Wandelloop ter ere van Petrus Donders: Zalig zijn zij die zich geven

door Angela Gorré –

Wandelloop
Op 27 oktober a.s. is het de 213e geboortedag van zalige pater Petrus Donders. De Stichting Devotie Petrus Donders (SDPD), die zoals de naam aanduidt, zich sterk maakt voor lof aan deze bijzondere man, heeft enkele activiteiten gepland om deze dag te herdenken. Op zaterdag 29 oktober organiseert de stichting, in samenwerking met het RK Bisdom Paramaribo, een 5 kilometer wandelloop in Paramaribo met het thema Zalig zijn zij die zich geven. Start en finish zijn op het terrein van de St.-Elisabethschool aan de Mgr. Wulfingstraat. Deze wandelloop is voor eenieder bestemd, individueel of in groepsverband en de organisatie hoopt dat het nog groter en leuker zal zijn dan die in 2019. Voor registratie en betaling om deel te nemen, kan men terecht bij het secretariaat van de St.-Alfonsuskerk aan de Verlengde Keizerstraat, maandag tot en met vrijdag van 08:00-11:00. Volwassen betalen SRD 20 voor deelname en kinderen tot 12 jaar betalen slechts SRD 10.

Nieuwe pater
1842: Te midden van alle passagiers op het schip viel er één op: een jonge man van 33 jaar in een lange zwarte priestertoog. Daar was hij! Op hem hadden ze gewacht, de nieuwe pater die in Suriname zou komen werken. Hij kwam niet om rijk te worden of om een plantage te besturen. Hij was hier niet voor zichzelf, maar hij zou zich als priester wijden aan de mensen.
In die tijd was er in Suriname slavernij, met zoveel ellende, onrecht en armoede voor de slaven. Blanke plantage-eigenaren zagen priesters als lastige mannen die zich bemoeiden met zaken die hen niet aangingen en dus ver uit hun buurt moesten blijven. Ze waren vaak grof tegen de priesters wanneer zij zich in de buurt van de slaven aantroffen. Maar Petrus Donders was niet bang voor de moeilijke omstandigheden waaronder hij als priester zou moeten werken in Suriname. Hij had die moeilijke omstandigheden gekend en die had hij altijd met geloof en doorzettingsvermogen benaderd.

27 jaar Batavia
Batavia was een plantage waar vroeger alle melaatsen van Suriname naar toe verbannen werden. Nooit meer konden ze hun familie terugzien. Ze waren aan hun lot overgelaten, zonder verpleging, maar erger nog, ze leefden zonder hoop. In die plaats van onbeschrijfelijke leed trok pater Petrus Donders dagelijks rond om de zieken te bezoeken, hen te verzorgen en te bemoedigen. Hij begeleidde de stervenden en bereidde hun voor op hun dood. Telkens had hij weer doden te begraven. Pater Petrus Donders heeft deze omstandigheden 27 jaar lang met toewijding en met geloof in God, op zich genomen. Allen die hem meemaakten te Batavia, spraken over hem als een levendige heilige. Zo groot waren de liefde en de overgave welke hij voor de melaatsen had.

Apostel onder de melaatsen
Op een dag zag pater Donders een melaatse pijnlijk kijken. Hij had last van sika’s, die hem een ondraaglijke jeuk en ontsteking in de voeten bezorgen. Pater Petrus Donders knielde bij hem neer, nam een scherpe doorn en haalde de sika’s, die een nest onder de tenen hadden gevormd, eruit. Een andere hut was vies. Hij zei: “Hier moet eens nodig geveegd worden.” Hij schraapte het vuil van de grond af en droeg het naar buiten. In een volgende hut trof hij een melaatse aan die nog niet gedoopt was, maar ze kon niet naar de kerk komen, want ze kon niet meer lopen. Pater Petrus Donders ging zitten en begon haar te onderwijzen. Hij bezocht eens een melaatse wiens voet aan het wegrotten was. Het verband zat vol etter, had losgelaten en was afgezakt. “Maar zo kan dat toch niet,” zei hij, ”wacht, ik zal u eens helpen.” Hij knielde op de vieze kleigrond neer, nam het vuile verband van de voet af, reinigde die van de etter en deed een schoon verband om.

Missiemaand
De maand oktober staat in de rooms-katholieke Kerk bekend als missiemaand met de viering van wereldmissiezondag op de vierde zondag van de maand, dit jaar op 23 oktober 2022. Jaarlijks is de collecte van missiezondag uit alle gemeenschappen bestemd voor het universele fonds waarmee de paus missionaire activiteiten in de hele wereld ondersteunt. Het leven en werk van pater Petrus Donders is een goed voorbeeld van missiewerk. De liefdevolle betrokkenheid was bij hem duidelijk zichtbaar in hoe hij met de melaatsen geleefd heeft. De collecte van alle vieringen van missiezondag over de gehele wereld worden ook gebruikt voor het genootschap van de heilige Kindsheid. Deze werd gesticht door de Franse bisschop Charles de Forbin-Jason om de missie onder de kinderen te bevorderen onder het motto Kinderen evangeliseren kinderen, kinderen bidden voor kinderen, kinderen helpen kinderen in heel de wereld. Daarom worden de katholieke scholen gestimuleerd om ook meedoen met een dagelijkse collecte in deze missiemaand.

Reuze gezellig
Inschrijving voor de 5 km wandelloop ter ere van zalige Petrus Donders is nog open tot en met donderdag 27 oktober a.s. Een volwassene betaalt SRD 20 voor deelname en kinderen tot en met 12 jaar betalen SRD 10 per persoon, te voldoen bij het secretariaat van de St.-Alfonsuskerk aan de Verlengde Keizerstraat, van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 11:00. De wandelloop start om 17:00 uur, maar een half uur daarvoor is er een warming-up. Het wordt vast reuze gezellig! Hieronder wat leuke foto’s van de wandelloop in 2019.

OMHOOG Jaargang 66, editie 42, 23 oktober 2022Categorieën:geloof en leven, petrus donders

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: