2 februari: opdracht van de Heer

OMHOOG

Martien Noordermeer omi –

Eerstgeborene
De 40e dag na Kerstmis valt op 2 februari. Deze bijzondere dag draagt een dubbele naam. Vroeger werd deze dag Maria lichtmis genoemd. Het accent kwam meer te liggen op moeder Maria en niet zozeer op Jezus, haar zoon. Sinds het tweede Vaticaans concilie wordt het feest van de 40e dag na Kerstmis opdracht van de Heer in de tempel genoemd. Het accent verschuift nu meer naar Jezus, om wie het uiteindelijk gaat. Volgens de Joodse wet moest elke eerstgeboren Joodse jongen aan de Heer worden opgedragen.
Zo lezen we in Leviticus XII: “Elke eerstgeborene van het mannelijk geslacht zult gij op de veertigste dag na de geboorte voor het aangezicht van uw God brengen om vrij te kopen en God te danken voor het geschonken leven!” Hoewel Jezus uiteraard niet gebonden was aan de Joodse wetten, hebben Maria en Jozef zich toch willen onderwerpen…

View original post 628 woorden meerCategorieën:geloof en leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: