Círio de Nazaré 2018: Een jonge vrouw genaamd Maria

(bewerkt door Charles Chang) –

Een brief van pater Luiz Carlos Nunes Gonçalves, rector van de Basilica Sántuario en voorzitter van de raad van bestuur van het feest van Círio de Nazaré over de poster en het thema van de 226e editie van Círio de Nazaré.

Belém – De officiële naam van het feest is Círio de Nossa Senhora de Nazaré, afgekort Círio de Nazaré. Op 26 mei dit jaar presenteerde het aartsbisdom van Belém de poster voor de 226e editie van deze grote Maria verering in Brazilië. Thema voor dit jaar is ‘Een jonge vrouw genaamd Maria’. Hiermee wordt de Koningin van de Amazone opnieuw gepresenteerd als een belangrijke icoon voor de festiviteit. De poster is ook een middel tot evangelisatie, volgens het hoofdprincipe van de Círio als een speciaal moment om het Woord van God naar de broeders te brengen. De elementen die deel uitmaken van het stuk werden bedacht om deze via beeldtaal over te brengen.

De golven
De bruine golven onderin de poster vertegenwoordigen de wateren van onze rivieren, die onze oorsprong identificeren en leven en beweging verschaffen. De rivieren vertegenwoordigen ook het pad waardoor de processie van het geloof passeert tijdens de rivierbedevaart.
Water is de bron van het leven. Brazilië heeft 12% van de zoetwaterreserve in de wereld en meer dan 70% deze reserve bevindt zich in de Amazone. Onze verantwoordelijkheid is om dit onvervangbare natuurlijke goed voor de mens te bewaren! Een geschenk van God toevertrouwd aan ons. Zorg voor het milieu is de plicht en verantwoordelijkheid van elke christen en maakt deel uit van zijn missie.

De vlinders
De vlinders aan de zijkanten van de poster betekent de transformatie van de jonge Maria in de vrouw Maria. De Maagd Maria was een joods meisje, dat met heel haar hart wachtte op de verlossing van haar volk. Maar in dat hart was een geheim dat zij zelf nog niet kende: het ontwerp van de liefde van God, bestemd om de Moeder van de Verlosser te worden. Bij de Annunciatie noemt de Boodschapper van God haar ‘vol van genade’ en onthult haar dit project. Maria antwoordt met ‘ja’ en vanaf dat moment krijgt het geloof een nieuw licht dat richt zich op Jezus, de Zoon van God.

De lelie
In de meest gezongen en meest opwindende hymne ter ere van de Maagd van Nazareth, zeggen we: ‘Jij bent de leliesoort van de zoetste geur …’. Maria wordt erkend als ‘De Witte Lelie van de Drie-eenheid’, omdat zij meer dan iedereen heeft deelgenomen in de goddelijke deugden, die zij nog nooit heeft bezoedeld met het minste overblijfsel van de zonde. In één verschijning openbaarde Onze Lieve Vrouw zich in de vorm van een prachtige lelie van grote witheid. De verhoogde vel vertegenwoordigde de almacht van de Vader en de twee hellende betekende de wijsheid van de Zoon en de goedheid van de Heilige Geest, de deugden die de Heilige Maagd heeft in een eminente graad.

De rozen
De rozen in de poster vertegenwoordigen iedereen die bij haar leeft en bij ons komt. Maria is de moeder van de kerk! Om haar heen verzamelen we als kinderen. ‘Als de menselijke familie rond een moeder die de ‘ziel en tederheid geeft in het gezinsleven’. Maria leert ons een manier om een gemeenschap te zijn. Ze verzamelt ons en wijst naar haar Zoon: ‘Doe wat hij je zegt’. Een christelijke gemeenschap zal altijd een gemeenschap zijn die de eucharistie viert, dus een eucharistische en mariale gemeenschap.

Silhouet van de kathedraal
Het silhouet van de kathedraal van Bethlehem herinnert ons aan de ontmoeting van Maria met haar gelovigen. ‘Maria leert ons altijd verenigd te zijn met Jezus! Ze was altijd een gewone vrouw in het midden van haar volk: ze bad, ze werkte, ze ging naar de synagoge. Al haar acties werden altijd uitgevoerd in perfecte eenheid met Jezus en de wil van de Vader’ (paus Franciscus).
Maria is het beeld en model van de Kerk, zoals onderwezen in het document van het Tweede Vaticaanse Concilie dat zegt: ‘…de Moeder van God is het model van de Kerk, zoals de heilige Ambrosius reeds leerde, met name in de orde van het geloof, de liefde en de volmaakte eenheid met Christus.’

OMHOOG Jaargang 62, editie 36, 30 september 2018Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: