De sfeer na Círio 2022 in Belém; in Paramaribo op 6 november

door Charles Chang –

Belém
De feestelijke sfeer is er nog. Gezinnen wandelen, koppels houden hun hond aan de lijn en tussen dit alles banen individuen zich een weg naar hun bestemming. Een week na de grote processie voor de Círio de Nazaré in Belém, heerst er nog altijd een grote drukte op het plein van de Basílica Santuário de Nazaré. Na de pandemie is dit jaar sprake van een recordaantal pelgrims in de hoofdstad van Pará. Lokale overheid en media spreken van boven de twee en een half miljoen bezoekers. Miljoenen lintjes aan de verschillende hekwerken van de basiliek zijn hiervan een bewijs. In bosjes hangen ze aan de spijlen. Bij de kapel op het plein – waar het beeld van moeder Maria met kindje Jezus op de arm staat uitgesteld – is de security druk gebarend bezig om eenieder de gelegenheid te geven Maria te begroeten. De een raakt het aan, de ander gaat in gebed en deze heb je ook: een selfie nemen met a Rainha da Amazônia – de Koningin van de Amazone. Na deze week krijgen de gelovigen nog een week de kans om dit te doen. Daarna wordt Círio 2022 op zondag 30 oktober afgesloten met een korte processie bij de basiliek. Lokalen weten dat er vandaag, zondag 16 oktober, elk uur een eucharistieviering wordt gehouden, maar de meesten willen toch de hoogmis van zes uur ’s avonds niet missen. In zijn vurige preek houdt de aartsbisschop het publiek het belang voor van een huwelijk. “Dus nog een keer: man en vrouw, trouw aan elkaar zijn en tot de dood jullie van elkaar scheidt,” zegt hij bij zijn herhaling over deze drie punten.

Paramaribo
Om zoveel als mogelijk iedereen de gelegenheid te geven, wordt Círio de Nazaré in Suriname twee weken na die van Belém gevierd. De parochie aan Jozef Israelstraat weet uit ervaring dat sommige leden afreizen naar Belém voor hun ‘Tweede Kerst’. Echter valt de tweede ronde van de presidentsverkiezing in Brazilië op zondag 30 oktober. Reden om de Círio ditmaal met nog een week te verschuiven, want op de dag van de verkiezing mogen er geen feesten worden gehouden. De keus valt dan op zondag 6 november om Círio de Nazaré 2022 in Suriname te vieren. Deze start in de ochtend met een korte processie buiten de kerk van Onze-Lieve-Vrouwe van Nazareth. Om negen uur begint zoals gewoonlijk de heilige mis, met speciale aandacht aan moeder Maria. Na de mis is er een koffie met snacks en aaneensluitend hierop is er een feest dat tot de avond doorgaat. De festa – welke op het terrein van de kerk wordt gehouden – bestaat uit dj-muziek, kinderspelen, live shows, bingo drive en veiling van cakes en ander lekkernijen. Eenieder is welkom om dit feest met de Braziliaanse katholieke gemeenschap in Suriname te vieren. Op zijn Braziliaans roept ze dan ‘Viva Nossa Senhora de Nazaré!’ (Leve Onze Lieve Vrouwe van Nazareth!).

OMHOOG Jaargang 66, editie 42, 23 oktober 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: