Synodale reis in de veertigdagentijd (2)

Het evangelie van Lucas (jaar C) is een idyllisch synodaal geschenk aan de kerk omdat Lucas de bediening van Jezus als een reis beschrijft, beginnend op de vlakten van Galilea en omhoog reizend naar Jeruzalem met zijn discipelen. Geleid door de Heilige Geest vormt Jezus missionaire discipelen op de reis.

In het evangelie van de tweede zondag in de veertigdagentijd is er een transfiguratiemoment tijdens de reis. Drie van de discipelen, Petrus, Jakobus en Johannes, ervaren een theofanie – een ervaring op een bergtop, zoals Mozes op de Sinaï, van de zichtbare manifestatie van God in Jezus. In deze ontmoeting verklaart een stem vanuit de wolk: “Deze [Jezus] is mijn Zoon, de Uitverkorene. Luister naar Hem.” De stem bevestigt en stelt de discipelen gerust dat Jezus, zonder twijfel, echt goddelijk is – de Uitverkorene. Na een turbulente en uitdagende start van de reis, hadden de discipelen deze ontmoeting op de bergtop echt nodig als spirituele en psychologische brandstof voor de rest van de reis.

De reis van Jezus naar Jeruzalem staat model voor de synodale reis. Het bestaat uit uitdagende, wanhopige, ontmoedigende, verwarrende en verbijsterende tijden – momenten van verlatenheid. Deze reis wordt echter doorspekt met ‘bergtop’-ontmoetingen of momenten van troost waar we Gods intieme aanwezigheid ontmoeten. Bij deze ontmoetingen worden we eraan herinnerd om naar Jezus te luisteren. Om deze reden zegt het synodehandboek (Vademecum) dat de synodale reis het volk van God is dat samen wandelt, “luisterend naar de Heilige Geest en het Woord van God…”

Deze ‘bergtop’-ontmoetingen brengen ons tot bekering, dat wil zeggen de verleiding weerstaan om gefixeerd te zijn in onze manier van denken en doen (tenten bouwen). Ze dienen ook om ons op te frissen en aan te moedigen om samen verder te gaan, naar Jeruzalem waar we (‘zelf’) kruisiging, opstanding tot nieuw leven en een uitstorting van de Heilige Geest voor missie zullen ervaren.

Hoe bent u of hoe is uw gemeenschap getransformeerd door transfiguratiemomenten?

Gedurende de veertigdagentijd 2022 biedt de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) elke week een reflectie in het licht van het synodaal proces dat gaande is in onze Kerk.

OMHOOG Jaargang 66, editie 10, 13 maart 2022Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: