Synodale reis in de veertigdagentijd (3)

Het woord bekering komt tien (10) keer voor in het Synodehandboek (Vademecum). De frequentie ervan is een cruciale aanwijzing voor een primaire vrucht waarvan paus Franciscus hoopt dat het volk van God die zal proeven tijdens de synodale reis.

“Zoals Petrus werd veranderd door zijn ervaring met Cornelius, zo moeten wij ons ook laten veranderen door datgene waartoe God ons uitnodigt. Door het synodale proces leidt God ons op het gemeenschappelijke pad van bekering door wat we met elkaar ervaren. God bereikt ons via anderen, en hij bereikt anderen via ons, vaak op verrassende manieren.” (Vademecum, 4.1).

De evangelielezing van de derde zondag in de veertigdagentijd 2022 bevat drie vermaningen tot bekering. De derde vermaning is een geschenk verpakt in de gelijkenis van de vijgenboom die, na drie jaar geen vrucht te hebben voortgebracht, door de eigenaar van de wijngaard moet worden gekapt. De wijnmaker raadt de eigenaar echter aan nog een jaar te wachten op verdere teelt en bemesting. Als de boom onvruchtbaar blijft, hak hem dan om. De impliciete boodschap van de gelijkenis is dat degenen die weigeren zich te bekeren, zullen lijden en uiteindelijk zullen worden “omgehakt”. Voorafgaand aan die tijd krijgen we “nog een jaar” teelt en bemesting aangeboden.

De oproep voor het synodaal proces door paus Franciscus is een “NOG EEN JAAR” moment gegeven aan het volk van God om zich te bekeren en om vruchtbare “vijgenbomen” te worden. De oproep tot bekering is zowel persoonlijk als pastoraal.

Voorbeelden van persoonlijke conversie zijn:
• Laat vooroordelen en stereotypen los
• Genees het virus van zelfvoorziening.

Voorbeelden van pastorale bekering zijn:
• Nederigheid bij het luisteren en moed bij het spreken
• Luisteren naar iedereen
• Ontwikkel nieuwe benaderingen, met creativiteit en een zekere moed.

Aangezien de synodale reis perfect samenvalt met de veertigdagentijd, laten we de vermaningen van bekering in het evangelie gebruiken om onze persoonlijke en pastorale bekering te ondersteunen.

Gedurende de veertigdagentijd 2022 biedt de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) elke week een reflectie in het licht van het synodaal proces dat gaande is in onze Kerk. Deze reflecties worden geschreven door pater Donald Chambers, secretaris-generaal van de AEC.

OMHOOG Jaargang 66, editie 11, 20 maart 2022Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: