Bijeenkomst over illegale jacht op en handel in jaguars

Door Melvin Mackintosh –

Traditioneel gezag en kerkleiders
Op initiatief van de Inter-Religieuze Raad van Suriname (IRIS), het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de baptistengemeente organiseert Conservation International Suriname (CI-Suriname) een bijeenkomst met gezagsdragers van het binnenland en kerkleiders om aandacht te schenken aan de illegale jacht op en de illegale handel in jaguars. Deze bijeenkomst vindt plaats in Paramaribo op dinsdag 30 oktober aanstaande. De traditionele gezagsdragers die een uitnodiging hebben ontvangen om hierover van gedachten te wisselen en gezamenlijk een oplossing te zoeken zijn onder meer granmans, afgevaardigden en verenigingen van het traditioneel gezag en enkele organisaties die werkzaam zijn in het binnenland.
De initiatiefnemers geven aan gealarmeerd te zijn door verontrustende berichten in de media en op sociale media over een wijdverspreide illegale jacht op en de illegale handel in jaguars in de binnenlanden van Suriname. De berichten kwamen op gang door een publicatie in het befaamde tijdschrift National Geographic ‘Where jaguars are killed to order for the illegal trade’, waarin beeldmateriaal van die illegale activiteiten in Suriname.

Op bestelling vermoord
De jaguar met de wetenschappelijke naam Panthera Onca is de op twee na grootste katachtige ter wereld en het grootste roofdier van Zuid-Amerika. Jaguars leven vooral in tropische bossen en hebben een voorkeur voor waterrijke gebieden. Ze kunnen heel goed zwemmen, worden gemiddeld 1,5 meter lang en wegen ongeveer 75 kg. Grote mannetjes kunnen echter wel meer dan 2 meter worden en 150 kg wegen. Jaguars jagen op grote prooien zoals tapirs, capibara’s en pakira’s, maar nemen ook genoegen met kleinere prooien. Door ontbossing van hun leefgebieden is er minder voedsel aanwezig waardoor ze steeds vaker afkomen op vee of kippen van mensen.
Er wordt gejaagd op de jaguar om de tanden als hanger voor sieraden en het idee dat bepaalde delen van de jaguar een medicinale werking hebben. Het meest gewild is de jaguarpasta of jaguarlijm, waarbij het lichaam van een jaguar zeven dagenlang wordt gekookt. Het resultaat is een zwarte substantie waaraan grote medicinale krachten wordt toegeschreven zoals het oplossen van artritispijn of slapeloosheid en het verhogen van de potentie.
In Suriname schijnen er Chinese wildlife-handelaren te zijn die bestellingen plaatsen bij lokale bewoners. Soms wordt er zelfs geadverteerd op diverse sociale media. De premies die de lokale bewoners ontvangen zijn meer dan wat zij op maandbasis verdienen.
De jaguar is echter een beschermde diersoort. In Suriname is het doden, transporteren, kopen, verkopen en zelfs bezitten van een beschermde diersoort dan ook illegaal. Na de bijeenkomst zal hopelijk niet meer op de jaguar gejaagd worden.

OMHOOG Jaargang 62, editie 40, 28 oktober 2018

 Categorieën:BISDOM

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: