ME-Suriname aangesloten bij ME-Caribbean

Remi Mohamatsaid –

ME-Suriname
Marriage Encounter Suriname (MES) is officieel toegelaten als lid van Marriage Encounter Caribbean, die deel uitmaakt van Regio Canada van de wereldorganisatie World Wide Marriage Encounter. ME Caribbean bestaat nu uit 9 (negen) landen, te weten Barbados, Dominica, Guyana, Jamaica, St. Vincent & The Grenadines, Trinidad & Tobago, Antigua, St. Lucia en Suriname. Haïti wacht nog op aansluiting bij de Caribbean.
Marriage Encounter Suriname verzorgt weekenden voor gehuwden. De weekenden zijn bedoeld om de relatie tussen man en vrouw te verrijken. Op een bijzondere manier wordt aan koppels niet alledaagse communicatiemiddelen aangereikt om grotere vreugde in elkaar te vinden. Daarnaast verzorgt MES ook weekenden voor jongeren en alleengaanden. In alle drie weekenden staat centraal de vraag wie-ben-ik, om van daaruit de relatie met de partner/dierbare te verdiepen.

Ontstaan
Het zaadje voor Marriage Encounter Suriname is 31 jaar geleden gelegd door wijlen Mgr. Zichem. Hij heeft tijdens een ontmoeting met de bisschoppen van het Caraïbisch gebied kennisgemaakt met Marriage Encounter en was zo onder de indruk dat hij meteen ME naar Suriname wilde halen. Maar de Engelse taal vormde een drempel en daarom werd toen het besluit genomen Nederland te vragen Marriage Encounter te introduceren in ons land.
In het begin waren het koppels en priesters uit Nederland die de eerste weekenden hebben verzorgd. In de tussentijd werden Surinaamse koppels klaargestoomd. In 1998 hadden wij een volledig Surinaams team en konden we op eigen kracht de weekenden verzorgen.

Relatie met Europa
Toen MES zich wilde aansluiten bij World Wide Marriage Encounter, is de constructie bedacht om dat via ME-Nederland te doen. Zo waren wij de afgelopen 16 jaar via ME-Nederland aangesloten bij World Wide Marriage Encounter, bij de Regio Europa. Het nationaal koppel van ME-Nederland hield ons op de hoogte van belangrijke beslissingen.
Maar we waren niet echt deel van alle activiteiten, vorming en verdieping binnen Regio Europa. En door de wisseling van de leiding om de 3 jaar binnen ME-Nederland werd de gemeenschap van MES steeds meer een realiteit van een e-mailcorrespondentie. De figuurlijke afstand werd langzaam maar zeker groter en de intensieve contactmomenten van de beginjaren werden steeds minder.

Relatie met Cariben
Ondertussen namen onze contacten met de ME-gemeenschappen van het Caraïbisch gebied toe. Wij gingen steeds vaker naar de ME-activiteiten in Guyana, Trinidad en Dominica, en zij bezochten de onze. Het reizen in onze regio is makkelijker dan reizen naar Nederland. ME-activiteiten van ons buurland Guyana of die van ons werden geregeld zelfs met de auto bezocht. En zo ontstond er een hechte, hartelijke band tussen MES en ME Caribbean.
Vooral na ons 30e jubileum vorig jaar mei is er intensiever nagedacht over de toekomst van MES. Een lokale ME-gemeenschap moet gevoed worden, moet breken en delen, en optrekken met andere ME-gemeenschappen. We voelden steeds meer de behoefte om ook deel te zijn van een groep van ME-gemeenschappen die dichter bij ons staan, namelijk ME Caribbean. Daar komt bij dat we al op allerlei gebieden deel zijn van de activiteiten van de Caribbean: we zijn o.a. deel van de Antilliaanse Bisschoppenconferentie, van de Caricom, van Caraïbische sporttoernooien, van vele Caribische kerkelijke activiteiten, van de Caraïbische bankassociatie, de Caraïbische verpleegsterassociatie en van de Caraïbische associatie van penitentiaire ambtenaren.

Verbonden in vriendschap
De band met ME-Nederland zal blijven bestaan en we zullen hechte vriendschappen met ME-Nederland blijven onderhouden. We zijn ME-Nederland dankbaar voor de trouwe en liefdevolle ondersteuning die ze ons steeds gegeven heeft op velerlei gebied. Tot op heden levert ME-Nederland haar bijdrage in de vorm van haar kwartaalblad en deelt ze met ons haar opzet voor het uitwerken van bepaalde thema’s voor maandelijkse bijeenkomsten. Wij waarderen onze vrienden van ME-Nederland en blijven ook altijd met hen verbonden in vriendschap.
Marriage Encounter Suriname kijkt uit naar de verdieping, vorming en hartelijke vriendschappen die wij zeer zeker zullen ervaren nu we deel zijn geworden van ME Caribbean. Aangesloten zijn bij de Caribbean voelt zo natuurlijk aan: je voelt eenzelfde sfeer, eenzelfde soort samenleving en eenzelfde levensgevoel. We zullen veel mogen ontvangen en groeien binnen de Caribbean en waar nodig zullen wij onze bijdrage leveren. Samen sta je sterk, dat geldt ook voor onze ME-familie in het Caribisch gebied in een tijd waarin wereldwijd het huwelijk en gezinsleven onder zo’n grote druk staan. We zijn daarom blij met deze verbreding die door deze stap nu een feit is geworden.

OMHOOG Jaargang 63, editie 22, 16 juni 2019Categorieën:geloof en leven, persbericht

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: