Vrij en vrijheid

door Chequita Goedschalk –

Vrij
Op woensdag 1 juli 1873 is de slavernij in Suriname afgeschaft, d.w.z. mensen mochten niet meer onder druk werken, maar ze mochten zich vrij bewegen in het land. Ze werden niet meer gecontroleerd waar ze naar toe gingen en wat ze deden.
Hoe zou het die dag zijn geweest? Je hoort al heel lang dat de afschaffing komt, maar echt geloven dat het zou gebeuren, zal wel heel klein zijn geweest. Het gezegde eerst zien dan geloven was hier zeker van toepassing. Dan breekt de dag aan. Zullen de mensen hebben gejuicht, zijn ze de straat opgerend nadat hun ketens waren verbroken? Of zouden ze eerst om hen hebben gekeken en in alle rust alles tot zich hebben genomen, gehuild misschien?
Wat vreemd zal het zijn geweest, eerst gebonden aan de voeten of niet zonder toestemming op straat en nu vrij, fri, free! Wat een gewaarwording zal het zijn geweest. Was het wennen of was het allemaal heel snel gekomen en gegaan? Want er was een staart. Je was vrij, maar toch nog verplicht 10 jaar te werken op de plantages tegen een loon. Maar je was vrij om te gaan en te staan waar je wilde, je hoefde niet meer van zo laat en zo hard te werken. Wat een nieuwe gewaarwording in Suriname moet dat zijn geweest.

Vrijheid
Maar zijn we als vrije mensen wel echt vrij? Lopen we vrij rond door de straten? Volgens Van Dale betekent vrij zijn: Een individu is vrij als hij soeverein is: als hij het recht heeft zijn leven te leiden zoals hij zelf wil, zolang hij datzelfde recht van ieder ander respecteert. Hij moet het recht hebben om neen te zeggen tegen elke eis van wie dan ook. Zijn we vrij als we volgens deze betekenis leven? Oh ja, zal je wel denken. Ik ga toch waar ik wil, ik doe toch wat ik wil.
Er zijn mensen die niet vrij zijn. Ja, ze zijn vrij, maar toch gebonden. Sommige zijn gebonden aan hun telefoon, zaken doen, aan het financiële. De kettingen van vrij leven zijn los, maar naar het schijnt hebben we ons andere ketting opgelegd: verslaving aan gamen, telefoon, alcohol, drugs, noem maar op. Met deze ketens hebben we onze vrijheid nog niet.
Laten we eens lezen wat van Van Dale zegt over vrijheid: Een recht dat of vrijheid die door een grondwet of fundamentele wet wordt gegarandeerd en die het vrij zijn van of de bevrijding uit slavernij, gevangenschap of onderdrukking door een despotische macht verzekert.
Ja, we lopen in vrijheid rond maar er is nog genoeg slavernij in de wereld en ook in Suriname. Mensensmokkel om maar een voorbeeld te noemen. Hun recht tot vrijheid wordt ontnomen, want ze hebben geen paspoort om terug te gaan wanneer ze willen. Ze mogen niet zomaar het huis uit.

Vrijheid in de Bijbel
Vrijheid krijgen is dan ook mooi voor jezelf en het hoeft niet dat iemand je vasthoudt of belemmert ergens gaan. Vrijheid voor jezelf van lichaam, geest en ziel kan maken dat je je beter voelt en op vele gebieden genezing vindt. Er zijn enkele Bijbelteksten waar de nadruk op vrijheid wordt gelegd.
In de tekst van Galaten 5,13 worden we erop geattendeerd dat we geen misbruik van onze vrijheid mogen maken. Heb elkander lief in alles, heel moeilijk (soms) te begrijpen dat je iemand niet altijd lief kan hebben die je indirect of direct heeft gepijnigd. Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw aardse begeerten vrij spel te geven, maar dien elkaar in liefde. Laten hiervoor waken.
In de tekst van 1 Petrus 2,16 staat dat we ons niet achter onze vrijheid moeten verschuilen. En dit laat me denken aan de politici van Suriname. Laten we daarom ook voor hen bidden dat zij weten hoe om te gaan met de vrijheid die ze hebben gekregen om te handelen in naam van de staat. Handel als vrije mensen, maar ook als dienaren van God, want u moet u niet achter uw vrijheid verschuilen om u te misdragen.
In Romeinen 6,15 staat duidelijk dat onze vrijheid ons nog geen vrijbrief geeft om ons doen en laten vrij te kunnen besteden. Nee, want er zijn consequenties hieraan. Betekent dit nu dat we vrijuit mogen zondigen omdat we niet onder de wet staan maar onder de genade leven? Absoluut niet.

De vrijheid die we hebben gekregen, moeten we in ere houden en we moeten weten hoe wij hiermee omgaan. Vrij zijn wil niet zeggen een losbandig leven leiden. Vrij zijn wil zeggen dat je niet meer vastgeketend bent, dat je je leven kan leiden zoals het hoort. Niet alleen naar de wil van God, maar ook naar je eigen wil om zelf ook gedegen en geliefd te zijn. Want wie niet geliefd is, heeft ook niet altijd de vrijheid om ergens binnen te stappen en te delen aan tafel. Neem je vrijheid en vrij zijn in acht en maak zo jezelf geliefd bij God en de mens.

OMHOOG Jaargang 66, editie 26, 03 juli 2022Categorieën:geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: