24 Uur voor de Heer 2023: God, wees mij zondaar genadig

Door Liesbeth Cairo

Met open armen
Het is vrijdagavond 17 maart en er hangt een sfeer van rust en toewijding in de kathedrale basiliek. Eerder op de dag is de jaarlijkse devotie 24 Uur voor de Heer begonnen. De aanwezigen – een stuk of honderd – zijn elk op hun eigen manier in gesprek met de Heer. Sommigen zitten in stilte. Hopen ze om Gods stem te herkennen om veel beter te onderscheiden wat Hij van hen vraagt?

Ik kijk naar het kruisbeeld van Jezus dat hoog boven mijn hoofd hangt. Zie Hem daar verheven. Zijn bovenlichaam ontbloot. Spijkers in Zijn handen en voeten. Op Zijn hoofd een doornenkroon. Het lijkt alsof ik een blik van pijn, van verdriet, maar ook standvastigheid zie op Zijn gezicht. In Johannes 1,5 staat: Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft Hem niet in haar macht gekregen. Zo in de avondschemering dringt ineens ten diepste Gods belofte van bevrijding tot mij door. Jezus heeft tot het einde toe mijn zonden gedragen. Jezus, het ware Licht wacht altijd met open armen om mij, een zondaar, weer te ontvangen.

Krachtig gebed
In de loop van de avond komen er meerdere groepen voorbij, die ons helpen ons hart te openen voor God. Wat hebben wij toch een rijkdom aan gezangen en gebeden om ons dichterbij God te brengen. Een daarvan is de Kruisweg. Al lopend door de kerk staan we stil bij veertien staties van de belangrijkste gebeurtenissen van Jezus’ lijdensweg. Bij elke statie wordt Gods grote liefde voor ons nog duidelijker.De rozenkrans van de droevige geheimen brengt ons terug naar de pijnlijke momenten uit Maria’s leven met Jezus. Wat ik zo bijzonder vind aan Maria is dat zij in moeilijke momenten vertroosting zocht bij God. Waar Jezus was, daar was Maria. Maria, de moeder van Jezus en ook onze moeder, brengt ook ons naar haar Zoon: ‘Wat Hij ook tegen u zal zeggen, doe het.’ (Johannes 2,5) Deze 24 uren brengen ons opnieuw tot Jezus, die aanwezig is in het Allerheiligste.

Wist u dat een litanie een krachtig gebed is waarmee we kunnen groeien in geloof? Deze avond bidden we gezamenlijk diverse litanieën van Jezus. In deze smeekbeden noemen we de titels van Jezus – Offeraar en Offerande – gevolgd door een antwoord, zoals ‘bid voor ons’ of ‘ontferm U over ons’. De litanieën hebben veel herhaling, maar daarmee kunnen we wel onze volledige aandacht richten op Jezus. Als je continue bidt ‘ontferm U over ons’ of ‘bid voor ons’, herinnert dat je eraan dat je zonder God niets kan, maar met God kan je alles!

Voor iedereen
God is er voor iedereen; jong en oud. “Vanmiddag was ik er al, ik ben teruggekomen, want ik waardeer het dat de kerk 24 uren open is.”, vertelt Mauricio Paujali (18 jaar). Deze jongeman is een gedisciplineerde leerling van het Christelijk Havo en dient al negen jaren in de kerk; eerst als misdienaar en nu als acoliet. “Mijn moeder is actief in de kerk en van jongs af ben ik altijd met haar meegegaan.” Toch is zijn relatie met de Heer zeer persoonlijk. “Jezus helpt mij in moeilijke tijden, daardoor voel ik een verlangen om terug te geven.”

Myriam heeft zo haar eigen reden waarom zij vanavond aanwezig is. “Ik vind het heerlijk om voor Gods voeten te zitten en samen met andere gelovigen in de rust te zijn. Al bij het binnentreden in de kerk en kijkend naar het Allerheiligste voel je dat je met de Heer samen een tijd in stilte zal doorbrengen.” Tijdens de 24 uren voor de Heer kunnen de aanwezigen het sacrament van de biecht ontvangen. Myriam vertelt: “Ik geloof dat ik al mijn hebi’s aan de Heer kan geven en dat Hij mij vergeeft en helpt.” Ze komt al jaren naar deze devotie aan Jezus, maar elk jaar is het weer een andere ervaring. “Dit jaar keek ik naar het kruis en dacht bij mezelf: Jezus is echt voor mij gestorven. Het kruis is niet gewoon een mooi houtsnijwerk. Jezus heeft pijn geleden voor mijn zonden.”

Een nieuwe dag
Het zonnetje schijnt en er zijn nog maar een paar uren voordat deze 24 uren voor de Heer voorbij zijn. De kerk wordt langzaam maar zeker weer voller in afwachting van de eucharistieviering. De stemmen worden luider en er gebeurt van alles en nog wat. Op het priesterkoor geeft de pater instructies aan de koster. Enkele acolieten brengen de ampullen voor water en wijn, die tijdens de heilige mis gebruikt zullen worden, naar de ingang van de kerk. Ondertussen klinken de tonen van het lied ‘Als iemand Mij liefheeft’.

Dan is het moment dat de uitstelling van het Allerheiligste wordt afgesloten. Dit is een plechtig en eerbiedwaardig moment, waarbij het kostbaar Lichaam van Christus teruggezet wordt in het tabernakel. Het Allerheiligst was 24 uren lang in een monstrans op het altaar uitgesteld en nu lijkt datzelfde altaar ineens zo leeg. De woorden van het lied ‘Als een vriend zal Ik je dragen’ vervullen mij met de zekerheid dat Jezus met mij is. Ik bid dat wij allen na deze 24 uren met de Heer, Hem blijven meedragen in ons hart. Ik hoop van harte dat we niet gewoon overgaan tot de orde van de dag alsof we geen bijzondere ontmoeting hebben gehad. Houd uw aandacht altijd op Jezus gericht, als op een lamp die schijnt in een donkere ruimte. Wacht niet tot volgend jaar om de Heer weer te ontmoeten. In sommige van onze kerken is er elke dag een eucharistieviering. Lukt dat niet dan is er altijd nog de zondagse viering.

OMHOOG Jaargang 67 editie 13, 26 maart 2023Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: