Pilotproject meer bekendheid Zalige Petrus Donders

Door Wielfred Tjin A Tam, Stichting Devotie Petrus Donders –

Film ‘Petrus Donders, mijn leven, mijn brieven’
In nauwe samenwerking met de Dienst Geloof, Cultuur en Communicatie (DGCC) van het bisdom Paramaribo en het RKBO (Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs) is een traject uitgezet om meer bekendheid te geven over het leven en de werken van Zalige Petrus Donders aan de leerlingen van onze r.-k.-scholen in de stad en in de districten. In de eerste fase (schooljaar 2018 – 2019) zullen de lessen worden gegeven aan de bovenbouw (klasse 4, 5 en 6) van de onze r.-k.-gloscholen. Na de evaluatie komen de r.-k.-muloscholen aan de beurt.
Op de uitnodiging voor het bijwonen van de start van dit project is bijzonder goed gereageerd door de leiding en de leerkrachten van de gloscholen in Paramaribo. Ruim 40 leerkrachten waren aanwezig tijdens de kick-off op woensdag 24 oktober jl. in de filmzaal van het bisschoppelijk museum waar de vertoning plaatsvond van de film ‘Petrus Donders, mijn leven, mijn brieven’.
Wielfred Tjin A Tam, voorzitter van de Stichting Devotie Petrus Donders, heette de aanwezigen van harte welkom en dankte hen voor hun bereidheid en hun enthousiasme om mee te werken aan dit project. Ook dank aan Monseigneur Karel voor zijn ondersteuning en aan de dames Gerda Misidjang (DGCC) en Patricia Irion (RKBO) die de trekkers zijn van dit project.
Wij beginnen met de scholen in Paramaribo en de directe omgeving. De scholen in de districten (in het oosten, westen en zuiden) zullen wij zeker een bezoek brengen in het eerste kwartaal van 2019.
Mgr. Karel Choennie begon zijn speech met het volgende gebed:
Goede, menslievende God,
wij danken U voor Petrus Donders
die zijn leven aan U gaf
en dienstbaar was aan allen
die door ziekte of anderszins
miskend en in de steek gelaten werden.
U hebt deze eenvoudige priester-missionaris
een groot hart gegeven voor al uw mensen,
ongeacht ras, religie, kleur of afkomst.
Daarmee is hij in het spoor gegaan
van Jezus Christus;
die wonderen van goedheid onder ons verrichtte.
Hij, Uw Zoon, heeft gezegd
dat wie in Hem gelooft,
nog grotere wonderen zal doen.
Geef dat mensen ook vandaag de dag
wonderen van goedheid en heil mogen ervaren
op voorspraak van de Zalige Petrus Donders,
en hij erkend zal worden als een van Uw heiligen
die bij U leeft in eeuwigheid. Amen.

Batavia deel van het immense Amazoneregenwoud
Vervolgens belichtte de bisschop een ander belangrijk aspect van de plaats Batavia. Batavia is mede- producent/mede-leverancier van zuivere zuurstof en zuiver water aan onze wereld. Batavia is deel van het immense Amazoneregenwoud dat 20% van alle zuurstof en al het water levert aan de wereld. Het is daarom heel belangrijk dit stuk Amazoneregenwoud te blijven koesteren en goed ervoor te zorgen; het mag niet verloren gaan. Zittend aan de oever van de Coppenamerivier zal pater Petrus Donders op Batavia naast de liefdevolle verzorging van de ernstig zieke melaatse zusters en broeders op bepaalde momenten ongetwijfeld zeker hebben genoten van de mooie natuur: de bomen, de bossen, het water, de lucht, de zang van de vogels, de raven en de ondergang van de zon. Het voorgaande in combinatie met zijn diepe geloof in de liefde van Jezus Christus hebben zeker bijgedragen dat pater Petrus Donders het zo lang, 27 jarenlang, heeft volgehouden op Batavia. Bisschop Choennie dankte de aanwezige leerkrachten van harte voor hun medewerking en wenste hen heel veel succes toe bij de uitvoering van dit project. Met een druk op de startknop voor het vertonen van de film heeft hij het begin van dit project ingeluid. Voor deze eerste groep leerkrachten zal op 10 november en 1 december a.s. trainingssessies worden gehouden op Batavia verzorgd door Gerda Misidjang (DGCC) en Patricia Irion (RKBO).

OMHOOG Jaargang 62, editie 40, 28 oktober 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: