Fraters van REPAM-Manaus op bezoek

Door Charles Chang –

REPAM
De vorige week brachten João Gutemberg, beter bekend als broeder Marista, en Alvimar D’Agostini uit Manaus voor de eerste keer een bezoek aan Paramaribo en Saint-Laurent. Doel van hun korte reis was om de boodschap van REPAM te verspreiden.
REPAM, opgericht in 2014, is het transnationale netwerk van de Latijns-Amerikaanse katholieke kerk en staat voor Rede Eclesial Pan Amazônica (Pan Amazone Kerkelijk Netwerk). Doel van dit netwerk is het verdedigen en verzorgen van ons gemeenschappelijke huis, het Amazoneregenwoud, dat zich over negen landen strekt.
De grote getekende mapa – gespreid op de vloer – laat dit ook zien. Uren vóór hun terugreis naar Manaus via Belém hield broeder Marista nog een interactieve presentatie voor jong en oud in de parochie van Nossa Senhora de Nazaré. De groepen werden in tweeën gedeeld, er werd gezongen, er werden vragen gesteld en er werd naar een muzikaal gedicht geluisterd. Het netwerk staat voor samenwerken en meedenken over thema’s die te maken hebben met vervuiling en behoud van het Amazonewoud.

Uitgangspunt
Gutemberg vergeleek de wereld met alle woningen en tuinen bij elkaar, die samen één geheel vormen en die we moeten respecteren. “Zoveel landen en talen, maar we zijn allen verbonden met één Schepper die boven ons staat. Zo staat het uitgelegd in Laudato Si”, zegt Gutemberg.
Uitgangspunt van REPAM is het boek van paus Franciscus, met als subtitel de zorg van ons gemeenschappelijke huis (moeder aarde). Door middel van tien banners laat Gutemberg de thema’s in het boek zien en worden deze besproken. Eenvoudig en toch helder.
“Het was leuk en ik heb er wat van geleerd: de zorg en hoe je moet omgaan met de natuur”, zegt de tienjarige Giovana. Onder de aanwezigen was ook zuster Judith Maho die enthousiast reageerde op de methodiek. “Wij moeten dit oppakken, want dit is het onderwerp dat onze bisschop steeds aanhaalt. Ik hoop dat de frater nog een keer komt, want hij heeft het materiaal en hij spreekt ook Engels.”
Gutemberg: “We moeten samenwerken, want het gaat niet alleen om het Amazonewoud maar om de hele aarde. Volgens de inleider is de methodiek al in het Frans, Engels en Spaans vertaald. In Frans-Guyana hebben ze een ontmoeting gehad met de bisschop. “Toen hij hoorde dat we in Saint- Laurent waren, was hij helemaal van Cayenne overgekomen.”

OMHOOG Jaargang 62, editie 19, 13 mei 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: