Jongerendienst in de Barmhartige Samaritaan: Jezus, onze hoop

door Liesbeth Cairo en Marabel Boldewijn –

“Van harte welkom aan alle jongeren bij onze jongerendienst.” Dat zegt de master of ceremony (MC), zuster Marabel Boldewijn. Bij het woord ‘jongeren’ wordt er keihard gelachen, omdat sommige van de jongeren duidelijk boven de 30 jaar zijn. Er zijn hier en daar zelf al wat grijze haren te zien. Maar zo stelt zuster Marabel: “Als u vanavond hier bent dan bent u een jongere.”

Vertrouwen
Het is zaterdag 15 oktober 2022 en de Barmhartige Samaritaankerk is feestelijk versierd met gekleurde ballonnen. De liturgiegroep heeft een jongerendienst georganiseerd getiteld Jezus, onze hoop. Deze samenkomst is heel in het bijzonder voor de jongeren van Flora en omgeving. De organisatie wil de jongelui terugbrengen naar de Heer. Volgens zuster Marabel ervaren ook zij de situatie in ons land als precair, zorgelijk. “Je merkt dat ze weinig hoop hebben ooit uit hun moeilijke omstandigheden te komen. Maar de Heer zegt: Ik ben jouw hoop. Geloof in Mij en vertrouw op Mij, dan zal Ik het onmogelijke, mogelijk maken.”

Nergens anders
Karin Madkarja draagt een gedicht voor dat gaat over de liefde van God. Zij doet dat op een bijzondere manier. Het is net alsof zuster Karin een gesprek heeft met de zon, de aarde, de maan, de sterren en het heelal. En die vertellen haar dat ze nergens anders willen zijn dan waar ze nu zijn. “God heeft je geroepen. Hij heeft een plan met je. Wanneer je iets doet wat past in Zijn plan, dan geeft dat een tevreden gevoel. Je ervaart volmaakte voldoening en je wil nergens anders zijn dan waar je bent.”
Zuster Karin woont in Albina en is deze avond speciaal naar Flora gekomen. Van Albina naar Flora is meer dan twee uren rijden; dat is echt niet dichtbij. Maar voor haar is geen enkele afstand te ver als je dichtbij God wil zijn. Ze zingt daarover in het lied Krosbei. “Bij de Heer voel ik liefde, bij de Heer voel ik mij niet eenzaam. Ik wil nergens anders zijn dan dichtbij Hem.”

Mi Gado bun
Het praise team, bijgestaan door de muziekband van kerkgemeenschap Hanna’s Lust, zorgt ervoor dat de jongeren verder worden geleid op weg met de Heer. Bij het lied Waka in a leti fu Masra gaat het kerkvolk spontaan lopen door de kerk. Hoe kan het ook anders bij zo een lied, je kan toch niet op je plek blijven zitten? Al dansend en zingend, wordt de Heer alle lof en eer gegeven. Uit volle borst wordt er gezongen: Mi Gado bun. Bij het refrein laat de praise leader de aanwezigen luidop zeggen wat God voor hen heeft gedaan: “San Gado du?” “A opo mi, A drai mi lontu, A poti mi futu na hei gron”, proclameert het kerkvolk.

Zaaien
De dansgroep Youth of God kan niet ontbreken op het jongerenfeest van de Heer. Deze drie jonge mannen laten zich van hun beste kant zien. Vol energie en overgave dansen ze voor de Heer. Zij proberen zo uit te dragen wie Jezus voor hen is: hun hoop. Hij schenkt hun vreugde en de aanwezigen delen in die vreugde.
De Schriftlezingen van deze zaterdag zijn uit Efeziërs 1, 15-23 en Lucas 12,8-12. Ter verduidelijking van de lezingen wordt door enkele jongeren van de parochie de sketch ‘Laat Mij niet vallen’ voorgedragen. De aanwezigen krijgen een heldere boodschap: wij moeten elkaar liefdevol behandelen en durven om Jezus overal te verkondigen, ook op school onder onze klasgenoten. God maakt geen onderscheid tussen arm en rijk. Wij, kinderen van God, mogen dit onderscheid ook niet maken. Wees altijd goed voor elkaar, want wat je nu zaait, zal je in de toekomst oogsten.

Sleutel
Johannes Wong Loi Sing, een geïnspireerde man geleid door Gods Geest, weet de jongeren in vuur en vlam te zetten voor de Heer. “Wij hebben de sleutel om onze situatie om te keren. Jezus is die sleutel. We vergeten dat God ons uit elke crisis wil halen, maar tijdens de storm geven we Hem juist de schuld van onze ellende. En wanneer het goed gaat dan passeren we de kerk en gaan niet naar binnen.” Broeder Johannes brengt een serieuze boodschap. Ook zijn getuigenis is herkenbaar en spreekt tot het hart van de aanwezigen. Hij sluit zijn bemoediging af door de zegen uit te spreken over Flora en alle jongeren die er wonen. Johannes profeteert dat er een verandering zal komen in de parochie. Er zullen meer mensen komen en wij moeten gereed zijn om de mensen te ontvangen.

Persoonlijke ontmoeting
Oktober is in de rooms-katholieke kerk de maand van de rozenkrans. Voor ons katholieken is de rozenkrans een krachtig middel om te vragen om de bescherming van Maria. Ter ere van Maria en de maand van de rozenkrans zingt de familie Ravenberg het lied Zie op ons neer.
Na dit optreden horen we de getuigenis van broeder Karan Narain, een van de jongeren van de gebedsgroep. Hij heeft een persoonlijke ontmoeting gehad met de Heer en vanaf die dag is zijn leven anders. “Ik ben opnieuw geboren,” zo vertelt hij. Opnieuw geboren? Hoezo? Nou, wie gelooft in Jezus, gaat steeds meer kiezen voor de dingen die God wil dat je doet. Karan hoopt dat ook andere jongeren die persoonlijke ontmoeting met Jezus zullen hebben. “Kom elke zondag naar de kerk en bouw een persoonlijke relatie op met de Heer”.

Zending
Pater Iyke Romanus Ugwu spreekt een dankwoord uit tot allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze succesvolle samenkomst. De jongerendienst is voorbij, maar het werk van God houdt niet op. “Onze jongeren zijn verdwaald”, zo zegt hij, “we moeten ze blijven opzoeken.” Aan de organisatie zegt hij: “Nog vele na deze”.
Wil u God beter leren kennen, kom dan naar de gebedsgroep. De bijeenkomsten zijn op maandag van 18.00-20.00 uur in de Barmhartige Samaritaankerk; ook op feestdagen en nationale vrije dagen. Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de parochie? Kijk dan op de Facebookpagina ‘De Barmhartige Samaritaan Flora’.

OMHOOG Jaargang 66, editie 42, 23 oktober 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: