Paus roept op tot begrip voor en dienstbaarheid aan inheemse volken

Melvin Mackintosh –

De bijzonder synode voor de Amazone is zondag met een openingsmis in de Sint-Pietersbasiliek van start gegaan. Er waren meer dan duizend aanwezigen, onder wie de bisschoppen van de Amazoneregio en leden van verschillende inheemse volken die de Amazone als woon- en leefgebied hebben. Ook Mgr. Karel Choennie neemt deel aan deze bisschoppensynode. Samen met Mgr. Emmanuel Lafont, bisschop van Cayenne, Mgr. Francis Alleyne, bisschop van Georgetown en Mgr. Gabriel Malzaire, bisschop van Roseau en president van de Antilliaanse bisschoppenconferentie vormt hij de Caribische delegatie tijdens de synode. De Vaticaanse media verzorgden rechtstreekse uitzendingen die ook op sociale media gedeeld werden. Mgr. Karel Choennie stuurt ook dagelijks een audioverslag voor Radio Immanuel dat terug te vinden is op de website en Facebookpagina.
Het verslag hieronder is een vertaald stuk van Vatican News.
Paus Franciscus startte op de eerste dag de discussies door de deelnemers te herinneren aan de pastorale dimensies van de bijzondere vergadering van de bisschoppen. De paus zei dat zij moeten focussen op begrip voor en dienstbaarheid aan de volken van de Amazone.

Pastorale dimensie
De synode voor de Amazone ging van start met een processie vanuit de Sint-Pietersbasiliek naar het plein en vervolgens in de hallen waar de synode wordt gehouden. In zijn openingswoord zei paus Franciscus dat deze bijzondere synode vier dimensies omvat: een pastorale, culturele, sociale en een ecologische. Hij zei dat de pastorale dimensie de belangrijkste is, ‘die ene die alles omvat. Wij moeten deze synode ingaan met een christelijk hart en de realiteit van de Amazone zien met de ogen van een discipel. Alleen dan’, aldus de paus, ‘kunnen wij het begrijpen en interpreteren. De pastorale dimensie stelt ons in de gelegenheid om de volken van de Amazone te benaderen met respect voor hun geschiedenis, culturen en hun manier van leven. Omdat alle volken hun eigen wijsheid, bewustwording, hun eigen belevenis van de realiteit hebben’.
Paus Franciscus waarschuwde voor de ideologische kolonisatie die de karakteristieken van een volk vermindert of vernietigt. ‘Ideologieën brengen ons in het overdrijven van onze pogingen om te begrijpen zonder te accepteren,’ voegde hij eraan toe. We reduceren de realiteit tot het categoriseren, het gebruik van -ismes. Deze worden slogans die ons een vooroordeel geven in de manier waarop wij een volk naderen. De paus sprak over civilisatie versus barbarisme die slechts erop uit is om te verdelen en te vernietigen door mensen te labelen en een afstand te scheppen.

Veren en bonnets
Paus Franciscus zei dat hij bedroefd was om de spottende opmerkingen te horen die gemaakt werden over de man die tijdens de openingsmis in de St.-Pieters basiliek op zondag de offergaven naar voren bracht. De opmerkingen gingen over de veren die de man op zijn hoofd had. ‘Zeg me’, riep de paus uitdagend, ‘welk verschil is er tussen het dragen van veren op zijn hoofd en deze bonnet (driehoekige pet) die sommige medewerkers in het Vaticaan op hebben?’
De paus waarschuwde ook voor het aandragen van puur pragmatische maatregelen wanneer we moeten denken in een paradigmatische manier, een perspectief dat ontstaat uit de realiteit van de volken. ‘We zijn niet hier bijeen om programma’s voor sociale ontwikkeling op te zetten die bedoeld zijn om culturen vast te houden in een museum. We zijn hier om te aanschouwen, te begrijpen, om dienstbaar te zijn aan de volken.’
Ten slotte deed paus Franciscus een oproep aan de participanten om te reflecteren, in dialoog te treden, nederig te luisteren en te spreken met durf en moed. ‘Deelnemen aan een synode is een proces ingaan, niet slechts om de ruimte van de zaal te vullen. We moeten respectvol zijn, prudent zijn in de manier waarop wij communiceren en het proces van de synode niet verstoren door het scheppen van conflicterende berichtgevingen: een synode van binnenuit en een synode van buitenaf.’ ‘En alstublieft,’ sloot de paus af, ‘laat ons ons gevoel voor humor niet kwijtraken.’

OMHOOG Jaargang 63, editie 36, 13 oktober 2019Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: