Vierde mededeling bisschop vanwege coronavirus

Paramaribo, 31 maart 2020

Aan: alle gelovigen van het Bisdom Paramaribo

Broeders en zusters,

Aanstaande zondag begint de Goede Week. In deze bijzondere week, de kern van heel ons christelijk geloof, treden wij binnen in het mysterie van het lijden, sterven en de verrijzenis van Gods Zoon. De hele wereld is thans echter gedompeld in de immense crisis van het coronavirus, met overal strenge maatregelen om verdere verspreiding, nog meer doden en lijden zoveel mogelijk te beperken. Na overleg met de priesters en diakens van het bisdom en in navolging van een decreet van het Vaticaan hieromtrent, geef ik volgende richtlijnen voor de viering van de komende Goede Week en Pasen in ons bisdom.

  1. ALLE VIERINGEN vanaf Palmzondag tot en met Pasen zullen door de bisschop, priesters en diakens afzonderlijk in besloten kring gevierd worden met steeds niet meer dan 10 personen op gepaste afstand van elkaar in het kerkgebouw.
  2. Palmzondag: de wijding van de palmtakken zal in de besloten viering plaatsvinden en nadien gedistribueerd worden op een wijze die verantwoord is in de huidige noodomstandigheden. Volgt u trouw de instructies op van uw pastoor/diaken en gedenkt uw parochie of gemeenschap ook met een geldelijke ondersteuning (collectebus) naar vermogen.
  3. Oliewijding: de jaarlijkse Oliewijding of Chrismamis, waarin de oliën voor de sacramenten worden gewijd, zal plaatsvinden in een besloten viering door Mgr. Choennie, Mgr. de Bekker en de Vicaris-generaal. De distributie van de oliën vindt plaats op een nader tijdstip.
  4. Goede Vrijdag: voor dit jaar roepen wij deze dag uit tot bijzondere dag van gebed en vasten. Wij vragen dat u als individuele gelovigen, gezinnen en kleine gebedskringen, met in achtneming van alle voorschriften van de overheid, hieraan invulling geeft middels extra gebed, vasten en bezinning, verenigd met het verlossend lijden en sterven van Christus, en de hemelse Vader te smeken om een spoedig einde aan de pandemie, om kracht, genade en bijstand voor geheel de wereld.
  5. Om ervoor te zorgen dat de gelovigen zich toch gebedsvol kunnen verenigen met de vieringen, zullen de vieringen van Goede Vrijdag, Paaswake en Pasen live uitgezonden worden via radio, t.v. of sociale media. Volg daarvoor nauw verdere berichtgeving hierover.

Tenslotte willen wij vragen dat u, ondanks de moeilijke omstandigheden van deze tijd, de kerk toch blijft gedenken door een bijdrage voor de Vastenactie, die u kunt storten op de rekening:
RK BISDOM ONDERSTEUNINGSFONDS, rek. nr. 64.95.338 bij De Surinaamse Bank.

Ik wens u allen een gezegende en devotievolle Goede Week toe!

_________________
+Karel Choennie
Bisschop van Paramaribo

U kunt de mededeling van de bisschop hier downloaden:Categorieën:BISDOM

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: