Auroramissen in de Kathedrale Basiliek

Jaargang 61, editie 47, 17 december 2017

Caraibisch gebruik

Van zaterdag 16 tot zaterdag 23 december worden er in onze Kathedrale basiliek om 06:00 uur ’s morgens de zogenoemde Auroramissen of Dageraadsmissen gevierd. Op de ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao, worden die “Misa di Aurora” genoemd, met elke morgen om 05:00 uur stampvolle kerken. Als men niet op tijd is, vindt men geen plaats en moet men buiten maar volgen!

Ook in Suriname heeft dit Caraïbisch gebruik sinds enige jaren zijn ingang gevonden en met overweldigend succes. Het is een intense voorbereiding op Kerstmis gedurende 7 dagen. Omdat in sommige bisdommen, zoals ons bisdom, de zondag niet meetelt in de 7 dagen van voorbereiding, wordt het voor ons 9 dagen, te beginnen op zaterdag 16 december.61-020a-17122017-47-A3-Auroramissen in de kathedrale basiliek

Het is de laatste voorbereiding op Kerstmis gedurende die laatste week voor het heilig gebeuren van de geboorte van onze Immanuel. Deze geboorte is van zo’n groot belang geweest dat zelfs de wereldgeschiedenis is ingedeeld in twee periodes: vóór de geboorte van Christus en ná de geboorte van Christus. Wij leven nu in het jaar 2017 ná de geboorte van Christus!

O-antifonen

In deze Dageraadsmissen worden de zogenoemde O-antifonen gebeden, gezongen. Die worden zo genoemd omdat elk van die antifoon begint met O, als een uitroep van bewondering, eerbied en verlangen. Hier zijn ze in volgorde:

16 december = O Sapientia | Oh, Wijsheid van God

18 december = O Adonaï | Oh, Leider van Gods Volk

19 december = O Radix Jesse | Oh, nakomeling van Isaï (=Jesse, vader van Koning David)

20 december = O Clavis David | Oh, Sleutel van de Davidsstad

21 december = O Oriens | Oh, Opgaande zon

22 december = O Rex Gentium | Oh, Koning van de volkeren

23 december = O Emmanuël | Oh, Emmanuël, “God-met-ons”

Deze zeven O-antifonen hebben ook nog iets cryptisch in zich. Ze zijn zo geschreven in het latijn, dat de eerste letter van elk woord na de “O” uitroep, samen achter elkaar ook een boodschap in zich draagt. Te beginnen vanaf de laatste dag en opgaand naar de eerste dag zien wij in de eerste letter na de O-uitroep een latijnse boodschap: “Ero cras | Ik zal er morgen zijn”.

Het eerste deel van de antifoon geeft een ere-titel uit de Bijbel aan Jezus, zoals “Wijsheid van God”, “Grote Heer”, “Adonaï”, “Wortel van Jesse”, waarop een oproep volgt “Kom om ons te verlossen”, die iedere keer keer gezongen wordt door de aanwezigen.

Het tweede deel is als het ware een vorm van gebed: “Ach leer ons toch de weg”, ”Bevrijd wie boeien heeft”, “Verlicht de duisternis”. Het is één grote kreet naar verlossing! En steeds weer herhaalt de antifoon: “Ach Kom om ons te verlossen”.

Deze O-antifonen kregen al in de 6e eeuw een plaats in het breviergebed, bij het Lofzang van Zacharias, in de Lauden, het officiële Morgengebed van de Kerk. In de 9e eeuw kreeg geleidelijk aan de O-antifoon een plaats in het Avondgebed van de Kerk, dat wij de Vespers noemen en voor en na de Lofzang van Maria, het Magnificat. Dus zowel in het morgengebed als het avondgebed van de kerk werden de O-antifonen gezongen.

Voorbereiding op Kerstmis

De Evangelielezingen van deze laatste 7 dagen voor Kerstmis geven duidelijk weer een stijging van de verwachting en zijn nauw verbonden met de O-antifonen.

17 december = Geslachtslijst van Jezus Christus, Zoon van David. Zijn stamboom. Jezus Christus treedt de geschiedenis van de mensheid binnen.

18 december = Jezus past in het heilsplan van God. Jozef, uit het geslacht van Koning David moet voor Hem zorgen.

19 december = Geboorte van Johannes de Doper. Zacharias had moeite om zo maar te aanvaarden dat Elisabeth zwanger kon worden en als nog een Zoon zou krijgen. Zacharias werd daardoor stom tot op het moment dat alles werkelijkheid zou worden.

20 december = Toen Elisabeth zes maanden zwanger was vroeg de engel Gabriël aan Maria of zij mee wilde werken aan Gods heilsplan met de mensen: Zie de Dienstmaagd des Heren.

21 december = Maria gaat naar Elisabeth om haar de laatste maanden van haar zwangerschap te helpen. Maria en Elisabeth ontmoeten elkaar.Elisabeth, moeder van Johannes de Doper en Maria de Moeder van Immanuël.

22 december = Bij die ontmoeting tussen Maria en Elisabeth spreekt Maria haar Magnificat uit, één grote lofzang omdat wat God aan Haar heeft gedaan: “Alle geslachten der aarde zullen Mij zalig prijzen”.

23 december = De laatste dag van intense voorbereiding vertelt het verhaal van de geboorte van Johannes de Doper.

En zo bereidt de liturgie ons voor op het feest van onze Verlossing: KERSTMIS.

In Frankrijk zijn al heel lang de Dageraadsmissen een gewoonte geworden. Het hoort gewoon bij Kerstmis als voorbereiding. Daar werden de O-antifonen op muziek gezet door L. Deiss, Capucijn, en zijn alom bekend. Ook in Suriname zingen wij deze antifonen op zijn muziek, maar vertaald in het nederlands. Door deze te zingen treden ook wij in ons bisdom, binnen in een eeuwenoud gebruik in onze kerk. Wees dus welkom in deze liturgische voorbereiding op het feest van onze Verlossing elke morgen om 06.00u in de basiliek voor de Auroramissen.

pater Martin Noordermeer o.m.i.Categorieën:geloof en leven

Tags: , ,

2 replies

  1. Van Aurora missen heb ik niet eerder gehoord. Een boeiend verhaal dat getuigt van een levende kerk en van God’s volk onderweg. Moge het lalle deelnemers tot zegen zijn.

    Like

  2. Dit is op OMHOOG herblogden reageerde:

    Woensdag 16 december om 6.00 uur ’s morgens en daarna elke dag tot aan Kerstmis, de auroramissen in de kathedrale basiliek. In dit artikel uit 2017, achtergrondinformatie over de auroramissen. U bent van harte welkom in deze liturgische voorbereiding op het feest van onze Verlossing.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: