‘Bidden is tweemaal luisteren’

“Ons vertrouwen in God is een teken dat God naar ons luistert,” zegt pater Kumar. Zijn diepe woorden worden kort daarop gevolgd met ‘Laten we zingend bidden’. De groep van Parochie Noord treedt tegen 22:30 uur op met bijbelteksten, reflectie en zang.

Het is tijdens dit half uurtje dat monseigneur Karel Choennie zich dienstbaar stelt als biechtvader. “Ik ben getroffen door wat ik hoorde van een van de voorlezers: bidden is tweemaal luisteren,” vertelt de bisschop. Hij vervolgt: “Bidden ziet men als praten tot God, maar op deze synodale weg moeten we ook luisteren naar wat de Heilige Geest te zeggen heeft. De bisschop is van mening dat de hoogste vorm van gebed toch een gebed is zonder woorden. “Maar dit vraagt oefening om het zonder gedachte te kunnen doen. Jezus had momenten waarin hij de stilte opzocht en niemand om zich heen wilde. Voor de grote levensmomenten zonderde hij zich af op de berg of in de woestijn. Om tot dat gebed te komen, zou je eerst door de verleidingen van de duivel moeten gaan.” Voor een uitleg verwijst de bisschop naar het verhaal van de duivel die Jezus probeert te verleiden in de woestijn. “Het lukt de duivel niet en hij vlucht, maar keert terug bij het kruis en zegt: ‘Als je de zoon bent van God, redt jezelf’. Maar Jezus gaat niet voor de verleiding; hij kiest ervoor om stervend te bidden. ‘Mijn God, mijn God, waarom verlaat u mij? … (psalm 22)

Na Parochie Noord volgt een stil uur: stille aanbidding. Het aantal aanwezigen neemt af, maar zwelt weer aan tegen middernacht voor de Kruisweg van de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV).Categorieën:geloof en leven

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: