Pelgrimstocht voor Maria-internaat


door Natasha Samijo –

Intenties pelgrimstocht
“Zullen wij voor de lunch zorgen?” Enthousiast reageerden enkele leden toen pater Fransiskus Mistrianto CM het goede nieuws bracht tijdens de maandelijkse parochieraadsvergadering. De Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará (zusters van SSVM), meer bekend als de blauwe zusters, wilden op zaterdag 21 januari 2023 een pelgrimstocht doen vanuit het Maria-internaat aan de Henck Arronstraat naar de St.-Jozefparochie aan de Copieweg, een tocht van bijna 23 kilometers.
Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen we bij de St.-Jozefparochie altijd. Met man en macht werd er gewerkt. Het was kort dag en er viel nog veel te organiseren, onder andere voor de lunch, schoonmaak en communicatie. Maar dankzij de inzet van spontane parochianen kon alles goed worden uitgevoerd om de pelgrims te ontvangen.
Het Maria-internaat vangt meisjes op tussen de 8 en 18 jaar. De meesten komen van de districten. Sinds jaar en dag wordt het gebouw gerenoveerd, maar omdat de werkzaamheden niet opschieten, is besloten extra te bidden en een pelgrimstocht te houden.

Steeds meer deelnemers
Die ochtend maakten de kinderen zich al vroeg klaar voor de tocht. Bij de poort stonden ook drie heren met hun gympen en reflecterende vesten, helemaal gekomen vanuit Lelydorp, gereed om mee te doen. Terwijl de meeste mensen nog sliepen, startte de pelgrimstocht vanuit het Maria-internaat met 24 man, waaronder de meisjes van het internaat en de zusters SSVM. Waterplassen, een ongelijk wegdek met kapotte stenen en het ontbreken van looppaden zorgden ervoor dat het lopen af en toe ongemakkelijk werd. Desondanks werd er niet opgegeven. De afstand schrok de deelnemers niet af. Belangstellenden thuis konden via de Facebookpagina van de St.-Jozefparochie Copieweg deze pelgrimstocht volgen. Geweldig was het dat onderweg steeds meer en meer mensen zich aansloten bij de groep om samen te lopen en te bidden voor een spoedige renovatie van het internaat. Eenieder had ook persoonlijke intenties meegenomen waarvoor in stilte kon worden gebeden.

Bemoedigende ‘gekke’ preek
“Hoelang nog,” vroegen de kinderen steeds. Het einde was in zicht, de kinderen zagen van een afstand de grote banden. “Daar is de Copieweg,” werd er gegild. Er werd gebeden op voorspraak van de heilige Jozef, de patroonheilige van de werkers, vandaar dat gekozen is voor de St.-Jozefparochie aan de Copieweg als eindbestemming.
In totaal werd er 22,11 km afgelegd in vijf uren en drie minuten. Uiteindelijk hebben 65 personen meegedaan. Hangend aan elkaar met een paar kapotte schoenen en sommige zelfs op blote voeten namen de deelnemers aan het eind plaats in de kerk. Er werd gelijk een aanvang gemaakt met de eucharistieviering. Je kon de mensen horen slapen, maar pater Fransiskus Mistrianto CM heeft ze wakker kunnen krijgen met zijn bemoedigende ‘gekke’ preek.

Gezegende dag
Na de eucharistieviering begaven de pelgrims zich naar het terras van de zusterwoning. Daar werden ze getrakteerd op een stevige lunch met fruit en fruitcocktail. Hierna overhandigden de bewoners van het Maria-internaat aan pater Fransiscus Mistrianto CM een zelfgemaakt presentje van heilige Jozef met als dankwoord: “Het enthousiasme van de parochianen van Copieweg heeft geholpen in ons besluit om de pelgrimstocht te ondernemen.’’
Aan het einde van de dag hoefden de meisjes en zusters gelukkig niet terug te lopen naar het internaat. Voor hen werd een bus geregeld voor de terugweg en terwijl ze daarop wachtten werd hun geduld beloond met groenten en fruit uit de tuinen van de parochianen. Bij het afscheid was iedereen het over eens: het was een zware maar toch gezegende dag!

OMHOOG Jaargang 67, editie 05, 29 januari 2023Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: