Kerststal met een Amazonegezicht

Pater Jan Verboogen SDS –

Band met actualiteit
De laatste jaren proberen de medewerkers (misdienaars, technische ploeg, bloemschiksters) van de Driekoningenkerk op Noord rond Kerstmis een thematische kerststal op te zetten. Daarbij wordt niet zozeer voor de traditionele opstelling gekozen maar wel voor de band met de actualiteit. Zo lag het eigenlijk een beetje voor de hand om deze keer te kiezen voor de Synode over het Amazonegebied, zoals die door paus Franciscus later op dit jaar wordt samengeroepen. Bekend mag verondersteld worden, dat er een enstige crisis is veroorzaakt door langdurig menselijk ingrijpen, gekenmerkt door een wegwerpcultuur en een uitbuitingsmentaliteit. De Synode zal daarom onder meer aandacht besteden aan de milieuproblematiek, de rechten van de inheemse volkeren en de mijnbouw in de regio, die vaak ten koste gaat van het milieu en de plaatselijke gemeenschappen.

Boom
In Noord werd Jezus dit jaar geboren in een holle boomstam. Bij alle volken is de boom een belangrijk symbool voor de vruchtbaarheid en voor de bron van het leven. Het Oude Testament spreekt over de boom van het leven in het paradijs of ook over de boom van de kennis van goed en kwaad. Het christendom beschouwt het kruis als de eigenlijke boom die ons leven schenkt, die nooit verdort, omdat Christus zelf aan het kruis gehangen heeft. De boom als de verbinding tussen hemel en aarde, diep geworteld in de aarde waaruit hij zijn kracht put, tegelijk richt hij zijn kruin naar boven, naar de hemel. In zo’n boom is Christus geboren, daarom in onze kerk geen kribbe, geen hooi of stro. De holle boom omgeven door palmbomen van diverse groottes: het Amazonegezicht van de Kerk, een Kerk met een inheems gezicht, reden tot samenroeping van de speciale Synode 2019. Het geheel van de kerststal werd gecompleteerd door het volgende gebed:

God, Schepper van al wat is,
U hebt de aarde aan ons gegeven,
als een bron van bestaan en bron van vreugde.
Wij sluiten liever onze ogen voor de afvalbergen,
en de plastic soep op de oceaan.
De aarde zucht onder de last
van wat wij haar aandoen.

God, Schepper van al wat is,
U hebt de aarde groot genoeg gemaakt
om al haar bewoners van voedsel te voorzien.
Wij kappen bossen en wouden op aarde,
we sluiten onze ogen voor verdroging en hongersnood.

God, Schepper van al wat is,
wees ons een wegwijzer
om het goede spoor te blijven vinden.
Leer ons eerbied voor heel uw schepping,
mensen, dieren, bomen, planten,
het werk van uw handen,
ons mensen toevertrouwd
om het te koesteren en te behoeden.
Ontferm U over ons.

OMHOOG Jaargang 63, editie 02, 27 januari 2019Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: