam Meshiaj van de zusters Dienaressen van de Heer blijkt wel dat je nooit te jong bent om geroepen te zijn. Zij was namelijk pas 12 jaar toen zij al zeker wist dat ze een non wilde worden. Haar boodschap is: ‘Als je ooit het gevoel krijgt van een roeping, het komt zeker van God. Wees niet bang en wacht niet op iemand.’

Eucharistieviering
De roepingendag werd afgesloten met een plechtige eucharistieviering voorafgegaan door een even plechtige eucharistische aanbidding. De zusters Dienaressen van de Heer deden de dienstvoorbereiding. Pater Kumar die ook lid is van de Commissie Roepingen en Jeugd was de celebrant.

OMHOOG Jaargang 62, editie 18, 06 mei 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: