Sterker door het katholieke geloof (9)

Door Felicia Moeljodiredjo –

In deze rubriek vertelt iemand zijn of haar persoonlijke ervaring met het katholieke geloof. ‘Sterker door het katholieke geloof’ verschijnt op elke eerste en derde vrijdag van de maand.
Aan het woord deze keer is Cynthia Dikmoet van de St.-Jozefkerk in Nieuw-Nickerie. De tekst is van Felicia Moeljodiredjo en de foto van Charles Chang.

“Thuis bid ik elke dag en elke avond. Al heb ik pijn, ik zal het doorstaan. Ik kan thuis zijn en tot God bidden, maar het is ook beter om van de anderen te horen.” Cynthia Dikmoet wilt graag naar de kerk, maar de seniorenburger kan niet meer uit huis vanwege haar zieke been. Vroeger bezocht ze elke zaterdagavond de kerk. “Wanneer je in de kerk zit, vergeet je alles wat je dwarszit.” Ze vindt dat eenieder God op een andere wijze dient en al wordt de boodschap niet altijd duidelijk uitgelegd, elk persoon weet het anders te verstaan.

Geschrokken
Cynthia is van huis uit gedoopt EBG (Evangelische Broedergemeente). Echter, bij de geboorte van haar eerste kind kwam er een ommekeer. Ze regelde alles voor de doop van haar dochtertje van 3 maanden; ze maakte kleren en zocht een peet. De dag van de doop naderde, maar tot haar grote pech kreeg ze een niersteenaanval en moest ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Van de dokter mocht ze niet naar de doop en zo vroeg ze haar zus om het bij te wonen. Echter kreeg die van de dominee iets anders te horen. “De dominee zei dat kinderen van ongehuwde ouders niet gedoopt konden worden. Toen ik dat hoorde was ik geschrokken, want het staat nergens geschreven in de Bijbel. Als hij het eerder had gezegd zou ik niets klaarleggen,” zegt Cynthia, nog steeds verbaasd hierover. Door dit geval kreeg ze een afkeer van de EBG-kerk. Ook de andere broeders en zusters waren het niet eens met de dominee. Cynthia: “Waarom ik voor de RK koos? Ik vroeg pater Rudi om informatie en die had er geen moeite mee. Alleen moest ik wat lessen volgen, o.a. over communie. Zodoende ben ik overgestapt. Ik kon niet meer worden gedoopt, omdat ik al eenmaal gedoopt was.”

Ongeval
Later zijn al de kinderen en kleinkinderen van Cynthia rooms-katholiek gedoopt. Twee van haar kleinkinderen waren zelfs misdienaars geweest bij de St.-Jozefkerk. Cynthia leeft met een rein geweten en probeert elke keer haar medemens te helpen. Zes jaar terug echter, kreeg ze een ongeval. Cynthia voelde zich beroerd en kreeg plotseling diarree. Een heer kwam toevallig bij haar thuis en alarmeerde de oudste dochter. Nadat de seniorenburger in het ziekenhuis werd opgenomen, verbleef ze daar langer dan een maand onder infuus. Haar kinderen die op bezoek kwamen kon ze niet herkennen. Cynthia piekerde veel en had geen eetlust. Maar daar was pater Rudi die op bezoek kwam. Hij hoorde van het geval en kwam bedienen. Samen gingen ze in gebed. Op den duur kreeg Cynthia een hevig verlangen naar huis en vroeg steeds om uit het ziekenhuis te gaan. Na toestemming van de dokter mocht ze gaan en werd ze geleidelijk beter. “Ik dacht dat mijn tijd was aangekomen, maar God had het niet gewild”.

Of ze ooit naar Batavia is geweest, zegt ze het volgende: “Sinds ik op een jonge leeftijd een slechte ervaring heb gehad met water, kan ik sindsdien niet echt reizen. Ik heb gehoord dat Batavia een mooie plek is. Als we niet hoefden te varen om de plek te bereiken, zou ik wel gaan”.

OMHOOG Jaargang 66, editie 47, 27 november 2022Categorieën:column, getuigenissen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: