Boodschap voorzitter Antilliaanse bisschoppenconferentie over Oekraine

De harten van het Caribische volk zijn gebroken en gewond over de invasie van de kwetsbare soevereine staat van de Oekraïense Volksrepubliek door de Russische Federatie, het daaropvolgende verlies van onschuldige levens en het enorme lijden van de bevolking. Bovendien heeft de invasie een vluchtelingencrisis geschapen en het pijnlijke uiteenvallen van families, een natie en gemeenschappen, veroorzaakt. In het hele Caribische gebied hebben commentatoren, religieuze leiders, regeringen en het maatschappelijk middenveld hun solidariteit met de Oekraïners betuigd, de gewelddadige en onwettige acties van de Russen veroordeeld en opgeroepen om een einde te maken aan dergelijke wreedheid.

We maken ons ook zorgen over het verschrikkelijke en onzekere lot van Caribische studenten die in Oekraïne wonen, de economische impact van stijgende olieprijzen op onze Caribische landen en het mislukken van regelmatige diplomatieke inspanningen om internationale problemen op te lossen. Net als de pandemie van het coronavirus heeft deze crisis internationale implicaties, aangezien ze leidt tot stijgende inflatie en stijgende olieprijzen. Dit legt nu grotere financiële en psychologische lasten op onze mensen.

Als voorzitter van de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC), steun ik de oproep van paus Franciscus die woensdag 2 maart 2022, Aswoensdag, heeft uitgeroepen tot een dag van vasten voor de vrede. Paus Franciscus herinnert ons eraan dat “Jezus ons leerde dat de duivelse zinloosheid van geweld beantwoord wordt met Gods wapens, gebed en vasten.”

Op deze synodale reis nodig ik het volk van God uit, de leken, de geestelijken en religieuzen in alle bisdommen van de AEC, om virtueel en/of fysiek samen te komen in parochies, huizen, religieuze gemeenschappen, kapellen op Aswoensdag om te bidden voor wereldwijde en regionale vrede, en in het bijzonder voor vrede in Oekraïne.

Moge de Zoon van gerechtigheid en vrede, in onze harten en daden opstaan en het licht van hoop geven. Moge Maria, de koningin van de vrede, voor ons bemiddelen.

Zeereerwaarde Mgr. Gabriel Malzaire
Aartsbisschop-elect, aartsbisdom van Castries, St. Lucia,
Voorzitter Antilliaanse bisschoppenconferentieCategorieën:persbericht

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: