Sterker door het katholieke geloof (4)

Charles Chang –

In deze nieuwe rubriek vertelt iemand zijn of haar persoonlijke ervaring met het katholieke geloof. ‘Sterker door het katholieke geloof’ verschijnt op elke eerste en derde vrijdag van de maand. Tekst en beeld van deze editie: Charles Chang.
Aan het woord deze keer is Raoul Motman die als tiener zat met twijfels, maar nu op zijn manier de connectie heeft gevonden om te komen tot een sterkere persoon.

Met de armen en handen in open-gebedhouding begint een gebedsgroep van de Katholieke Charismatische Beweging aan een zang in St.-Alfonsuskerk. Tussen een dozijn vrouwen steekt Raoul Motman(34) uit als enige heer. De fijne gitaargeluiden komen van hem. Gedoopt in Maria Koningin van de Wereld en als kind uit een religieus gezin ging hij elke week mee naar de kerk. ‘Al had ik geen zin, ik was verplicht. Meestal gingen we dan op de zaterdag en na de dienst gingen we dan een beetje uit,’ vertelt Raoul. Hoewel hij opgroeide met het geloof, kreeg hij later toch twijfels over God. ‘Waarom gebeurt dit? Je doet je best en toch gaat het fout. God bestaat, zei ik tegen mezelf, maar waarom laat Hij het toe?’

Anti-God geesten
‘Ja, ik zat met vragen en als tiener ging ik naar mijn ouders, naar verschillende mensen, maar ik kreeg nooit een bevredigend antwoord. In mijn boosheid ging ik dan praten tot God, maar nu merk ik dat alles terugkomt op liefde. We hebben een vrije wil, terwijl God al weet hoe je gaat eindigen; is onze vrije wil dan een illusie? Het is of lijkt complex, maar het leven heeft een aantal paden en God kent ze allemaal.’ In een later stadium leert Raoul van Jan Sjoerd dat er ‘vervelende geesten’ zijn die de wil kunnen beïnvloeden. ‘Ze worden de anti-christen geesten genoemd en die kunnen heel gemeen zijn. Zelf heb ik eentje ervaren. Dan ga je twijfelen of God van je houdt.’

Verdiepen in geloof
Raoul is ongeveer twintig en wordt boos op God. ‘Het viel niet mee, wat er allemaal gebeurde in de wereld, al die mistoestanden om je heen. Ik werd er depressief van en ging niet meer naar de kerk. Het nut ervan zag ik niet meer in – uit frustratie schold ik uit – maar na een tijd kon ik het weer oppakken. Ik kreeg antwoord op mijn vragen en ik zag dat het allemaal om liefde draait. In het leven is niet alles koek en ei, en daarvoor heb je de vrije wil om keuzes te maken. Men zegt ook ‘door schade en schande word je wijs’. Dat wil zeggen dat men pas wijzer wordt door gebeurtenissen. Wees daarom voorzichtig wanneer je bidt en vraag om wijsheid.’ Ondanks zijn knipperlichtrelatie met God wilde Raoul zich toch meer verdiepen in het geloof. Op zijn vijfentwintigste sloot hij zich aan bij de liturgiegroep van de St.-Bonifaciuskerk.

Self-fulfilling prophecy
Wanneer hij daar vorderingen maakt en gevraagd wordt om zitting te nemen in de parochieraad, ziet de jongeman dat niet hij alleen worstelt met issues en twijfels. Uit de conflicten in de groep leert hij meerdere kanten van al de individuen kennen. ‘Sommigen blijven een houding aannemen tegen een ander, maar ik zorgde ervoor dat ik niet meedeed. Bewust maar ook onbewust doe je soms mensen pijn – ook van mijn kant uit gebeurt dit,’ geeft Raoul toe.
‘We plaatsen mensen altijd in boxen, de negatieve of positieve, maar soms kan het zijn dat je ze in de verkeerde boxen plaatst. Om dan de vooroordelen te vermijden, ga ik terug naar de Bijbel. Daarin staan twee manieren om een ander te behandelen: behandel de ander zoals jij behandeld wil worden en behandel de ander zoals Jezus het heeft geleerd aan Zijn leerlingen. Want Hij is de weg voor een goed leven.’

Gebed
Ondanks zijn weinige vrije tijd maakt Raoul zich vrij voor de kerk op de zaterdag en zondag (St.-Bonifacius). Op de maandag doet hij mee met een gebedsgroep in de St.-Alfonskerk. Het laatste is om de Bijbel beter te leren kennen. Door zijn verdieping komt Raoul tot een eigen manier van bidden om zich sterk te maken. ‘Ik begin met “Heer God, vergeef mij voor mijn zonden. Weest U mij genadig.” Daarna richt ik me tot Jezus en ik zeg: “De Heer Jezus Christus van Nazareth, die vlees is geworden en die aan het kruis is gestorven voor mijn zonden, reinigt U mij met Uw kostbaar bloed. Stuurt Uw engelen met emmers met Uw bloed om mij schoon te wassen.” ‘Na zo’n gebed voel ik mij altijd goed. Vroeger kreeg ik altijd slaap bij de goede dingen die ik moest doen zoals studeren en boeken lezen, maar bij de slechte dingen zoals drinken en laat uitgaan, voelde ik me helemaal fit! Maar vanaf ik zo begon te bidden, gebeurde dit niet meer. Ik kon werken, ik kon lezen enz. zonder slaap te krijgen.’

Raoul zegt een keer te zijn geweest naar Batavia. ‘In de toekomst zou ik weer willen gaan. Het is de spirituele plek van ons. Een bedevaart waar je je kan bezinnen en waar de vergelijking wordt gemaakt met de Heer Jezus. Het is goed om weer te gaan, om weer op het spoor te blijven en de vlam hoog te houden.’

OMHOOG Jaargang 66, editie 37, 18 september 2022Categorieën:column, geloof en leven

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Heel inspirerend artikel en een mooi boodschap voor de jongeren.

  Like

 2. Beste heer Mackintosh,
  Mogen wij ook dit artikel plaatsen van de heer R. Motman ook in ons parochieblad? Uiteraard met bronvermelding.
  Met dank voor de medewerking.
  Vriendelijke groet,
  Annie Kromowidjojo,
  RK. Parochie de Emmausgangers
  Rotterdam

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: