Uitdagingen voor Omhoog

Door Melvin Mackintosh –

Aanpassingen weekblad
Om te voldoen aan de behoeften en wensen van lezers, zal met ingang van de nieuwe jaargang wat wijzigingen en aanpassingen in Omhoog, het weekblad van het r.-k. bisdom Paramaribo, ingevoerd worden. Voorbereidingen hiertoe worden getroffen, waarin ook de communicatie naar een ieder die een bijdrage levert. De wijzigingen en aanpassingen zijn onderdeel van het antwoord op de uitdagingen van dit medium, maar ook voor een verbetering in de efficientie en effectiviteit van de bedrijfsvoering.
De kosten van het drukken van de krant lopen op, inkomsten nemen af en veel nieuws bereikt de doelgroep sneller via andere mediakanalen. Men heeft gevraagd om een beter overzicht van parochieberichten, getuigenissen en meer nieuws over de geloofsgemeenschap. Het nieuws van de wereldkerk is nu via meerdere kanalen beschikbaar voor degenen die daar interesse in hebben. Sommige wijzigingen zullen direct merkbaar zijn. Andere zullen geleidelijk aan worden ingevoerd, onder meer vanwege de afstemming met degenen die het nieuws of de informatie moeten aanleveren.
Het weekblad Omhoog heeft in 2017 de stap gemaakt om ook online te gaan en de binnenlandse berichten kunnen nu ook via omhoog.org gelezen worden op de pc, laptop of via het mobieltje. Voor de productie hiervan is ook geld en tijd nodig. En meer handen. Om hiervoor een oplossing voor te vinden, zullen ook online enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd worden.

Beleid Omhoog
Mgr. Karel Choennie heeft bij zijn benoeming tot bisschop van Paramaribo duidelijk aangegeven dat communicatie een belangrijk speerpunt is van zijn beleid. De bisschop merkte toen op dat alle bestaande communicatiemiddelen voor grote uitdagingen staan om op gezonde wijze voort te gaan. Over Omhoog zei Mgr. Choennie dat zowel de redactie als het productieteam behoorlijk uitgebreid moet worden.
De bisschop zei onder meer dat de inkomsten van Omhoog de kosten niet dekken en zag dat ook als een uitdaging: ‘…vernieuwende aanpassingen worden gedaan om het blad op elk gebied “gezond” te maken, zonder dat er daarbij afbreuk wordt gedaan aan de beoogde doelen van Omhoog, die sinds het begin in 1956 reeds gelden.’
Nu haast drie jaren verder, zijn die uitdagingen er nog steeds. Het is wel gelukt om in die drie jaren alle voorgenomen edities van Omhoog uit te brengen. Misschien is dat gegaan ten koste van de werkdruk op de beschikbare talenten en tegoeden. Het is in die drie jaren ook gelukt om de website omhoog.org online te hebben en zo meer mensen te kunnen bereiken met ons product.

Wijzer in geloof en leven
De trouwe lezer van Omhoog kent de lijfspreuk van de krant: ‘Wijzer in geloof en leven’. In een eerder artikel vertelde Paul Tjon Kiem Sang de betekenis van die lijfspreuk. Aan de ene kant moet Omhoog een soort wegwijzer zijn waarmee de lezer richting geeft aan zijn of haar geloofsleven en anderzijds moet het woord ‘wijzer’ staan voor het vergaren van kennis en wijsheid over het geloof, over het leven.
Omhoog moet bijdragen aan de kennis over het geloof. Dat doet het sinds 1956. Maar het kan zijn dat het niet interessant genoeg is voor de lezer, dat het niet voldoet aan de eisen en verwachtingen. Dan moet de redactie en het productieteam hard aan gaan trekken, zodat de krant en het aanbod interessant blijft voor de lezer.

Andere uitdagingen
Het weekblad Omhoog is een van de bestaande communicatiemiddelen van het bisdom. Het beleid voor Omhoog is onderdeel van het beleid voor media en communicatie. Het beleid voorziet en overziet de uitdagingen op het gebied van communicatie, ook in deze moderne wereld en het digitaal tijdperk waarin wij nu leven.
De Antilliaanse Bisschoppenconferentie heeft de noodzaak tot verbetering van de communicatie binnen de bisdommen onderkent en aangegeven dat elk bisdom moet werken naar een Integraal Pastoraal Communicatie Plan (IPCP) met het doel om de communicatie, de informatievoorziening en de coordinatie van verschillende onderdelen snel en efficient te laten geschieden. Liturgie, diaconie, catechese zijn geen losse of zelfstandige delen in het bisdom. Alles is sterk met elkaar verbonden. Immers, de uiteindelijke doelgroepen zijn hetzelfde: de geloofsgemeenschap. Om die onderdelen te brengen in de geloofsgemeenschap is efficiente en effectieve communicatie nodig. Alleen zo kan de geloofsgemeenschap vitaler worden en groeien.
Ook in ons bisdom Paramaribo wordt gewerkt aan een verbetering van de communicatie en de totstandkoming van een IPCP. De handvatten die aangereikt zijn in de pastorale brief van de AEC ‘Nieuwe Wegen van Kerk-zijn in een Digitale Omgeving’ worden stap voor stap gebruikt. Iedereen in het bisdom zal daar bewust van zijn en ermee werken. Ook de bestaande communicatiemiddelen, zoals Omhoog en Radio Immanuel, zijn onderdeel van dit communicatieplan, alsook de nieuwe communicatiemiddelen en platformen.
Ook hier ligt een uitdaging die wij allen, leveranciers van het nieuws en de informatie, de redactie en het productieteam, beleidsmakers en lezers, gezamenlijk het hoofd moeten bieden voor een vitalere geloofsgemeenschap. Wij rekenen op u!

OMHOOG Jaargang 62, editie 46, 09 december 2018Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

 1. Gaarne, indien mogelijk, óók het overzicht van de verschillende parochie kerkdiensten….vooral die van op de zondag, publiceren via e mail.
  Dank U wel voor de moeite!!
  Mooie Kerstdagen en hopelijk een voorspoedig 2019 met een goede gezondheid!!
  Hartelijke groeten,
  Irene van Blommestein.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: