Sterker door het katholieke geloof (10)

Door Charles Chang –

In deze rubriek vertelt iemand zijn of haar persoonlijke ervaring met het katholieke geloof. ‘Sterker door het katholieke geloof’ verschijnt op elke eerste en derde vrijdag van de maand. Aan het woord deze keer is Prisca Agon die vertelt hoe ze genezing vond en in contact kwam met Eis aí tua mãe – Obra de Maria. Tekst en beeld door Charles Chang.

Gelovig gezin
Net zoals bij de meeste katholieken begint het bij Prisca ook als kind geboren in een religieus gezin. Prisca komt uit Benin, een land met 12 miljoen inwoners aan de westkust van Afrika. Drie procent van de bevolking is katholiek, een even klein aantal is moslim en de rest belijdt het traditionele geloof. Als kind ging ze met de ouders mee naar de kerk, later deed ze ook mee aan het jeugdkoor en het Legioen van Maria. “Heel levendig, we zingen en dansen ook. Op de zondag duurt de mis drie uren,” zegt ze over enkele verschillen met de kerk in Suriname. “Oorspronkelijk kennen we het traditionele geloof, het katholieke geloof is later bijgekomen waar delen van onze cultuur in is opgenomen. Een broer van mij is priester.”

Noodlot
In 2004, Prisca was toen al volwassen, slaat het noodlot bij haar toe. “Het gebeurde eerst met mijn rechterbeen, daarna mijn linkerbeen en toen beide armen. Ik kon niet eens zitten, laat staan opstaan. Niks kon ik meer bewegen en oh, wat had ik een pijn! Diagnose wees uit dat ik aan trombose leed. Zes maanden lag ik in het ziekenhuis en na de nodige fysiotherapie kon ik me beetje bij beetje weer bewegen met krukken.”
“Natuurlijk heb ik veel gebeden, maar ik ben niet zo een aanbidder van heiligen. De enige voor wie ik veel bewondering had was de heilige Teresia van Lisieux. In 2007 kwamen haar rondreizende relieken aan in Benin. Hoe moeizaam het ook ging, ik deed moeite om te gaan, raakte het aan en vroeg om hulp. Daarna genas ik langzaam maar zeker totdat ik weer een normaal leven kon leiden.”

Gilberto Barbosa
Een jaar na haar genezing kwam Prisca terecht in Ivoorkust. “Ik was daar voor mijn roeping. Een vriend, Jean Claud, die als priester daar werkte, vertelde me dat er Brazilianen op bezoek waren. Zo kwam ik Gilberto Gomes Barbosa tegen, de stichter van Eis aí tua mãe – Obra de Maria, zoals officieel de volledige naam luidt. Hij zag me voor het eerst, keek me aan en zei: ‘Jij ben geboren om een Obra de Maria te zijn.’ Ik schrok en dacht van ‘hoe kan hij dat zeggen terwijl hij me niet eerder heeft gezien?’ Hij vertoefde vier tot vijf dagen onder ons en zei het toen nog een keer. Ook nodigde hij me uit om naar Brazilië te gaan, maar ik wilde niet. Ik werd boos. Zes maanden na zijn vertrek kreeg ik opeens een enge droom.”
Prisca neemt even diep adem en vervolgt. “In deze droom zag ik een huis zonder ramen, maar er was vuur in het huis. Ik werd bang en plotseling zag ik aan de andere kant van het huis, uit het niets, een helpende hand uitsteken. Ik legde mijn hand in deze vreemde hand en die trok mij naar zich toe. En toen zag ik de rest van het lichaam: het was Gilberto. Op dat moment schrok ik wakker en raakte ik heel bezorgd. Ik schreef hem een e-mail en hij antwoordde in het Frans terug, maar hij zei niet veel. Hij vroeg alleen van ‘hoe gaat het, wanneer kom je naar Brazilië?”

Pelgrimstochten
“Bekomen van dit alles, besprak ik dit met mijn bisschop en die bemoedigde mij om te gaan.” Als het je niet bevalt, kan je nog altijd terugkomen, zei hij. “Mijn ouders hebben mij ook ondersteund en zo ben ik in 2008 terechtgekomen bij deze religieuze vereniging. In de veertien jaren als Obra de Maria heb ik gewerkt in Brazilië, Benin, Ivoorkust en nu in Suriname. Door de vele talen die ik spreek, heb ik veel landen mogen bezoeken om de mensen te informeren over Obra de Maria. Ik reisde ook voor mijn vorming en kon deze vaak combineren met het bezoeken van bedevaartplaatsen. Door mijn ervaringen en met de kennis van ons team binnen Obra de Maria, wil ik in de naaste toekomst pelgrimstochten organiseren naar Brazilië en Europa.”

Noot: Obra de Maria betekent Werk van Maria. In het prille begin toen de groep nog klein was werd deze naam bedacht, maar om meer verdieping te geven, werd later de woorden ‘Eis aí tua mãe’ gekoppeld aan de naam. Eis aí tua mãe betekent ‘Zie daar je moeder’. Dit zei Jezus aan Johannes tijdens zijn laatste momenten aan het kruis.

OMHOOG Jaargang 66, editie 49, 11 december 2022Categorieën:column, getuigenissen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: