Gooi het net aan stuurboord uit

door Liesbeth Cairo –

Bezinningsdag KCV
Als je in het woordenboek het woord ‘bezinnen’ opzoekt, kom je uit bij ‘nadenken’. Dat is kort gezegd wat wij van de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV) hebben gedaan op zaterdag 7 januari 2023. Op die dag was er een bezinningsdag voor de leidsters van gebedsgroepen en werkers van de verschillende werkgroepen van de KCV. Zuster Dorothy Amier was de inleider en het onderwerp was ‘Gooi het net aan stuurboord uit, dan zal je iets vangen’ afgeleid van Johannes 21,6a.
Het was een bijzondere, interactieve dag met veel hoogtepunten. Aan de hand van Johannes 21,1-14 hebben we met elkaar nagedacht, gereflecteerd, gemediteerd, eigenlijk ons beraden op de boodschap die God voor ons heeft zo aan het begin van het nieuwe jaar. Er is veel te vertellen over die dag en dat samenvatten in een artikel doet eigenlijk geen recht aan wat we hebben meegemaakt. Ik kan getuigen dat Jezus ons heeft gevoed met Zijn Woord en ons weer op het juiste pad heeft gezet.

Op reis met Jezus
Stuurboord is een term uit de scheepvaart en betekent de rechterzijde van een boot. Aan de rechterzijde van de boot is het roer, het mechanisme waarmee gestuurd wordt, vandaar de naam. Aangezien het stuur aan de rechterkant zat, werden de netten altijd uitgeworpen aan de linkerkant. Met het thema ‘Gooi het net aan stuurboord uit’ heeft zuster Dorothy ons meegenomen op een bootreis. Wij van de KCV bevinden ons net als de apostelen in een boot, op het meer van Tiberias. We zijn vergeten dat God ons heeft geroepen om Zijn blijde boodschap te verkondigen. In plaats daarvan zijn we afwachtend geworden en weten we eigenlijk niet zo goed wat te doen. We zitten lekker in onze comfortzone en doen dingen zoals we ze altijd hebben gedaan. Waar ligt dat aan volgens de aanwezigen? “We herkennen Jezus niet meer.” “We beseffen niet dat Jezus aanwezig is in ons leven. Jezus heeft niet meer de centrale plaats in ons leven.”
Elk jaar nemen we in onze jaarplanning op dat we moeten gaan evangeliseren. Maar om een of andere reden is er nog niets van terecht gekomen. Het is niet KCV’s schuld, hoor. Ik maak vaak genoeg ook eerst een soort analyse in mijn hoofd van met wie ik wel of niet zal praten over de Heer. Want, stel je voor dat ze vragen waarom Jezus bij ‘jullie’ nog aan het kruis is. Stel je voor dat ik iets zeg dat mensen afschrikt in plaats van dichterbij de Heer brengt.

Nieuwe uitstorting van de heilige Geest
Er is dus nog genoeg werk voor ieder van ons als we echt willen groeien in een diepere persoonlijke relatie met Jezus. Waaraan moeten wij, arbeiders in Gods wijngaard, werken? We moeten gehoorzaam zijn aan Gods roepstem, individueel maar ook als KCV en luisteren naar de opdracht van de Heer. We moeten oude gewoontes loslaten, uit onze comfortzone stappen en nieuwe dingen proberen, ons openstellen en vrijmoedig zijn. We moeten bidden en roepen tot de Heer en het weinige dat we hebben, geven aan de Heer zodat Hij dat kan omzetten in overvloed. We moeten bidden voor een nieuwe uitstorting van de Heilige Geest. Volgens een van de deelnemers moet “KCV een vast onderdeel worden van de bestaande structuren van de kerk bijvoorbeeld in de liturgie.” De eucharistie is de ontmoetingsplaats met de Heer. Weer een ander zei: “We moeten naar de mensen gaan en niet veilig binnen de muren van Asewa ‘Otono blijven.”

Woorden omzetten in daden
De belangrijkste boodschap die ik meeneem, komt uit Johannes 21,9-10. ‘Toen ze aan land kwamen zagen ze een vuurtje met vis erop en brood. Jezus zei: ‘Breng ook wat van de vis die jullie net gevangen hebben.’” Dus van hun visvangst moesten de apostelen zelf ook wat brengen naar de tafel van de Heer. Jezus zorgt voor alles, bij Jezus is er overvloed, toch vraagt Hij dat ook wij ons deel doen. We moeten wat we hebben, geven: onze talenten, onze tijd, ons geld, onszelf. Is een offer maar, oh, wat zal onze beloning groot zijn: eeuwig leven bij God.
De aanwezigen hebben de bezinningsdag ervaren als leuk en leerrijk. Een deelnemer zei: “Ik moet nu opnieuw mijn gedachten gaan ordenen.” Een ander vond: “We moeten woorden in daden omzetten.” We hebben de dag afgesloten met vernieuwde energie en de overtuiging dat we Gods Blijde Boodschap moeten gaan verkondigen, maar niet op de manier zoals we dat altijd deden. Nee, we moeten naar nieuwe, creatieve, interactieve manieren zoeken om de mensen te bereiken. Bovendien moeten we dat in liefde samendoen. We mogen niet opnieuw gaan verslappen. In plaats daarvan moeten we uit de boot springen, onze voeten nat maken en gaan waar we eigenlijk niet willen gaan. Gelukkig, gaat Jezus zelf met ons mee altijd en overal.

Wil u meer weten over de KCV? Kijk dan op onze Facebookpagina. Daar staan ook foto’s en een filmpje van de bezinningsdag.

OMHOOG Jaargang 67, editie 05, 29 januari 2023Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: