Schrijfworkshop Chang: bigin denki a eerste zin

Door Liesbeth Cairo –

Gevuld wit scherm
Nossa Senhora de Nazaré (Onze Lieve Vrouwe van Nazareth) aan de Jozef Israelstraat, in de volksmond bekend als de Braziliaanse kerk, is de plek waar de Braziliaanse katholieke geloofsgemeenschap in Suriname samenkomt voor de Heilige Mis. Op zaterdag 27 augustus is er geen eucharistieviering, maar een schrijfworkshop van Charles Chang getiteld ‘Gevuld wit scherm’.
De trainer introduceert zichzelf door een glimp te geven van de schrijfactiviteiten waaraan hij heeft gewerkt. Ook geeft hij meer achtergrondinformatie over de redenen waarom hij deze workshop heeft samengesteld. Charles hoopt voldoende tools mee te geven om zelfverzekerd te kunnen schrijven bijvoorbeeld voor ons katholieke weekblad Omhoog.

Meer bekendheid
De deelnemers hebben om veelsoortige redenen interesse voor deze workshop. ‘Ik heb nooit eerder geschreven, maar misschien inspireert dit mij,’ zegt iemand. Weer een ander wil graag leren ‘vastleggen, want we hebben zoveel activiteiten in de kerk.’ Een derde wil beter leren schrijven ‘om de historie van onze cultuur vast te leggen.’ Zes participanten, vier verschillende parochies, verschillende achtergronden, uiteenlopende mate van dienstbaarheid binnen de kerk en toch één ding gemeen: graag meer bekendheid willen geven over de katholieke kerkgemeenschap.

Data show
De trainer heeft een PowerPoint-presentatie voorbereid. Helaas werkt de technologie niet mee deze dag. Frater Marcus wordt erbij gehaald en die frommelt wat aan de connectiekabel. ‘Misschien moeten we eerst bidden en de leiding vragen van de Heilige Geest,’ oppert iemand. Best ironisch dat de workshop ‘Gevuld wit scherm’ heet, want wat Charles ook doet, de datashow (Portugees voor projector) toont geen beeld. Uiteindelijk wordt de workshop voortgezet vanaf een klein laptopscherm, maar niet alvorens er is gebeden. Je kunt niet in Gods huis zijn en Hem niet danken voor Zijn gastvrijheid, toch?

Do’s en dont’s
‘Bigin denki a eerste zin! Schrijven begint eigenlijk niet voor het scherm, maar in je hoofd,’ zo stelt Charles. ‘Twijfel niet. Juist door te doen, ontwikkel je een eigen stijl. Wanneer je uiteindelijk een stuk hebt geschreven, laat het “marineren” en lees het opnieuw.’ Charles vertelt dat je vaak genoeg delen uit je stuk zult moet schrappen, omdat die niet relevant zijn voor de lezer. Uiteindelijk lever je een foutloos werk in met oog voor een goede stijl en structuur. Dit zijn maar een paar van de do’s en dont’s die gedeeld zijn met de groep.

Braziliaanse kerk
Op een gegeven moment vraagt Charles dat de deelnemers de omgeving in zich opnemen. De workshop is niet voor niets hier. Nossa Senhora de Nazaré lijkt niet op een kerk, toch zijn er zaken die typerend zijn voor het huis van God. In het midden van de zaal is er een altaar met aan elke zijde een kaars. Er is een rode loper neergelegd van de voordeur tot aan de tafel van de Heer. Uiterst links, een beetje in een hoekje, is een prachtige muurschildering van de zalige Petrus Donders, die een kind omhelst. Aan de knielbankjes kun je zien dat er hier een bidhoekje is. Ook de tabernakel met het Allerheiligste bevindt zich aan deze kant van het gebouw.
Charles vertelt dat Maria belangrijk is voor de Braziliaanse geloofsgemeenschap en wijst de participanten op het Mariabidhoekje. In een soort vitrine staat het beeld van Nossa Senhora de Nazaré, de patroonheilige van de kerk. Zij is gekleed in een unieke en fraaie mantel. Er is nog een tweede Mariabeeld in het gebouw: de zwarte madonna, Nossa Senhora da Conceição Aparecida, de patroonheilige van het land Brazilië.

Beeldend schrijven
Ineens staat Charles voor de groep met een wasmand. Hierin zijn wat doekjes gelegd. Een beetje vreemd allemaal. Waarom heeft hij nou zijn ‘vuile was’ meegenomen? Vervolgens vraagt hij of de participanten bekend zijn met de film Top Gun: Maverick. Hij geeft wat achtergrond van de film en houdt demonstratief een handboek over schrijven boven de mand. Met een plof valt het boek in de mand. ‘Vanaf vandaag gaan we op een ander manier werken.’ En daarmee is de workshop afgesloten.

OMHOOG Jaargang 66, editie 35, 04 september 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: