Zingende engelen zijn voor God

door Sandra Soegono-Sijem –

‘Wat betekent het om een goede discipel te zijn?’ Dit was de vraag die Mgr. Karel Choennie stelde aan het begin van de dienst in de St.-Thaddeuskerk in Groningen, Saramacca. Het kinderkoor God’s Singing Angels – bestaande uit kinderen en jongeren van parochies uit Para en Wanica – was ook aanwezig bij de eucharistieviering en mocht de dienst muzikaal opluisteren. Het was stil; niemand beantwoordde de vraag van de bisschop. Beseffen deze kinderen wel dat God ook hen gebruikt als discipelen om met muziek anderen dichter tot Hem te brengen?

St.-Thaddeuskerk Groningen
Het bezoek aan de St.-Thaddeuskerk lag al heel lang in de planning, maar het lukte niet om een datum te prikken. Uiteindelijk werd gekozen voor de eerste zondag van september. Om half zes ‘s morgens werden de kinderen opgehaald en gelukkig ging dat zonder moeite: eenieder was op tijd voor de bus.
De reis ernaartoe ging zonder problemen, alleen koos de chauffeur een afslag die 20 minuten langer duurde, maar dat drukte de pret helemaal niet. Bij aankomst waren de kinderen enthousiast, sommige waren al een week eerder op dezelfde plek op kamp met de zusters Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matara (SSVM).
‘Zuster kijk, hier waren wij op kamp en kijk, daar boven bij dat huis hebben wij geslapen! En kijk de rivier is achter de kerk! Zuster, deze kerk is echt mooi hoor en het is rond,’ waren enkele reacties van de kinderen. Twee grootmoeders raakten maar niet uitgesproken over hun eerste bezoek aan deze ronde kerk. ‘De kerk is echt mooi hoor, rustgevend en het waait zo heerlijk.’

Beloning
Het koor dat in oktober 1 jaar zal bestaan, is opgezet door Denise Telting en pater Mistrianto CM met ondersteuning van zuster Odilia FCH en pater Kebry CM. Een groep parochianen die het koor een warm hart toedraagt, helpt met vervoer van de kinderen naar les of naar optredens. Andere zorgen voor een lekker broodje, de kinderen hun favoriet is een brood salamiworst.
In een jaar hebben de kinderen veel samen gedaan. Als beloning voor hun inzet werd een paar dagen voor de trip naar Groningen een teambuildingactiviteit in Lelydorp gehouden. Het was een gezellige dag op het Rambutan Resort met zwemmen, spelen en eten. Als voorbereiding op de dienst in Groningen hield de koorleidster een uurtje kooroefening op het resort om enkele gemiste oefeningen te compenseren. Maar de kinderen hun aandacht was alleen bij het zwemmen en dat kon je het hun niet kwalijk nemen.

Picknicken
Op de grote dag in Groningen was het optreden echter matig. Degenen die het koor kennen, weten dat het beter kan. Dit kon liggen aan de gemiste oefeningen of aan het feit dat de kinderen niet gewend waren te zingen zonder een dirigent. Normaal gesproken is Denise de dirigent, maar zij was genoodzaakt het keyboard te bespelen. Zuster Odilia die normaliter voor haar invalt, was op haar jaarlijkse retraite.
Na de dienst mochten de kinderen genieten van een lekkere portie moks’alesi die was bereid door enkele zusters van St.-Antoniusparochie Lelydorp. Het waaide heerlijk en de kinderen bleven nog een hele tijd gezellig picknicken langs de rivier.
Op een gegeven moment kwam ter sprake waar de volgende reis naartoe zal gaan. De kinderen noemden Coronie en Batavia. Dit betekent harder werken voor de fundraising, maar de blijde gezichten en hun inzet maken het de moeite waard.

God’s Singing Angels
Zuster Astra van parochie Onze Lieve Vrouw van Goede Raad gaf de kinderen mee waarom hun zang belangrijk is in de kerk en dat zij hun best moeten blijven doen. Dit naar aanleiding van hun matig optreden. ‘Jullie moeten zingende engelen zijn voor God. Op deze manier, door mooi te zingen, kunnen jullie evangeliseren en bewijzen dat jullie echt God’s Singing Angels zijn. De naam van het koor moeten jullie waarmaken,’ zei zuster Astra.
Was het deze boodschap of was het de heel leuke dag in Groningen? Op de terugweg werd er flink gezongen in de bus. Een van de muzikanten maakte zelfs de opmerking: ‘Oh, dus jullie weten wel heel mooi te zingen!’

OMHOOG Jaargang 66, editie 36, 11 september 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: