Antilliaanse bisschoppenconferentie: boodschap van hoop

Wij, de rooms-katholieke bisschoppen van de Antilliaanse bisschoppenconferentie hebben net onze 64e jaarlijkse, plenaire vergadering achter de rug. Voor het eerst hebben wij binnen het kader van de regionale maatregelen vanwege COVID-19 deze vergadering gehouden via het Zoom-onlineplatform. Zelfs in die context waren wij ons diep bewust van de uitdagingen waarmee onze Caribische gemeenschap geconfronteerd wordt door de pandemie. U, het Caribische volk van God, thuis en in diaspora, bent zwaar getroffen – door het verlies van banen, vooral door de ineenstorting van de toeristenindustrie, door de lockdowns die ons thuis houden om het risico van de verspreiding van het COVID-19-virus te verminderen en door het dichthouden van onze kerken, omdat elke bijeenkomst mogelijke risico’s met zich meebrengt voor de mensen die bijeenkomen. Wij hebben altijd zelfverzekerd uitgesproken dat ‘waar twee of meer bijeenkomen in Mijn naam, Ik in hun midden ben’. Hoe is de Heer in ons midden wanneer wij bijeenkomen met de fysieke afstand en ontsmette handen in een tijd van COVID-19?

Wij zijn ons ten zeerste bewust van de enorme impact die de COVID-19-pandemie heeft op eenieder van ons. Velen zijn emotioneel en spiritueel getroffen waardoor onze armoede, onze zwakten en kwetsbaarheid zichtbaar zijn geworden. We hebben door de jaren heen heel wat rampen over ons heen gehad. Elk orkaanseizoen brengt ons in een cyclus van angst, rampspoed en veerkracht. We weten dat onze reactie altijd gebaseerd moet zijn op een realistische inschatting van wat er is gebeurd, onze wederzijdse steun voor elkaar in de creatieve herbouw van onze infrastructuur en onze sociale relaties. Laten we allemaal overtuigd zijn in geloof, hoop en liefde dat de huidige regionale en wereldwijde crisis ons niet moet verslaan, maar voor ons een moment van genade moet worden dat ons roept tot ontdekking van nieuwe manieren van Kerk-zijn en Kerk-beleven. Nu al hebben wij voorbeelden van deze nieuwe manier van Kerk-zijn gezien in het leven van vele ouders, gezinnen en geloofsgemeenschappen.

Wij dringen bij onze Caribische politieke en maatschappelijke leiders erop aan om in deze tijd samen te staan. De verleiding om alleen en bedelend hulp van buitenaf te gaan zoeken zal groot zijn. Onze belangrijkste weldoeners zijn zelf hard getroffen door COVID-19. Nu is het niet de tijd om alleen verband te zoeken voor een wond. Nu is het moment om diep te reiken in ons collectief Caribisch bewustzijn en die eenheid te smeden die ons naar hoogten kan brengen om die grote uitdagingen samen aan te gaan. Dit geldt met name op het gebied van voedselzekerheid. We kunnen en moeten onszelf voeden. We onderschrijven de wijze raad van minister-president Mia Mottley van Barbados toen ze een oproep deed voor nieuwe, wereldwijde initiatieven om onrechtvaardigheden in de boezem van wereldsystemen te corrigeren. Door paus Franciscus te betrekken in zo’n initiatief, heeft ze de religieuze leiders van het Caribisch gebied uitgedaagd over hun rol in de aanpak van de problemen in de Caribische samenleving. Moge de Geest ons leiden om deze rol in de komende jaren te zien.

Tijdens onze bijeenkomst hebben we vier pastorale prioriteiten voor de Kerk geïdentificeerd. Deze zijn: pastorale zorg in huiselijke kring, pastorale zorg voor de werklozen vooral voor degenen die zonder werk zijn komen te zitten vanwege COVID-19, pastorale zorg voor jongeren en jong volwassenen, en de zorg voor de aarde. Wij hopen deze vier prioriteiten aan te pakken in de geest van paus Franciscus die schrijft: “Een authentieke optie voor de armen en de verlatenen, terwijl zij ons motiveren om hen te bevrijden van materiële armoede en hun rechten te verdedigen, omvat ook hen uit te nodigen voor een vriendschap met de Heer die hen kan verheffen en waardigheid kan geven” (Paus Franciscus, Querida Amazonia #63). Het is vijf jaren sinds de publicatie van Laudato Si’ en we zijn ons er terdege van bewust dat God zal oordelen over onze morele en geestelijke leiderschap in de zorg voor de zwakken en kwetsbaren, onze verantwoordelijkheidsgevoel voor ons gemeenschappelijk huis en over onze effectieve eenheid bij rampen, die op ons zullen afkomen van tijd tot tijd.

Wij wensen te herkennen en te erkennen dat in de huidige crisis sociale media nog steeds een belangrijk medium zijn in het overbrengen van boodschappen van hoop. Het heeft gezinnen geholpen, geloofsgemeenschappen, bedrijven en vrienden om relaties te onderhouden en gemeenschappen op te bouwen. Zoals wij bepleiten in onze pastorale brief ‘Nieuwe wegen van Kerk-zijn in een digitaal milieu’, hopen we dat de digitale omgeving wordt gebruikt voor samenwerking, samenleving en in gemeenschap. We moeten in het bijzonder zorgzaam zijn in het zoeken naar nieuwe wegen die ook voordeel hebben voor degenen die buiten deze netwerken zijn.

Alzo, geliefd volk van God in de Cariben, dit zijn momenten van beproeving, niet van wanhoop. God heeft ze met ons doorstaan. God is onze toekomst. Wij, de bisschoppen van de Antilliaanse bisschoppenconferentie reizen met u mee in dit nieuwe tijdperk van de Kerk en de wereld. Tijdens onze reis vertrouwen we de missie van de Kerk toe aan de moederzorg van Maria, moeder van de Kerk. Moge op haar voorspraak de Kerk versterkt en verrijkt worden om meer en meer als een baken van hoop te worden, net als haar Zoon, Jezus Christus.

Was getekend,

Bisschop Gabriel Malzaire, bisschop van Roseau (president),
Aartsbisschop Charles Jason Gordon, aartsbisschop van Port-of-Spain (vicepresident),
Bisschop Gerard County, bisschop van Kingstown,
Aartsbisschop Patrick Pinder, aartsbisschop van Nassau,
Aartsbisschop Robert Rivas, aartsbisschop van Castries,
Aartsbisschop David Macaire, aartsbisschop van St.-Pierre & Fort-de-France,
Aartsbisschop Kenneth Richards, aartsbisschop van Kingston,
Emiritus aartsbisschop Charles Dufour, apostolisch beheerder van Mandeville,
Bisschop Emmanuel Lafont, bisschop van Cayenne,
Bisschop Francis Alleyne, bisschop van Georgetown,
Bisschop Luis Secco, bisschop van Willemstad,
Bisschop Jean-Yves Riocreux, bisschop van Guadeloupe,
Bisschop Burchell Mc Pherson, bisschop van Montego Bay,
Bisschop Wieslaw Spiewak, bisschop van Hamilton,
Bisschop Karel Choennie, bisschop van Paramaribo,
Bisschop Robert Llanos, apostolisch bisschop van St.-John’s Basseterre,
Bisschop Lawrence Nicasio, bisschop van Belize City en Belmopan,
Bisschop Clyde Martin Harvey, bisschop van St.-George’s in Grenada.

Gepubliceerd op maandag 18 mei 2020

OMHOOG Jaargang 64, editie 20, 24 mei 2020Categorieën:BISDOM, persbericht

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: