Naar wie luisteren wij?

Door pater Ricardo Geraldo de Carvalho CSsR –

Van kinds af aan hebben wij christenen gehoord van het evangelieverhaal dat traditioneel de transfiguratie van Jezus wordt genoemd. Op dit moment is het niet mogelijk om met zekerheid te weten hoe het verhaal is ontstaan. Het bleef vooral om twee redenen in de christelijke traditie bijeen: het hielp de christenen het mysterie te herinneren dat in Jezus was besloten en het nodigde hen uit om alleen naar Hem te luisteren.

Op de top van een “hoge” berg zien Zijn naaste leerlingen Jezus met Zijn “verheerlijkt” gezicht. Twee legendarische personen uit de geschiedenis van Israël vergezellen Hem: Mozes, de grote wetgever van het volk en Elia, de vuurprofeet die God verdedigde met verterende passie.
Deze twee mensen, vertegenwoordigers van de Wet en de Profeten, hebben hun gezicht verduisterd: alleen Jezus straalt licht uit. Bovendien verkondigen ze geen boodschap, ze komen om met Jezus te “converseren”: alleen Hij heeft het laatste woord. Alleen Hij is een sleutel om een boodschap te geven.
Peter lijkt het niet te hebben begrepen. Hij stelt voor om drie schuilplaatsen te maken, één voor elk van hen. Hij zet de drie mensen op hetzelfde vliegtuig. Hij heeft de nieuwigheid van Jezus niet begrepen. De stem die uit de wolk komt, zal dingen verduidelijken: “Dit is mijn Zoon, de Uitverkorene. Luister naar Hem”. Het is niet nodig om naar Mozes of Elia te luisteren, maar alleen naar Jezus, de geliefde Zoon. Zijn woorden en Zijn leven onthullen voor ons de waarheid van God.

Leven naar Jezus luisteren is een unieke ervaring. Eindelijk luisteren we naar iemand die de waarheid zegt. Iemand die weet waarom en waarvoor hij moet leven. Iemand die de sleutels biedt om een meer rechtvaardige en waardige wereld voor mensen te bouwen.
De volgelingen van Jezus leven niet naar zomaar een geloof, norm of ritus. Een gemeenschap wordt christen als het erom gaat het evangelie en alleen het evangelie centraal te stellen. Daar komt onze identiteit om de hoek kijken. Het is niet gemakkelijk om je een sociale gebeurtenis voor te stellen die menselijker is dan een groep gelovigen die samen naar het verhaal van Jezus luisteren. Elke zondag kunnen we zijn roeping voelen om het leven met andere ogen te zien en het met meer verantwoordelijkheid te leven en een leefbare wereld op te bouwen.

Deze column is een overweging op de lezing van de zondag. Eerwaarde Ricardo de Carvalho CSsR is de parochiepriester van de Sint-Alfonsus in Paramaribo.

OMHOOG Jaargang 66, editie 10, 13 maart 2022Categorieën:column, Overwegingen

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: