Tuin van Copieweg, in de geest van Franciscus en Laudato Si’

Door Sandra Soegono-Sijem

Franciscanessen en Copieweg
Sinds de strenge COVID-19-maatregelen vanwege de overheid hebben wij al weken geen kerkdiensten gehad in de Sint-Jozefparochie Copieweg. Het gemis om fysiek samen te komen in de kerk voor de eucharistie wordt steeds groter. Een lichtpunt is de tuin bij de kerk. De tuin blijft bloeien ondanks corona. En een bloeiende tuin brengt een blij gevoel teweeg. Maar waarom blijft de tuin bloeien? Het komt door de zorg van pater Fransiskus, de zusters Fransiskus Charitas en enkele behulpzame parochianen. Pater Fransiskus is zeker 2 -3 dagen in de week op Copieweg en de parochianen zijn dan welkom om de pater te spreken. Ook de zusters, in het bijzonder zuster Odilia, zijn 2 dagen in de week bij de Sint-Jozefparochie. Behalve dat zij de pater ondersteunen in zijn werk, bbieden zij ook hulp aan mensen die hulp nodig hebben bij wondbehandelingen. Op de dagen dat er geen huisbezoeken of andere afspraken zijn, kun je de pater en de zusters in de tuin vinden. Zij hebben al enkele spannende momenten meegemaakt met onder andere tapijtslangen en bijen, maar dat weerhoudt hen niet om met hun tuinwerkzaamheden door te gaan.

Door parochianen, voor parochianen
Sinds vorig jaar lijken wij in een hogere versnelling te zijn gegaan met planten. Het begon met sjoeroe en nu zijn er pinda, koren, verschillende groenten soorten etc. Met de sjoeroe wordt sap gemaakt en verkocht en de groenten zijn tot nu toe verdeeld onder de parochianen. Het is mooi om te zien wanneer een glimlach verschijnt op het gezicht van de mensen wanneer zij worden verrast met bijvoorbeeld een bosje kaisoi of tayerblad. Vooral nu in deze tijd met steeds duurder wordende groenten, dan zijn wij blij dat wij onze oogst kunnen delen. Aan de andere kant zien wij ook dat wij gezegend zijn met parochianen die ons ondersteunen bij het onderhoud van onze tuin. De maaigroep die een groot deel van het onderhoud van het terrein doet, parochianen die bijvoorbeeld hebben geholpen met ploegen van de grond of het schenken van plantmateriaal en zaden.

Natuur Copieweg
Voor diegenen die de omgeving van de kerk van Copieweg niet kennen, is het een wetenswaardigheid dat wij eigenlijk net naast een uitgemijnde bauxietmijn zijn. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is men gestart met bauxietwinning in het gebied. Een heel groot deel van de parochiegemeenschap moest toen met de bauxietwinning verhuizen. De mijn is begin 2000 gesloten. De bauxietwinning heeft misschien financieel bijgedragen aan de Surinaamse economie, maar in onze omgeving is er veel kapotgegaan, waaronder de natuur. Met dit gegeven willen wij met onze tuin meehelpen om het gezicht van de omgeving te veranderen en bij te dragen aan het herstel van de natuur in dit gebied. En daarom hopen wij in de komende jaren meer structuur te brengen in de tuin, zodat wij er meer uit kunnen halen.

Dromen
Ziet u het al: een organische tuin in de Copieweg helemaal in de gedachtegang van Laudate Si’, met onze eigen compost, opgezet en onderhouden door onze parochianen, voor onze parochianen? Met een goede planning planten, zodat wij geregeld groenten hebben voor verkoop of als hulp aan behoeftigen? Of dat de naast ons liggende lagere school bij de les natuuronderwijs een bezoek brengt aan de tuin, zodat de kinderen zich beter kunnen inleven in de les? Of dat mensen, groepen ervoor kiezen om Copieweg te bezoeken om te bidden bij onze Mariagrot en in alle rust te genieten van de stilte in de tuin en de omgeving, en misschien direct hun wekelijkse groenten kunnen kopen? Allemaal dromen voor onze tuin en de natuur in de Copieweg.

OMHOOG Jaargang 65, editie 28, 11 juli 2021Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: