Monument voor Sam Abrahams, wereldrecordhouder hoogste eenwielfietsrijder

Melvin Mackintosh –

Blijk van waardering
Op vrijdag 18 oktober 2019 is er een monument onthuld bij de inrit van het Mgr. Aloysius Zichem sportcentrum in Paramaribo als blijk van waardering voor de bijzondere prestatie van Sam Abrahams, drievoudig wereldrecordhouder eenwielfietsrijder. Het monument is een 14 meter hoge eenwielfiets, speciaal gebouwd om als monument te dienen. De vork en het zadel zijn de originele uit het markante moment in 1977 toen het wereldrecord gevestigd werd. De hoogste fiets die Sam heeft gebruikt had een hoogte van 35 meters, net zo hoog als de toren van de kathedrale basiliek. Onderdeel van het monument is een plakkaat dat onthuld werd door Sam Abraham zelf. De onthulling is het hoogtepunt van een reeks van activiteiten georganiseerd door stichting Sportdocumentatie Guno Hoen bij het bezoek van Sam Abrahams aan zijn geboorteland.

Foto De Ware Tijd 1977

Sam Abraham
De Ware Tijd schreef over het bijzondere moment op zondag 27 november 1977 op het SOSIS-terrein. Sam, toen 15 jaar oud, wilde het wereldrecord hoogste eenwielfiets op zijn naam krijgen. Dat record was 10,30 meter. Sam moest met zijn 13,17 meter hoge eenwielfiets ten minste 5 meters afleggen om het record te verbreken. De jury bestond uit Willebrod Axwijk, Hans Prade, R. Biervliet en Robert Ferrier. De jonge Sam legde een afstand af van 6,20 meters en werd zodoende de eerste Surinamer die een wereldrecord vestigde. Sam verbeterde zijn eigen wereldrecord op 6 maart 1980 tijdens het Challenge the Guiness evenement in Japan op een eenwielfiets van 21 meter hoog. Hij legde op die fiets een afstand van 7,32 meters af. Met deze prestatie werd Sam Abrahams de eerste Surinamer die in het Guiness Book of World Records voorkwam. Volgens De Ware Tijd zijn beide fietsen in Suriname vervaardigd door de vader van Sam, Carlo Abrahams, die werktuigbouwkundig ingenieur was. De vervaardiging geschiedde met medewerking van Suralco. In de tachtiger jaren vestigde Sam zich in de Verenigde Staten en bedreef de eenwielfietssport op professionele basis. In 1988 huwde Sam een Amerikaanse. De gehele trouwplechtigheid vond plaats op eenwielfietsen.

Bezoek geboorteland
Sam Abrahams, nu 57 jaar oud, is samen met zijn vrouw Teresa en hun zoon Nash in Suriname van 13 t/m 26 oktober. De stichting Sportdocumentatie Guno Hoen heeft deze gelegenheid aangegrepen om Sam te eren voor deze internationale sportprestaties. Er zijn verschillende demonstraties van de eenwielfiets gepland: een publieke in het uitgaanscentrum, een in de turnzaal van het Mgr. Aloysius Zichem sportcentrum en een in de Ismay van Wilgen sporthal tijdens de pauze van een CTSS-basketbalwedstrijd op 20 oktober. Sam wil ook graag een bezoek brengen aan de school waar hij zat. Zoals eerder gezegd vond het huwelijk van Sam plaats op eenwielfietsen. Niet alleen zijn vrouw, maar ook zijn zoon Nash is bedreven in de sport op een eenwielfiets. De demonstraties beloven een spektakel te worden. Het RK Bisdom Paramaribo die ingegaan is op het verzoek voor plaatsing van het monument hoopt hiermee de waardering voor de sportprestaties van Surinamers te bevorderen.

OMHOOG Jaargang 63, editie 37, 20 oktober 2019

van Stichting Sportdocumentatie Guno Hoen


Categorieën:persbericht

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: