15 augustus: Maria ten Hemelopneming

OMHOOG

Door: pater Martin Noordermeer o.m.i.

Grootste en oudste Mariafeest

Al sinds mensenheugenis viert de kerk op 15 augustus het feest van Maria Tenhemelopneming. Reeds in 582 werd er melding van gemaakt. We mogen wel zeggen dat dit feest het grootste Mariafeest is en zeker het oudste. Om het een beetje uit te leggen, wil ik graag drie data in herinnering roepen en zo dit Mariafeest plaatsen in een historische context.

In het jaar 431 te Efeze: op deze grote kerkvergadering, gehouden in Efeze, wordt Maria voorgehouden als “Moeder Gods,” in het Grieks: “Theòtokos,” oftewel “Zij-die-God-heeft-gebaard.” In het jaar 1854: dogmaverklaring door paus Pius IX. Hier wordt ons voorgehouden dat Maria, vanaf het moment van haar ontvangenis in de schoot van haar moeder “Onbevlekt is Ontvangen.” De bevestiging hiervan komt in Lourdes, op 25 maart 1858. In het jaar 1950: op 1 november dogmaverklaring door paus Pius XII. “Maria…

View original post 746 woorden meerCategorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: