St.-Jozef Copieweg in actie met Yepi Makandra

Sandra Soegono-Sijem –

Er zijn heel veel gezinnen die lijden onder de sociaaleconomische crisis waarin ons land zich bevindt en daarbovenop is de covid-19-pandemie erbij gekomen. Door de getroffen maatregelen vanwege covid-19 door de overheid hebben velen hun werk verloren of zijn hun inkomsten drastisch verminderd. Met dit gegeven en de drang om niet stil te zitten, ontstond afgelopen zaterdag 21 juni 2020 het Yepi-Makandraproject van St.-Jozef te Copieweg.

Zaterdag
Het is 10 uur zaterdagmorgen wanneer de pater belt met de mededeling dat hij een donatie van broden en bollen verwacht aanstaande dinsdag van Sun Ice bakkerij. Wij kregen de opdracht van de pater om in onze buurt te kijken of er gezinnen zijn die het zeer moeilijk hebben en blij zouden zijn met broden en bollen. Dit was de vonk die nodig was om de parochianen van St.-Jozef te Copieweg ertoe te bewegen om iets concreets te doen voor gezinnen in nood. Rond het middagmaal op zaterdag werd een oproep geplaatst in de parochieapp, waarbij aan parochianen hulp werd gevraagd voor het inzamelen van levensmiddelen, groenten en fruit ten behoeve van de Yepi-Makandrapakketten. Broden en bollen zijn producten die aan bederf onderhevig zijn, waardoor wij maar 4 dagen, en wel tussen zaterdag en dinsdag, de mogelijkheid hadden om gezinnen te registreren, donaties te zoeken, levensmiddelen in te zamelen en de distributie voor te bereiden.

Zondag
Het was vaderdag, en al vroeg kwamen er toezeggingen voor financiële donaties alsook voor levensmiddelen, groenten en fruit binnen. Aan het eind van de avond hadden de diaconiegroep, misdienaars en andere parochianen tezamen al 21 gezinnen opgegeven. Eenieder die inkopen doet voor het huishouden weet dat levensmiddelen niet goedkoop zijn, en zeker als je het doet voor een gezin. Voor een goed gevuld pakket werd daarom tussen SRD 100 en SRD 150 begroot per gezin. Tot zondagavond hadden wij SRD 1900 toegezegd gekregen en levensmiddelen verzameld, maar die waren nog net niet genoeg om alle 21 gezinnen te helpen. Maar wij hadden nog steeds vertrouwen en geloof dat het wel zou lukken.

Maandag
Maandagmorgen steeg het aantal gezinnnen op de lijst naar 24. Alhoewel er nog wat donaties en toezeggingen binnenkwamen, leek het maandagmorgen nog niet reëel dat wij alle gezinnen op de lijst zouden kunnen tegemoetkomen met ons Yepi-Makandrapakket. In de middag veranderde onze twijfel in blijdschap. Enkele parochianen besloten om 14 levensmiddelenpakketten te sponsoren, hierdoor hoefde de parochie maar voor 10 pakketten te betalen. Bovendien kregen wij ook nog cassave, pompoen, tayerblad en kailan van onze landbouwers in de parochie.

Dinsdag
De parochieraadsleden was reeds gevraagd om de voorbereidingen en distributie van de pakketten op zich te nemen. Het zou namelijk hun eerste activiteit zijn als nieuwe parochieraad en dus een goede manier om mekaar beter te leren kennen. Dinsdagmiddag rond vijf uur waren de vrijwilligers present om de pakketten in orde te maken. Binnen een uur waren de pakketten ready voor distributie aan de gezinnen. Er waren nog cassave, eieren en groenten over; deze zijn aan bederf onderhevig, dus moest er op dat moment een plan worden gemaakt. Er werd besloten hiermee pakketten te maken voor seniore burgers in de parochie en in de buurt. Het werden totaal 20 groentepakketten.

Distributie
Rond zes uur dinsdagmiddag werden de auto’s ingeladen met pakketten voor de gezinnen en kon de distributie beginnen. Vanwege de avondklok moest die heel snel gebeuren, want om acht uur moest iedereen thuis zijn. Met genoeg vrijwilligers is het gelukt om dinsdagavond een groot deel van de Yepi- Makandragezinspakketten te verdelen. De rest zou woensdagmorgen verdeeld worden. Woensdag rond zeven uur ‘s morgens werden de groentepakketten door de vrijwilligers in orde gemaakt. Een van de trekkers kwam iets later aan en stond er even een beetje verloren bij. Ze zei dat ze verrast was, want alle voorbereidingen waren reeds gedaan door de vrijwilligers.

Ervaringen van vrijwilligers
Een van de vrijwilligers is meegegaan naar gezinnen die opgegeven waren door drie jongeren die in dezelfde straat wonen. Deze vrijwilliger gaf aan dat het haar een goed gevoel gaf dat jongeren zo begaan zijn met hun buren en niet blind zijn voor leed om hen heen. Deze jongeren namen bij de verdeling het voortouw en begeleidden de vrijwilligers naar de gezinnen en voerden enkele bemoedigende gesprekken met de ontvangende gezinnen.
Een andere vrijwilliger die meeging met de verdeling van de groentepakketten aan seniore burgers zei dat het een goed gevoel gaf. Enkele senioren waren zeer blij te zijn met de geste, maar meer nog met de aandacht die de parochie op deze manier aan hen schonk. Wij hopen dat dit project niet eenmalig zal zijn, maar dat wij als parochie dit op geregelde basis zullen doen. Samen kunnen wij het doen.

OMHOOG Jaargang 64, editie 25, 28 juni 2020Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

1 reply

  1. Wat een mooi gebaar is dat voor de bewoners van copieweg en omgeving Dank u wel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: