Boslandwerk Suriname; wat 2017 ons bracht.

Door pater Toon te Dorsthorst o.m.i.

Kerstmis: belofte van hoop
Allereerst een warme groet aan ieder van u.
Wanneer we met Kerstmis de geboorte van Jezus mogen vieren, dan doe ik dat hier in Suriname met een gevoel van dankbaarheid en hoop in mijn hart. Kerstmis is voor mij een belofte van hoop, dat ondanks alle tegenslagen in het leven, ondanks alle gebrokenheid om ons heen, het licht toch sterker is dan de duisternis. Het goede krachtiger en duurzamer dan het kwaad. Dat vrede en gerechtigheid mogelijk zijn! Wel vragen zij tijd en volharding. Het Kerstfeest herinnert ons dat God ons mensen niet vergeet en steeds opnieuw het avontuur met ons aangaat. Ons steeds uitnodigt om Jezus en Zijn boodschap van gerechtigheid en vrede in ons geboren te laten worden.

161 jaar werk wordt afgesloten
Na 36 jaar van onbetaalbare inzet bij de opleiding van pastorale leiders(sters) en werk voor het binnenland pastoraat, moest Zr. Egno dit jaar haar missie in Suriname opgeven. We zijn haar intens dankbaar voor haar grote bijdrage voor het boslandwerk en niet te vergeten de zorg en aandacht voor mij persoonlijk. Daarmee wordt ook een lang hoofdstuk afgesloten van 161 jaar werk voor onderwijs en opvoeding door de zusters Franciscanessen van Mariadal. Zoveel scholen en internaten in stad, distrikt en bosland hebben ontelbare Surinamers een goede start in het leven gegeven.

Training voor vakopleiding
We hadden dit jaar begroot om een uitgebreid trainingsprogramma uit te voeren voor vervroegde schoolverlaters te Brownsweg. Maar door het enthousiasme van de deelnemers en nieuwe aanvragen uit andere dorpen zijn het twee trainingen voor vakopleidingen geworden. Dankzij gulle donoren is dit ook financieel mogelijk geworden. Dat gold eveneens voor de studiemogelijkheden voor 82 jongeren uit de boslanddorpen op het Christusforus Internaat.

Zes nieuwe kerken
Op het dorp Padua aan de boven Saramaccarivier mochten we een betonnen steiger/aanmeertrap bouwen. Elke dag maken de dorpelingen er minstens 3X per dag intensief gebruik van. De vreugde bij de inwijding was groot. Niet onvermeld mag ik laten dat we dit jaar zes nieuwe kerken in ons bosland mochten inzegenen. Een goede getuigenis van de groeiende rol die het geloof speelt in het leven van onze menen.

Zalig Kerstfeest en alle goeds in 2018
Dus naast verdriet om los te laten, ook veel reden tot voldoening en dankbaarheid in dit afgelopen jaar.
Dank voor uw medeleven en steun. Zo mag ik mij steeds een gezegend mens blijven voelen in het mooie en bloeiende Surinaamse bosland.
Een Zalig Kerstfeest en alle goeds voor u en allen die u lief zijn in het nieuwe jaar 2018.
Hartelijke groet.
Pater Toon te Dorsthorst o.m.i.

Jaargang 61, editie 48, 24 december 2017

A4-Boslandwerk Suriname-48-2412-afb1Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: