Werk mee aan Gods Koninkrijk, onophoudelijk!

Liesbeth Cairo –

Vernieuwing
Wereldwijd lopen onze kerken leeg. Geloofsgemeenschappen veranderen en met de opkomst van steeds meer technologie is het belangrijk om de gelovigen op andere, nieuwe manieren de boodschap van het Evangelie te brengen. Wie regelmatig de St.-Alfonskerk bezoekt, merkt dat de parochie, met aan het hoofd onze herder pater Ricardo, hier creatief op inspeelt. Pater Ricardo is enthousiast en verlangt ernaar dat er meer leven komt in de kerk. Onder zijn leiding is er meer aandacht voor charismatische vernieuwing van de kerk. Deze vernieuwing moet leiden tot meer vuur, enthousiasme en diepgang in de geloofsbeleving, zodat ieder mens – groot en klein – komt tot een meer persoonlijke relatie met God.

Beatmis
Vanaf mei 2022 wordt er elke vierde zondag van de maand een beatmis gehouden in onze parochie. Een beatmis is niets anders dan een eucharistieviering, waarbij er op tempo christelijke liedjes worden gezongen onder begeleiding van een live band. De organisatie van deze beatmissen is in handen van de charismatische gebedsgroep van de St.-Alfonskerk in samenwerking met de band Youth of Christ van de kathedrale basiliek. De afgelopen zondag 24 juli 2022 was het weer hot, hot, hot! We hebben Gods aanwezigheid gevoeld en we getuigen dat waar Hij de leiding heeft machtige dingen gebeuren.

Aanvulling
De voorbereidingen voor zo’n viering beginnen een maand van tevoren. Een eucharistieviering is namelijk meer dan alleen maar de priester die voorgaat en communie uitdeelt. Een onderdeel van de voorbereiding is onder andere dat alle lezingen worden gelezen. Geleid door de Heilige Geest wordt er vervolgens nagedacht over de opbouw van de viering. Een zondagse eucharistieviering heeft een vast verloop, maar zeker wanneer de gebedsgroep de dienstleiding heeft, is er hier en daar toch een andere invulling. Zo was er afgelopen zondag tijdens de viering een offerprocessie. De offergaven werden al dansend in een plechtige processie naar het altaar van de Heer gedragen.

Getuigenissen
In de meeste gevallen is er tijdens de viering ook een getuigenis van een gelovige. Deze zondag hoorden we de getuigenis van Lucille Samson-Karg. Zij is zes jaar verbonden aan de gebedsgroep van de St.-Alfonskerk en heeft er ook de leiding. In haar getuigenis vertelde zij wat de eucharistie voor haar betekent en dat de dag van haar Eerste Heilige Communie tot nu toe de belangrijkste dag in haar leven is geweest. Ze heeft daarom bewust gekozen om God te dienen binnen de r.-k. kerk.

Luisteren
De liederen die tijdens de viering worden gezongen, zijn overwegend liederen die aansluiten bij de tekst van de drie lezingen van de zondag. Op die manier kunnen de liederen en de lezingen elkaar versterken. Wij van de gebedsgroep zijn geen professionele zangers en zangeressen. We zijn wel vol van de Heilige Geest, die ons zoveel vreugde geeft dat we vurig de Heer willen loven en prijzen voor Zijn liefde en goedheid. Daar komt dan wel bij kijken dat we hulp nodig hebben op muzikaal gebied. Goddank hebben we Youth of Christ die ons vol liefde leidt en begeleidt, elke keer weer. En wat zijn die heren (en dames) geduldig! Het gaat er op de oefendagen soms nogal heftig aan toe. We moeten het binnen een paar uren eens worden over de toonhoogte, hoe vaak een lied herhaald zal worden en nog veel meer. Een van de lessen die we de afgelopen maanden geleerd hebben, is het belang van luisteren. Jezus zegt in Mattheus 13,9: Wie oren heeft, die hore. Luisteren gaat om meer dan alleen maar horen, maar om aanwijzingen en adviezen volgen, die bedoeld zijn om ons te corrigeren en betere dienaren van God te maken.

Applaus voor God
Pater Ricardo startte zijn homilie met een applaus voor God, en werd hierin spontaan gevolgd door de kerkgemeenschap. De rode draad van de lezingen van de 17e zondag was ‘bidden’ en pater Ricardo benadrukte daarbij ook het belang van ‘luisteren’. Hij stelt dat wanneer we ‘bidden’ we stil moeten zijn om te kunnen horen wat God van ons verlangt. Het Onze Vader leert ons aan God dingen te vragen waar wij zelf aan moeten meewerken. God zal niet het werk in onze plaats doen, maar vereist dat we meewerken aan Zijn plan. Het vrederijk op aarde groeit als we werkelijk meewerken door dienstbaarheid. Als we verlangen dat ieder dagelijks brood heeft, dan moeten we rechtvaardig zijn tegenover de zwakkeren en solidair met de armen. Als we vergeving vragen, kunnen we niet anders dan zelf ook de eerste stap zetten om anderen te vergeven. Breng ons niet in beproeving bidden we, dan moeten we de zaken en omstandigheden vermijden waarin we zwak zijn. God spoort ons aan tot onophoudelijk aandringen, onophoudelijk luisteren en onophoudelijk meewerken aan Zijn koninkrijk.

Dankbaar
Wij van de gebedsgroep zijn dankbaar dat we door Gods kracht en Gods Geest mogen bijdragen aan de vernieuwing binnen de St.-Alfonskerk. We geloven dat God nieuwe groepen mensen tot Zich zal roepen en de trouwe kerkgangers een nieuwe geest zal geven. Kom en beleef het mee! Wilt u God beter leren kennen, kom dan naar de gebedsgroep. We komen samen op de maandag van 18.00-20.00u in de St.-Alfonskerk. Wilt u de beatmissen van de afgelopen periode terugzien? Kijk dan op de Facebookpagina ‘St. Alphonsus parochie Suriname’.

OMHOOG Jaargang 66, editie 30, 31 juli 2022Categorieën:geloof en leven, verslag

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: