Open brief bisschop Alleyne van Georgetown

Mgr. Francis Alleyne, bisschop van Georgetown, Guyana schreef deze brief voor het volk van Guyana. De uitslag van de verkiezingen in ons buurland Guyana is drie maanden na de verkiezingsdag nog niet definitief.

En nu blijven geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de meeste van deze is de liefde. (1 Kor.13, 13)

Mijn lieve broeders en zusters,

Afgelopen zondag vierden we het Hoogfeest van het Lichaam en Bloed van Christus; een heel bijzonder feest in onze traditie. Dit feest brengt ons in het mysterie van God die mens geworden is en door deze daad van liefde wegen voor ons opende om een voller aandeel en gemeenschap in het goddelijke te hebben. In dit feest vieren we ook het Lichaam van Christus, het volk van God. We vieren de vele en diverse uitingen van de gave en het leven die deel uitmaken van het lichaam. In zijn eerste brief aan de Korintiërs (1 Kor.12, 12 ev) geeft Sint-Paulus een mooie analogie van het menselijk lichaam naar het lichaam dat het volk van God is; de verschillende onderdelen van het lichaam die in harmonie functioneren – in wederzijdse afhankelijkheid, ieder deel dat het leven in een ander deel tot stand brengt – die de vreugde van het leven compleet maken, die het goddelijke weergeven. Het is een prachtig beeld van wat een volk kan en zou moeten zijn.

U, het volk van God van deze natie Guyana, bent in de wacht gezet sinds 21 november 2018. Vanaf die tijd tot op heden hebben de belangrijkste politieke partijen veel te zeggen gehad, hebben de rechtbanken gesproken, diplomaten en waarnemers hebben hun perspectief toegevoegd, heeft de kiescommissie haar opdracht uitgevoerd. Lokale groepen en individuen hebben hun mening gegeven. Wat opvalt in dit alles is wat u, het volk van God van deze natie, hebt getoond. U hebt gewacht met geduld en vertrouwen, u hebt ongelooflijk uw best gedaan van uw kant om naar de stembus te gaan en uw stem uit te brengen. Meer dan tienduizend mensen uit uw midden hebben toezicht gehouden tijdens het stemproces op de 2.239 stembureaus en hebben het gedaan op een verantwoorde manier – zo blijkt uit de verklaringen van de stembureaus en bij de hertelling. Ondanks de onzekerheden die zich aandienden, hebt u, het volk, als één lichaam het lichaam bij elkaar gehouden. Wij danken God hiervoor.

Bovenop de kwestie van het bestuurlijke, had u ook te maken met de dreiging van het coronavirus, COVID-19. Ook hier hebt u, het volk van God, gehoor gegeven aan de oproep om de dreiging van het virus op afstand te houden. Ik heb de zeer merkbare inspanningen van velen gezien om hun maskers te dragen, om de handen wassen en te ontsmetten, om afstand te houden en samenkomsten te beperken. Ik ben er zeker van dat dit heeft bijgedragen tot de relatief lage stijging van besmettingen. Dit is wat wij moeten behouden om de dreiging te overwinnen. Ik heb gehoord van de vele positieve en creatieve initiatieven van mensen die thuis werken, de toegang tot lessen op afstand, het contact onderhouden en het bemoedigen door middel van streaming en Zoom. Ik heb rapporten gehad van velen die hun geloof vieren in hun huizen en met hun families en ook met de bredere gemeenschap via diverse digitale mogelijkheden. Guyana is het huis voor vele religies en velen belijden en vieren hun geloof in hun dagelijkse leven. Het is prachtig om te zien.

We weten dat niet iedereen volledig de ernst van de dreiging van COVID-19 heeft begrepen. Niet iedereen heeft in zijn geheel het offer gebracht voor dat waar we allemaal toe geroepen zijn te doen om elkaar te beschermen. Laten we doorgaan met het reiken naar dat deel van het lichaam en breng het in de mainstream van het leven en de liefde. Er zijn berichten dat binnen een aantal van onze huizen waar relaties gespannen zijn, meer nog vanwege de lockdown en het thuis blijven en waar kinderen thuis zijn van school, dat er gevallen van gewelddadig gedrag zijn. Dit is een zeer verontrustende realiteit voor ons en laat vreselijke wonden en littekens op het lichaam van Gods volk. Nu en in de nasleep van COVID-19 moet een all-out, gecoördineerde inspanning worden gehandhaafd zodat het volste respect getoond wordt. We moeten samen alles doen om dit geweld in al zijn vormen te verwijderen uit ons midden.

U het volk, het lichaam van deze natie, hebt stand gehouden gedurende de hele periode waarin het land met de verwerking van de telling te maken had en de dreiging van een pandemie. Wat u hebt gedaan geeft een zeer positieve getuigenis van deze natie. U hebt geloofd, de hoop verduurzaamd en naar elkaar omgekeken in de liefde. Vanuit deze zeer stevige positie kunt u zich nu met legitieme verwachtingen richten op dat deel van het lichaam, het gekozen leiderschap, bestaande uit regering en de oppositie, om hen erop te wijzen uw stem te respecteren en te handelen in toegewijde dienstbaarheid en toezicht op alle zaken die betrekking hebben op uw welzijn. U, de mensen van deze natie, en de manier waarop u zich hebt gepresenteerd, zijn geschenken in de handen van degenen die gekozen zijn om te besturen. We bidden dat het hele lichaam een weg voorwaarts zal banen, samenkomen als een geheel – One People, One Nation, One Destiny – getekend met de blijvende gaven van geloof, hoop en liefde.

+Francis Alleyne OSB
Bisschop van Georgetown

OMHOOG Jaargang 64, editie 25, 28 juni 2020Categorieën:geloof en leven, persbericht

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: