Feliz Círio

door Liesbeth Cairo –

Moeder en lerares
Maria, mãe e mestra oftewel Maria, moeder en lerares is het thema van de Círio de Nazaré van dit jaar. Dit thema nodigt ons uit om na te denken over deze twee kanten van Maria. Ze is de moeder van onze Heer, Jezus Christus, en ook onze moeder. Voor Zijn sterven heeft Jezus haar aan ons toevertrouwd. ‘Vrouw, zie uw zoon. Zoon, zie je moeder.’ (Johannes 19,26-27). Tegelijkertijd is Maria ook een uitstekende lerares. Onze-Lieve-Vrouwe doet ons voor wat gehoorzaamheid is. Ze toont ons naastenliefde. Maria was een toegewijde discipel van Jezus, volgde Hem overal waar Hij ging en trekt ons naar Hem toe: ‘doe wat Hij zegt, wat het ook is’ (Johannes 2,5).

Processie
Op zondag 6 november jl. brachten de parochianen van de Onze-Lieve-Vrouwe van Nazarethkerk ode aan deze veelzijdige vrouw. De beeltenis van de Círio was in een met witte gerbera’s en gele zonnebloemen versierde berlinda (kast van glas en hout) geplaatst. Klokslag 9:00 uur klonk de harde knal van bombels. Daarmee werd het startsein gegeven van de processie. De misdienaars liepen voor, gevolgd door pater Dorcey en frater Marcos. Gedragen door vier vrouwen en mannen kwam daar achteraan de berlinda met Onze-Lieve-Vrouwe. De kerkgemeenschap sloot de stoet af.

Biddend en zingend
De bonte stoet van gelovigen bestond uit kinderen, volwassenen, vrouwen, mannen, Brazilianen, Cubanen en Surinamers. Irene van Dijk, oud-directrice van de F.G. Richenel Slooteschool is een van de Surinamers die meeliep. “Dit is niet de eerste keer dat ik meedoe met de processie. Ik heb eind jaren tachtig ook meegelopen in de Círio van Fortaleza.” Haar liefde voor het Braziliaanse volk en de cultuur is ontstaan dankzij oud-leerling Fabiano. Hij heeft haar geïntroduceerd bij de Onze-Lieve-Vrouwe van Nazarethkerk. Haar ogen stralen van trots wanneer ze vertelt dat Fabiano nu op het seminarie zit om priester te worden.
Biddend en zingend, liepen de ruim negentig gelovigen door de straten van Tourtonne 5. Automobilisten stopten om foto’s te maken en buurtbewoners maakten vanuit hun balkon beelden van het feestgedruis. Zelfs de honden deden mee. Terwijl de rozenkrans gebeden werd, was in de verte hun geblaf duidelijk hoorbaar.

Standvastig
Na een halfuur was de processie voorbij en was het tijd voor de eucharistieviering in de openlucht. De Círio kreeg een belangrijke plaats naast het altaar. Pater Dorcey reflecteerde over het thema van Círio en de rol die Maria speelt in ons geloofsleven. De moeder van onze Heer was aanwezig bij alle seizoenen van Jezus’ leven. In vreugdevolle tijden en in tijden van pijn en veel lijden. Ze is het ultieme voorbeeld van standvastig zijn in het katholieke geloof. Na de communie ontvangen te hebben, gingen sommigen nog even langs de berlinda om stil te staan bij Onze-Lieve-Vrouwe. Door het glas aan te raken, wilden zij hun verbondenheid met Maria nog meer versterken.

Sociaal tintje
Aan de Círio de Nazaré is ook een sociaal tintje verbonden. “Elk jaar worden er spullen ingezameld voor de sociaal zwakkeren”, zegt de heer van Kempen van de parochieraad. “In 2018, bij de allereerste Círio in Suriname, waren er wagens vol met spullen gedoneerd. Het heeft toen uren geduurd om alles te verdelen onder de gezinnen.” Dit jaar zijn er fors minder spullen gegeven. De economische crisis in ons land en het feit dat nog niet alle parochianen na COVID terug zijn gekeerd naar de kerk hebben volgens hem hieraan bijgedragen.

Feest
Na het officiële gedeelte werd de berlinda met daarin de Círio de kerk in gedragen. In de stilte van Gods huis kon er gebeden worden en konden er foto’s worden gemaakt. Buiten de kerk waren volop traditionele lekkernijen te koop zoals coxinhas (gefrituurde balletjes gevuld met kip), pão de queijo (broodje gevuld met kaas), pastéis de galinha (kippastei) en bolo de rolo (rolgebak). Een dj zorgde voor de muzikale begeleiding en verhoogde zo de sfeer. Het feest zou nog tot de late avonduren doorgaan. Feliz Círio.

OMHOOG Jaargang 66, editie 45, 13 november 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: