Tweede bijeenkomst rouwverwerking

Door Norma Gravenstijn –

Nieuw initiatief bisdom
Een wit tafelkleed, een vaas met bloemen, een doos tissues en een brandende kaars op tafel; deze waren de rustgevende achtergrond voor de tweede lotgenotenbijeenkomst, speciaal voor hen die in hun verdriet om het verlies van een dierbare steun bij elkaar zochten. Een voor een kwamen ze de zaal binnenstappen.
Deze tweede bijeenkomst vond plaats op donderdag 16 augustus jl. Aanwezig waren lotgenoten die gereageerd hadden op de oproep in het weekblad Omhoog voor de eerste bijeenkomst in juli. Bij die eerste bijeenkomst waren ook enkele parochiemedewerkers van diaconiewerkgroepen aanwezig om kennis te nemen van dit nieuwe initiatief binnen ons bisdom.
Er werd toen een film vertoond die betrekking had op het thema rouw en het verwerken van verlies. Na de film was er een korte kennismaking met elkaar, met name voor diegenen die de behoefte hadden om als lotgenoten een groep te vormen waarin men elkaar steun bij de rouwverwerking kan bieden.
De bijeenkomsten worden in de parochiezaal van de St.-Alfonskerk gehouden. Tijdens de laatste bijeenkomst is er een vaste datum van samenkomen vastgesteld t.w. elke derde (3e) donderdag van de maand (m.u.v. de maand september). Het tijdstip is 6.00 uur n.m.

Ervaringen delen
De tweede bijeenkomst werd geopend met een gebed en er volgde een korte uiteenzetting van het onderwerp ‘rouwverwerking’ aan de hand van de vijf (5) fasen van Kubler-Ross. De aanwezigen mochten hun persoonlijke ervaringen delen met elkaar. Het was een heel bijzondere avond: als lotgenoten was er veel herkenning in elkaars verhalen. Het was goed om te ervaren dat zij niet alleen zijn in het verwerken van hun verdriet en het proces van rouwverwerken, zoals ze dat zelf aangaven.
Er is nu eindelijk een plaats waar zij vrij over hun ervaringen kunnen vertellen – hoe ze zich voelen -, waar ze hun emoties kunnen uiten en vooral ook waar er naar elkaar wordt geluisterd. Ieders verhaal is persoonlijk en uniek, maar wel herkenbaar. De setting was aangenaam: een open ruimte (zaal) in een bloem- en plantenrijke omgeving. Het bisdom Paramaribo probeert met deze lotgenotenbijeenkomsten invulling te geven aan de behoefte bij parochianen om over hun verdriet en het gemis van hun nabestaanden te praten.

OMHOOG Jaargang 62, editie 40, 28 oktober 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: