Jaarlijkse plenaire vergadering AEC afgesloten

Melvin Mackintosh –

St.-Oscar Romero
De Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) heeft van 4 – 11 mei jl. haar jaarlijkse plenaire vergadering gehouden in Cayenne, Frans Guyana. De bisschoppen van het Caribisch gebied kwamen bijeen in het St. Therese Spiritueel Centrum in Cayenne. Het was voor de 63e keer dat de jaarvergadering werd gehouden. In een persbericht deed het AEC een kort verslag over deze bijeenkomst en liet twee markante gebeurtenissen optekenen: de openingsmis in de Cathédrale Saint Sauveur de Cayenne en het toedienen van het H. Vormsel aan 622 jongeren in de sporthal van Cayenne die tot de laatste plaats bezet was.
Na de opening gingen de bisschoppen twee dagen in retraite. Het thema van de retraite was ‘St. Oscar Romero: Option For The Poor’ en werd geleid door de heer Julian Filochowski. De bisschoppen gaven aan dat het een geloofsversterkend effect had op hun. “We werden geleid in een aangrijpende recensie die ons een intieme ontmoeting gaf met de heilige, wiens leven gekroond werd met het martelaarschap.” Het leidde tot een diepgaand begrip van het kruis en discipelschap en die te omarmen als onmiskenbare kenmerken van onze bisschoppelijke bediening, aldus het AEC in het persbericht.

Solidariteit
De AEC-jaarvergadering boog zich over verschillende onderwerpen. Zo verkenden zij de stand van zaken met betrekking tot hun pastorale brief Nieuwe Wegen van Kerk-zijn in het Digitaal Milieu. “Het proces zal momentum en praktische toepassing krijgen omdat we plannen maken om onze bisschoppelijke bediening te laten karakteriseren door een synodale benadering.” De AEC merkte ook op dat zij een gerichte partnerschap voorstaat om de missie van de kerk met alle leden van de kerk te verwezenlijken, “met een speciale nadruk op het begeleiden van jonge mensen.”
Het persbericht maakte melding van twee bijzondere activiteiten op het programma van de Antilliaanse bisschoppenconferentie: het eerste missiecongres voor het Caribisch gebied van 19 – 22 september in Trinidad & Tobago en de Buitengewone Missiemaand in oktober met het thema ‘Gedoopt en Gezonden’. De toewijding aan een gericht partnerschap zal gekenmerkt worden door activiteiten in al onze bisdommen, schreef de AEC. Het startsein ter voorbereiding van deze evenementen zal worden gegeven met een ceremonie en prachtig vertoon met Pinksteren 2019 in elk van de bisdommen van de AEC.
Tijdens deze jaarlijkse plenaire vergadering in Cayenne, betuigden de bisschoppen van de AEC hun solidariteit met de kerk in Venezuela en de vele Venezolanen die nu migranten zijn in de regio. De AEC liet weten solidair te zijn met de bisdommen die de oproep van paus Franciscus volgen om migranten en vluchtelingen in hun land te verwelkomen, te beschermen en te integreren.

Motu Proprio
De AEC-bisschoppen hadden ook een reflectie op het Motu Proprio ‘Jij bent het licht van de wereld.’ Het Motu Proprio is door paus Franciscus op 9 mei 2019 uitgevaardigd en gaat over de aanpak van het schandaal over misbruik in de kerk. “We merken de noodzaak op voor elke bisschop om de nota zorgvuldig te lezen en de instructies van het document ter harte te nemen, aangezien het aangeeft dat niemand boven de wet staat, er geen immuniteit is voor belanghebbenden van de kerk die medeplichtig zijn aan de misdaden van seksueel misbruik tegen kinderen, kwetsbare volwassenen en machtsmisbruik.” De huidige richtlijnen en procedures van de AEC zullen moeten worden herzien conform de richtlijnen in het Motu Proprio.
De bisschoppen van de AEC hernieuwden hun inzet voor het waarborgen en beschermen van de jonge en kwetsbare personen tegen misbruik. Tegelijkertijd bevestigden de bisschoppen stappen te zullen nemen om ervoor te zorgen dat priesters, religieuzen, leken en belanghebbenden de waarden van het evangelie zullen blijven beleven en uitdragen als vertegenwoordigers van de kerk.
De 63e jaarlijkse plenaire vergadering in Cayenne eindigde met een ontspannen reis naar Kourou voor een informatieve rondleiding in het European Space Center, waar raketten de ruimte in worden gelanceerd om satellieten te plaatsen.

OMHOOG Jaargang 63, editie 18, 19 mei 2019Categorieën:geloof en leven, persbericht

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: