Synodale reis in de veertigdagentijd (1)

door pater Donald Chambers – secretaris-generaal van de AEC –

Stel je voor dat je deel uitmaakt van een groep op een wandelpad. Onderweg kom je enorme rotsen, stromende beekjes, omgevallen bomen en gevaarlijke afgronden tegen. Om door deze gevaarlijke obstakels te navigeren, moet je over de juiste vaardigheden beschikken.

Op de synodale reis zijn er obstakels of verleidingen waarvan u zich bewust moet zijn. De evangelielezing van de eerste zondag van de veertigdagentijd, Lucas’ versie van de verzoeking van Jezus, onthult twee inzichten. Ten eerste de obstakels waarmee Jezus op zijn zendingsreis wordt geconfronteerd. Ten tweede, Jezus’ vertrouwen op de Heilige Geest voor een verhoogd bewustzijn en de kracht om weerstand te bieden. Evenzo is de synodale reis een door de Geest aangedreven reis. Dezelfde Geest die Jezus inspireert en kracht geeft, rust de Kerk van vandaag toe om bewust te zijn en weerstand te bieden aan de obstakels.

Het verleidingsverhaal presenteert drie brede categorieën van verleidingen. Het zijn (1) ongebreidelde afhankelijkheid van zichzelf, (2) onmisbare kracht en (3) God op de proef stellen. De handleiding voor de synode noemt deze verleidingen ‘valkuilen’ en somt er negen op die onder de bovengenoemde categorieën kunnen worden gegroepeerd.

Categorie 1 – Ongebreidelde afhankelijkheid van het zichzelf

  • We willen onszelf leiden in plaats van geleid te worden door God
  • Focussen op onszelf en onze directe zorgen
  • Slechts “problemen” zien

Categorie 2 – Onmisbare exclusieve kracht

  • Alleen focussen op structuren
  • Niet verder kijken dan de zichtbare grenzen van de Kerk
  • De focus van de doelstellingen van het synodale proces verliezen

Categorie 3 – God op de proef stellen

  • De synode behandelen als een parlement
  • Conflict en verdeeldheid
  • Alleen luisteren naar degenen die al betrokken zijn bij de kerk

Valkuilen of verleidingen, een neiging om niet op God te vertrouwen, maken deel uit van de synodale reis van de Kerk. Het verleidingsverhaal van Lucas herinnert de kerk eraan om op de Heilige Geest te vertrouwen om de reis van de synodale reis in de veertigdagentijd te navigeren.

“Ik nodig je uit om zorgvuldig na te denken over je persoonlijke en gemeenschappelijke ervaring met een van deze valkuilen.”

Gedurende de veertigdagentijd 2022 biedt de Antilliaanse bisschoppenconferentie (AEC) elke week een reflectie in het licht van het synodaal proces dat gaande is in onze Kerk.

OMHOOG Jaargang 66, editie 09, 6 maart 2022Categorieën:column, geloof en leven

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: