Gebedswake 24 uur voor de Heer op 17 en 18 maart

Door Angela Gorré

Initiatief
Met het thema “God, wees mij zondaar, genadig” wordt van 12:00 uur op vrijdag 17 maart tot en met 12:00 uur op zaterdag 18 maart, 24 uren lang gebeden, gezongen en gemediteerd in de kathedrale basiliek, terwijl het Allerheiligste is uitgesteld. De gebedswake 24 uur voor de Heer is een initiatief van paus Franciscus. Hij presenteerde dit initiatief in 2015 in de bul Misericordiae vultus, waarin hij het Heilig Jaar van de Barmhartigheid voor 2016 afkondigde. Daarna is het elk jaar onderdeel geweest van de Veertigdagentijd als periode van gebed, vasten en naastenliefde ter voorbereiding op Pasen. Paus Franciscus roept ons allen op tot een 24 uurs aanbidding. Overal ter wereld zullen katholieken het Heilig Sacrament aanbidden. Ook in Suriname zullen wij dat doen. De gebedswake nodigt ons uit het sacrament van verzoening te vieren in de context van eucharistische aanbidding.

Sacrament van verzoening
De gebedswake start met een eucharistieviering om 12:00 uur. Na de heilige mis vindt de uitstelling van het Allerheiligste plaats. Hierna zullen verschillende groepen en personen uit ons bisdom gedurende 24 uren deelnemen middels smeekbeden, bijbelreflectie, het rozenkransgebed, de kruiswegbeoefening en vrije gebeden. De gebedsvormen worden afgewisseld met momenten van stille aanbidding en meditatie. Tijdens de gebedswake zullen er ook priesters beschikbaar zijn voor de biecht. Tal van mensen naderen opnieuw het sacrament van de verzoening. In deze ervaring vinden zij vaak weer de weg terug naar de Heer, om een ogenblik van intens beleven en de zin van het eigen leven opnieuw te ontdekken.

De opdracht om te bidden
Ik merk hoe velen van ons uiting geven aan onze bezorgdheid en verontrusting over de huidige situatie in ons land. Er heerst onder het volk een stemming van onzekerheid over de politieke, financiële en gezondheidstoestand. Juist in deze periode van onzekerheid krijgen wij de opdracht om ons terug te trekken en alleen te zijn met de Vader in gebed. Naast het kennen van het Woord is gebed één van de grondslagen van het geloof. Heel veel komt voort uit en draait om het gebed! Verandering gebeurt met gebed. Ik nodig u allen uit om samen met mij mee te doen met dit mooi initiatief en deel te zijn van een universele gebedswake. Moge ons vertrouwen en onze hoop niet wankelen. De Heer verhoort altijd de smeekbeden die Zijn volk tot Hem richt. Laten wij verenigd blijven in geloof en solidariteit met onze broeders en zusters.

Fysiek en virtueel
Om zoveel mogelijk gelovigen deel te laten nemen aan deze gebedswake zal ook dit jaar de gehele gebedswake in de kathedraal te volgen zijn via livestream op het YouTube-kanaal en op de Facebookpagina van Bisdom Paramaribo.
Uiteraard hoop ik dat u in die 24 uren van de gebedswake toch de tijd vindt om fysiek aanwezig te zijn. Parkeren kan op het parkeerterrein van de kathedrale basiliek vanaf vrijdag 19.00 tot de volgende dag en op het terrein van de St. Elizabethschool vanaf vrijdag 15.00 tot de volgende dag.

Hieronder vindt u het compleet programma van de gebedswake 24 uur voor de Heer met ook het biechtrooster in verwerkt. En de link naar de livestream.

Livestream Gebedswake 24 uur voor de Heer Paramaribo


Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: