Reünie in Tilburg

Door Frater Johannes van Berkel –

Op 2 mei 2018 werd ’s middags in de kapittelzaal van het Generalaat van de fraters van Tilburg een reünie gehouden. Ruim 20 voormalige werkers en werksters uit Suriname en enkele begeleiders waren aanwezig toen Mgr. Karel Choennie, de bisschop van Paramaribo, arriveerde. Een hartelijk weerzien met hem en ook onderling, want velen hadden elkaar jarenlang niet gezien. Warme omhelzingen en zeer amicale gesprekken vulden de zaal. Fraters, Zusters van Liefde, Zusters Franciscanessen, Missionarissen van Maria (die in Albina werkten), paters Redemptoristen, oblaten en enkele leken-missionarissen hadden tijd om wat bij te praten. Ook frater Lawrence Obiko, de algemene overste van de fraters, kwam ter verwelkoming, evenals twee bestuursleden van de Zusters van Liefde.

Mgr. Choennie gaf een uiteenzetting over het reilen en zeilen op diverse terreinen van het bisdom Paramaribo, wat met grote belangstelling door iedereen werd gevolgd. Gezien een groot aantal missionarissen wekelijks het bisdomblad Omhoog leest, en er verschillende mensen zijn die regelmatig rechtstreekse contacten met Suriname onderhouden, kwamen er nogal wat vragen voor Mgr. Choennie. Die vragen werden door hem op een onderhoudende en zeer kundige wijze heel concreet beantwoord.

Hij sprak met name over de deelname aan de kerkelijke activiteiten, het bouwen van kerken en het onderhoud van diocesane gebouwen, diverse commissies en werkarmen, over het 8-Decemberproces en het nieuwe Aloysius Zichem Sportcomplex. Er is nu ook een katholieke school voor jong talent waarbij kinderen vanaf hun vroege jeugd in de school een curriculum krijgen aangeboden om hun zang-, muziek-, dans-, acteer- en sporttalent te ontwikkelen tot op het niveau van middelbaar onderwijs. En vooral kwam zijn visie op de huidige ontwikkelingen naar voren, verankerd in het motto: eenheid in verscheidenheid.

Dat alles vond plaats onder het genot van gebak, koffie of thee en een glaasje. Na ruim tweeënhalf uur werd afscheid genomen met koffie en een Brabants worstenbroodje. Iedereen ging voldaan en gesterkt weer zijn eigen weg, sommigen met kriebels: was ik nog maar een aantal jaren jonger, dan…. We mogen zeggen dat het een geslaagde reünie is geweest, een die zeker voor herhaling vatbaar is.

Monseigneur: heel hartelijk dank, en heil en zegen voor uzelf, alle medewerkers en het hele bisdom.

OMHOOG Jaargang 62, editie 20, 20 mei 2018Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: