Persbericht van de Conferentie van Katholieke Bisschoppen van Haïti

Port-au-Prince, 18 maart 2024

‘Een geknakte rietstok zal hij niet breken, en de zwak brandende pit zal hij niet uitblussen. Hij zal getrouw gerechtigheid voortbrengen” (Jesaja 42:3)

Beste broeders en zusters,

  1. Wij, de bisschoppen van de katholieke Kerk in Haïti, begroeten u met de woorden van hoop van de profeet Jesaja, woorden die leven in de harten van de herders van het Volk van God voor ons dierbaar Haïti: “Geweld zal niet langer bestaan in uw land, noch ondergang of vernietiging binnen uw grenzen. U zult uw muren ‘Verlossing’ noemen en uw poorten ‘Lof’. (Jesaja 60:18)
  2. De droom om een geweldloos land te worden eist van ons dat we onze stem verheffen en eisen dat de acties stoppen. Geconfronteerd met de schandalige gruweldaden die ons land in zijn greep houden: moorden, het vereffenen van rekeningen, heksenjachten, plunderingen en andere gewelddaden – drukken wij onze diepe bezorgdheid en pijn uit in het volgen van paus Franciscus, die dicht bij de bevolking van Haïti staat.
  3. Tijdens het gebed van het Angelus op zondag 10 maart 2024 op het Sint-Pietersplein in Rome, nodigde de Heilige Vader iedereen uit om ‘te bidden op voorspraak van de Maagd Maria van Altijddurende Bijstand voor een einde aan alle vormen van geweld en voor allen om hun inspanningen aan te bieden om vrede en verzoening in het land te laten groeien met de hernieuwde steun van de internationale gemeenschap’.
  4. De Conferentie van Katholieke Bisschoppen in Haïti steunt deze nieuwe oproep van de paus om het geweld in Haïti te beëindigen en tot vrede en verzoening te komen. Wij moedigen de inspanningen van alle sectoren aan met als doel een oplossing te vinden voor de huidige crisis en vrede en veiligheid te bewerkstelligen door het land te voorzien van een inclusieve vorm van een overgangsregering.
  5. Om een morele afstand te kunnen bewaren die haar in staat zou stellen haar profetische missie te vervullen, heeft de Haïtiaanse Bisschoppenconferentie niemand genomineerd om de Katholieke Kerk te vertegenwoordigen in de Presidentiële Raad, noch in enige regeringsstructuur. We hopen niettemin dat de lopende discussies zullen leiden tot een waar en patriottisch begrip dat inclusief en duurzaam is en in het belang is van de bevolking van Haïti en dat streeft naar vrede en welzijn.
  6. Terwijl we wachten op de oprichting van de institutionele organen die de transitie zullen leiden, nodigen we alle Haïtianen uit om, zonder discriminatie, het geweld niet aan te wakkeren, omdat ‘geweld geweld voortbrengt, haat haat voortbrengt en de dood nog meer dood voortbrengt’. Elke verwoesting zorgt ervoor dat Haïti achteruitgaat of achterop raakt op zijn reis naar de vooruitgang waar we allemaal op hopen. Paul Fransciscus: ‘Elke gewelddaad tegen een mens is een wond in het vlees van de mensheid; elke gewelddadige dood reduceert ons als mensen.’ Laten we een einde maken aan deze gewelddaden die veel lijden hebben veroorzaakt.
  7. Moge de Heilige Maagd Maria, die wij in Haïti aanroepen onder de titel van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, ons te hulp komen en dat God ons door haar voorspraak mag verheffen en verlossen van het kwaad!

Handtekeningen van de katholieke bisschoppen in Haïti:

Mgr. Max Leroy Mésidor
Metropolitan aartsbisschop van Port-au-Prince
Voorzitter van de Haïtiaanse Bisschoppenconferentie

Mgr Joseph Gontrand Décoste, SJ
Bisschop van Jérémie
Secretaris-generaal van de Haïtiaanse Bisschoppenconferentie

Chibly kardinaal Langlois
Bisschop van Cayes
Adviseur

Mgr. Launay Saturné
Metropolitan aartsbisschop van Cap-Haïtien

Mgr. Yves Marie Péan, CSC
Bisschop van Gonaïves

Mgr Pierre André Dumas (ziekenhuis)
Évêque d’Anse-à-Veau / Miragoâne
Vice-voorzitter van de Haïtiaanse Bisschoppenconferentie

Mgr. Desinord Jean
Bisschop van Hinche
Penningmeester van de Haïtiaanse Bisschoppenconferentie

Mgr. Quesnel Alphonse, SMM.
Bisschop van Fort-Liberté

Mgr Marie Érick Glandas Toussaint
Bisschop van Jacmel

Mgr. Charles Peters Barth


Lees ook:



Categorieën:BISDOM, persbericht

Tags: ,

Plaats een reactie