Nieuwe nuntius AEC in Suriname

door pater Esteban Kross –

Nuntius
Komend weekend verwelkomen we in Suriname een nieuwe nuntius. Wie is een nuntius? Een nuntius is een persoonlijke vertegenwoordiger van de paus. Elke nuntius heeft vooral twee hoofdtaken. Naar de regering of regeringen toe is hij een hoge diplomaat, is hij de ambassadeur van het Vaticaan. Naar de kerkgemeenschappen van de bisdommen van het gebied waarvoor hij als nuntius werkt, is hij de hoogste kerkelijke vertegenwoordiger van de paus en van het hoofdbestuur van onze Rooms-Katholieke Kerk, het Vaticaan. In die tweede verantwoordelijkheid onderhoudt hij nauw contact met de bisschoppen, coördineert hij een aantal belangrijke zaken betreffende de lokale bisdommen en het Vaticaan in Rome, en leidt hij ook het proces van luisteren en besprekingen voeren dat moet leiden tot de benoeming door de paus van nieuwe bisschoppen in het gebied waarvoor hij nuntius is.

Aankomst van de nuntius voor de AEC, Mgr. Santiago de Wit Guzman (vierde van links) in Trinidad & Tobago met verwelkoming door onder andere de aartsbisschop van Port-of-Spain Mgr. Charles Jason Gordon (5e van links) (Foto: AEC)

Ervaring
Velen van ons herinneren zich de Italiaanse Mgr. Girasoli, die er als nuntius was bij de bisschopswijding van Mgr. Choennie en de verheffing van onze kathedraal tot basiliek. Een aantal van ons heeft ook zijn opvolger ontmoet, de Nigeriaanse Mgr. Fortunatus. Nu treedt dan een volgende nuntius aan, net als zijn voorgangers voor een periode van vijf jaar.
De nieuwe nuntius is geboren en opgegroeid in Spanje en heet Mgr. Santiago de Wit Guzman. Hij werd 33 jaar geleden, in 1989, priester gewijd in Spanje. Nadien deed hij verdere studies en begon te werken voor de diplomatieke dienst van het Vaticaan. Hij diende als secretaris van de nuntius achtereenvolgens in de Centraal-Afrikaanse Republiek, in Chad (eveneens een Afrikaans land), in Nederland, Paraguay, Egypte, de Democratische Republiek Congo en in zijn geboorteland Spanje.
Na veel ervaring te hebben opgedaan in deze landen, werd hij vijf jaar geleden in 2017 door paus Franciscus tot aartsbisschop gewijd en kreeg zijn eerste benoeming als apostolische nuntius zoals het voluit heet in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Chad, waar hij dus aan het begin van zijn loopbaan als secretaris ook al had gewerkt. Na die eerste benoeming werd hij op 30 juli dit jaar door paus Franciscus benoemd voor het gebied van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie, waar ons bisdom ook deel van is.

Geloofsbrieven en kennismaking
Nuntius Mgr. Santiago de Wit Guzman komt aanstaande zaterdag in Suriname aan. De volgende dag zal hij voorgaan als hoofdcelebrant in een pontificale hoogmis in onze kathedrale basiliek. De verschillende parochies en gemeenschappen zijn uitgenodigd een of meerdere vertegenwoordigers af te vaardigen en na de eucharistie zal er in het paviljoen naast de basiliek voor iedereen gelegenheid zijn om de nieuwe nuntius te groeten en welkom te heten. In de avond zal de nuntius in de tuin van het bisschopshuis een ontmoeting hebben met alle priesters, diakens en religieuzen van ons bisdom. Op maandag zal hij kennismaken met enkele instellingen en activiteiten van ons bisdom om zo indrukken op te doen van het bisdom Paramaribo. Op dinsdagmorgen is dan de plechtige ceremonie op het paleis van het aanbieden van zijn geloofsbrieven aan de president van de Republiek Suriname president Chandrikapersad Santokhi. De dag daarop, volgende week woensdag, keert hij dan terug naar de nuntiatuur, zijn standplaats en woonplaats in Port-of-Spain, Trinidad & Tobago. De nieuwe nuntius zal vergezeld worden door zijn secretaris, de Italiaanse priester Luciano Labanka, die al eerder in Suriname was bij het laatste bezoek van de vorige nuntius Mgr. Fortunatus.
U bent allen van harte welkom voor de pontificale hoogmis zondag 16 oktober om 10 uur in de kathedrale basiliek met nadien gelegenheid de nuntius te groeten en de hand te schudden in het paviljoen.

Zijne Excellentie de Hoogeerwaarde Mgr. Fortunatus Nwachukwu, apostolische nuntius van het Vaticaan bij de Antilliaanse Bisschoppenconferentie (AEC), bood in 2018 zijn geloofsbrieven aan aan de president van de Republiek Suriname.

OMHOOG Jaargang 66, editie 41, 16 oktober 2022Categorieën:BISDOM, geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: