KJS-missieproject: jongeren St.-Antonius bezoeken Libi Makandra

Irene Mangoendikromo- Alisoewito –

Missionaire dag
Om 9 uur ’s morgens heeft de groep zich verzameld in de kerkzaal, waarna de jongeren vervoerd werden door de begeleiders naar Libi Makandra. In totaal waren er 28 participanten inclusief pater Fransiskus en zuster Hetty van het tehuis zelf. Twee minuten voor de afgesproken tijd is de groep in gebed gegaan onder leiding van zuster Nowilia Tawjoeram. Daarna begaf elke groep zich naar de te bezoeken huizen voor een activiteit met de bewoners. Drie groepen hadden elk drie huizen onder zich en de vierde groep had er vier. Het was een geweldige ervaring voor vooral de jongeren, omdat sommige nooit van zo dichtbij in contact waren met een oudere in een tehuis.
De jongeren hebben na het bezoek aan de 13 huizen fruit rondgebracht. Er was zelfs genoeg voor de jongeren en begeleiders. Op de vraag of de jongeren weer een bezoek wilden brengen aan het tehuis zeiden ze dat ze dat wilden. Misschien met kerst. Tegen 13.00 uur werd de dag afgesloten door pater Fransiskus, waarna we voldaan huiswaarts keerden. Al met al was het een succesvolle missionaire dag geweest. Dit is geen einde, maar het begin, want er zijn voorstellen gekomen van de begeleiders om de jongeren te betrekken bij vervolgprojecten. Zo denken we aan een zwerversproject in Lelydorp en een tweede bezoek aan Libi Makandra. Alle eer en glorie aan de Heer, die de H. Geest voor ons stuurde.

Ervaringen
Marc Hasselbaink: “Ik vond het een beetje vreemd om ze aan te raken bij het masseren, maar later raakte ik eraan gewend. Het was ook zielig voor sommigen omdat ze door ziekte alleen in de kamer lagen. Maar ik ben blij dat ik geweest ben.”
Marc Atmowiredjo: “Het was leuk om met de bejaarden te babbelen en bezig te zijn. Er was een man van 99 jaar die nog van alles weet en veel vertelde over vroeger.”
Sue-Ann Grunberg: “Ik vond het heel fijn om met de oudjes samen te zijn. Het was een hele ervaring voor mij omdat het mijn eerste keer was. Ik vond het superleuk om voor hen te bidden en te zingen. Velen van hen waren echt enthousiast en zongen samen met ons mee, dat maakte mij heel blij. Behalve het bidden en zingen hebben we flink gebabbeld met de mensen. Ik kan u zeggen dat ik echt onder de indruk van al die gesprekken was. Ik vond vooral meneer Dunders die 99 jaar oud is echt flink en aardig. Hij babbelde zoveel met ons en ik kon echt naar hem zitten luisteren. Bij deze hoop ik dat er gauw weer van dit soort dagjes wordt gepland. Ik kijk er echt naar uit.”
Nick Atmosoerodjo: “Een van de mannen wilde mijn hand in zijn mond stoppen, maar ik trok hem snel terug.”

(U vindt nog meer foto’s van onze activiteit op de FB-pagina van de St-Antoniusparochie.)


Wereldmissiezondag
Om het missionaire bewustzijn onder de katholieke jongeren te bevorderen en in navolging van de oproep tot actie tijdens de buitengewone missiemaand oktober 2019 heeft de katholieke jongerenbeweging Katholieke Jongeren Suriname (KJS) een project uitgevoerd in samenwerking met verschillende enthousiaste parochies in stad en district. Wereldmissiezondag viel dit jaar op zondag 20 oktober. Wat zou het project moeten inhouden? Een simpel antwoord op de vraag hoe uiting te geven aan missie, aan het missionaire werk waartoe wij allen geroepen zijn. Immers, we zijn allen gedoopt en gezonden, ook jongeren. Met dit project wil KJS dat demonstreren. In samenspraak met verschillende jeugdcoördinatoren van de parochies zijn ideeën uit de bus gekomen: bezoek aan bejaardentehuizen, internaten, kindertehuizen en tehuizen voor kinderen met een beperking. Dankzij de flinke ondersteuning van de parochieraden zijn jongeren uit de misdienaarsgroep, het jeugdkoor, kindergebedsgroepen en de padvinderij op zaterdag 19 oktober naar verschillende tehuizen geweest om actief te helpen met schoonmaak, de lichamelijke verzorging en voeding van bejaarden en kinderen. Velen hebben ook de tijd genomen om een praatje te maken met vooral de seniorenburgers.

OMHOOG Jaargang 63, editie 39, 3 november 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: