Veertigdagentijd, verdiepen in Gods woord

Jos Steeman –

De veertigdagentijd kent zowel een bewogen als een rijkgeschakeerde geschiedenis. Hij is ontstaan uit verschillende motieven die afwisselend en door elkaar heen speelden. Aanvankelijk waren het zowel kortere als langere vastenperioden die het hoogfeest van Pasen voorbereidden. We kunnen dat trouwens herkennen in de doorlopende lezing van het Evangelie volgens Johannes, en wel vanaf de vierde week. Was er in het eerste gedeelte (week 1 t/m 3) sprake van het conflict tussen Jezus en de Joden, door de ontplooiende zelfopenbaring van Jezus loopt dit uiteindelijk uit in de lijdensweek, zoals wij die noemen.
Wat moeten we ons dan voorstellen of beter gezegd wat moeten wij ons voornemen voor onze veertigdagentijd? Is het alleen een voorbereidingstijd waarin we ons het een en ander ontzeggen of is het een toeleven naar Pasen? En toeleven naar Pasen wil zeggen toeleven naar Jezus! Daar moeten we ons op focussen. Hoe doen we dat het beste?
Vroeger was het vasten: minder eten, minder vertier, soberder leven. Dat is een beetje op de achtergrond geraakt, hoewel het niet geheel verdwenen is. We hebben nog steeds de verplichte vasten- en onthoudingsdagen zoals Aswoensdag en Goede Vrijdag. Niet veel zult u zeggen, maar het gaat eigenlijk ook niet om het minder eten en vlees weglaten.
Het gaat om de gesteltenis van ons hart. Keren wij ons hart wel helemaal naar Jezus, onze Redder en Verlosser? Bekeren we ons tot Hem? Zijn we echt bereid om Hem op de eerste plaats te stellen in ons leven, zoals Hij dat zelf heeft gedaan door zich voor ons allen te offeren aan het kruis? Laten wij ons in deze dagen, deze veertig dagen verdiepen in Gods woord. In Jezus zelf dus, het vleesgeworden Woord van God en zo dat Woord tot ons laten spreken, iedere dag opnieuw. Ik wens U een bezinningsvolle veertigdagentijd toe.

OMHOOG Jaargang 64, editie 11, 22 maart 2020Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: