Viering feestdag Franciscus van Assisi

Wielfred Tjin A Tam –

Zusters Fransiskus Charitas
Wij waren op vrijdagmiddag 4 oktober jl. in de mooie – van prachtige glas-in-lood ramen voorziene – OLV van Fatimakerk aan de Calcuttastraat, waar een viering werd gehouden in verband met de herdenking van de feestdag van Sint-Franciscus van Assisi. Hij is de patroonheilige van de orde van de Zusters Fransiskus Charitas (Indonesië), die sedert enkele jaren ook in ons land zijn vertegenwoordigd. Alom bekend en geliefd zijn de religieuze zusters Paulina, Odilia en Christine. In gedachten waren wij ook bij de viering van de tweede dag van het triduüm in de parochie van Franciscus van Assisi in Livorno.
Om 17.30 uur begon het bidden van het avondgebed uit het brevier. De zusters Paulina, Odilia en Christine gingen afwisselend voor in gebed met psalmen en antifonen, die ook werden getoond via een beamer op een scherm op het priesterkoor, zodat de aanwezigen konden meebidden. Intussen stroomde de kerk langzaam vol met gelovigen, omdat het avondgebed gevolgd werd door een eucharistieviering.

Liefde voor de natuur, schepping
Met pater Kenneth als hoofdcelebrant, pater Toon als concelebrant en twee misdienaars werd een H. Mis opgedragen ter ere van de heilige Franciscus van Assisi. Een gemengd koor luisterde de dienst op met prachtige zang. Koorleden waren de zusters Paulina, Odilia en Christine, Jay Jay (van de Heilige Familiekerk), Dascha, Danja, Kees en pater Jan, allen van de Heilige Driekoningenkerk. Pater Fransiskus CM begeleidde op keyboard. Aan de voet van het altaar was een prachtige decoratie met vruchten van onze eigen aarde aangebracht: kousenband, pompelmoes, bacoven, kokosnoten, planten en andere groente-, vruchten- en plantensoorten. Het geheel symboliseerde ook de liefde die Franciscus had voor de natuur, voor de schepping. Ook is zijn voorliefde voor dieren bekend. Hij had genoeg aan het voorbeeld en de levenswijze van Jezus om als een ware koning van de schepping, één met de natuur en met God, door het leven te gaan. De lezingen waren achtereenvolgens: Bar. 1, 15-22 ‘Betekenis van onze zondigheid’, waarna ps. 69 (68): ‘God van ons heil, om uw Naam, bevrijd ons’. Evangelie volgens Lucas 10, 13-16: ‘Wie u verstoot, verstoot Mij’.

Volgeling van Sint-Franciscus van Assisi
In zijn preek vertelde pater Kenneth onder andere over een eigen ervaring op Aruba, toen hij een week lang dezelfde kleren aanhad. Een neefje vroeg aan zijn mama of oom Kenneth zo arm was dat hij geen andere kleren had om aan te trekken. Hij moest de familie uitleggen dat hij als volgeling van Franciscus van Assisi een levenswijze eropna houdt om zo weinig mogelijk te bezitten.
Na zegen, zending en slotlied nodigde zuster Odilia de talrijke aanwezigen uit – parochianen van de parochies waar de zusters werkzaam zijn waren ook present – voor een aangenaam samenzijn op het voorplein van het zusterhuis. Er was meer dan voldoende eten en drinken voor de velen die gehoor gaven aan de uitnodiging van de zuster. Het was zoals in het evangelie Lucas 10, 38-42: de zusters waren druk in de weer om hun gasten te bedienen met allerlei lekkernijen.
Zusters van Franciscus Charitas, onze hartelijke dank dat wij deze feestdag van uw patroonheilige mochten meevieren. Ook dank voor uw aanwezigheid in ons bisdom en voor uw werk in onze gemeenschap. U geeft een goede invulling aan uw missionaire roeping. Veel succes en sterkte toegewenst in uw missiewerk.

OMHOOG Jaargang 63, editie 39, 3 november 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: