Sint-Franciscus Xaverius Paradise

door Felicia Moeljodiredjo –

De St.-Franciscus Xaveriuskerk is een kleine kerk in Paradise, een idyllisch plaatsje in het district Nickerie. Lesly Martosoedarmo is bezig met de herbouw ervan en samen met zijn vrouw Ermie vertelt hij hoe dit project in elkaar werd gebracht.

Verwaarloosd
Er is niet veel informatie beschikbaar over het gebouw, alleen dat het een aantal decennia oud moet zijn. In 2012 heeft de kerk door krachtige rukwinden een deel van het dak verloren. De parochianen hebben het dak met eigen kosten gerepareerd, maar door de jaren heen zijn er scheuring gekomen in het kerkgebouw en werd het verwaarloosd.
In 2020 gaf het R.K. Bisdom de opdracht aan Lesly om de kerk op Paradise te inspecteren. Lesly had een raming gemaakt voor wat nodig zal zijn om het gebouw te renoveren. “Het hoefde destijds geen nieuw gebouw te zijn, maar dienstbaar voor de gemeente”, zegt Lesly. Een jaar later bracht hij weer een bezoek aan de kerk. Hij deed weer een inspectie en maakte toen een inventarisatie voor een begroting en offerte.

Nieuwbouw
“De kerk was niet meer te renoveren. Het is beter om het af te breken en een nieuw gebouw op te zetten. Laten we het mooi maken om zo de jeugd voor de kerk aan te trekken,” zegt Lesly. De tekening en offerte die hij maakte, werden goedgekeurd door het R.K. Bisdom en op 15 juli 2022 was het zover: Lesly en zijn team begonnen met de bouwwerkzaamheden van de nieuwe St.-Franciscus Xaveriuskerk.
Eerst werd het oude gebouw gesloopt en vijf dagen later vond de eerstesteenlegging plaats. Pater Agustinus deed de inzegening en daarbij legde hij de eerste steen. “Het is voor ons een zeer bijzonder dankbaar moment en een zegen om de kerk te mogen bouwen,” zegt Ermie verheugd. De bouwwerkzaamheden had een vlot verloop en een maand later werd reeds het hoogste punt bereikt. Dat was een moment waar pater Agustinus kwam met wijwater; er werd ook een vlag op het hoogste punt vastgenageld.

Kerstviering
Maar Lesly wilt nog meer doen voor de plek. Hij wilt de landscaping en omrastering doen om het mooi te maken. “Laten we het leuk maken voor de jeugd, zodat ze samen iets daar kunnen doen”. Hij hoopt voor december klaar te zijn met de bouw van de kerk zodat de kerstviering in deze kerk gehouden kan worden.
Lesly vindt het belangrijk dat de kerk opgeknapt wordt om de mensen aan te trekken. “Als rooms-katholiek ben ik trots dat ik iets kan doen voor de kerk. Door de kerk mooi te maken, wil ik mensen weer trekken naar de kerk. Er vinden veel kerkelijke samenkomsten plaats, maar het zou leuker zijn om het in een kerk te houden. Ik wil de bewoners en jongeren van Paradise laten zien dat ze trots mogen zijn op hun eigen kerk.”

Na de bouw van de St.-Franciscus Xaveriuskerk, zal Lesly werken aan de Heilige Bernadette kerk in Henar. Aan dat gebouw moet ook het hoognodige worden gedaan, onder andere reparatie, schilderen en een brug bouwen voor het gebouw.

OMHOOG Jaargang 66, editie 44, 06 november 2022Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: